Zapisnik sa 26. sjednice Vijeća

Ad. A

U raspravi o Zapisniku sa 25. sjednice Općinskog vijeća Tešanj učestvovali vijećnici: Vedran Kaser, Kasim Huskić, Emir Unkić i Fuad Šišić.

Vijećnik Vedran Kaser je iznio sljedeće primjedbe na zapisnik:1. da se izbriše dio koji se odnosi na izbor predsjedavajućeg Vijeća gdje se kaže da je Općinsko vijeće sa 14 glasova “ZA”, 7 glasova “protiv” i 4 glasa “uzdržan” donijelo sljedeći zaključak: Na poziciju predsjedavajućeg Općinskog Vijeća Tešanj je izabran, odnosno imenovan g-din Senad Subašić, jer nije bilo izjašnjavanja o zaključku. 2. da je u zapisniku ponovo dato više prostora diskusijama Općinskog načelnika dok diskusija vijećnika ima samo malo ili nimalo. 3. da u zapisniku nije navedena diskusija u tački 5. kojom su tražili da u Program rada ne ulazi prijedlog jer nije amandmanski djelovano.

Vijećnik Fuad Šišić je predložio da se zaključak preformuliše u smislu da je tajnim glasanjem sa 14 glasova “ZA” Općinsko vijeće Tešanj na poziciju predsjedavajućeg Općinskog Vijeća Tešanj izabralo, odnosno imenovalo g-din Senada Subašića.

Općinsko vijeće Tešanj sa 9 glasova “ZA”, 9 glasova “PROTIV” i 5 glasova “UZDRŽAN” nije usvojilo zaključak da se primjedbe vijećnika Vedana Kasera unesu u zapisnik.

Općinsko vijeće Tešanj je sa 15 glasova “ZA”, 7 glasova “PROTIV” bez glasova “UZDRŽAN” donijelo sljedeći:

ZAKLJUČAK

Prihvata se prijedlog vijećnika Fuada Šišića da se zaključak u zapisniku 25.sjednice Općinskog vijeća u tački 1 preformuliše u smislu da je tajnim glasanjem sa 14 glasova “ZA” Općinsko vijeće Tešanj na poziciju predsjedavajućeg Općinskog Vijeća Tešanj izabralo, odnosno imenovalo g-din Senada Subašića.

(Jedan vijećnik nije glasao).

Općinsko vijeće Tešanj je sa 17 glasova “ZA”, 6 glasova “PROTIV”, bez glasova “UZDRŽAN” usvojilo sljedeći

ZAKLJUČAK

Usvaja se Zapisnik 25. sjednice Općinskog vijeća Tešanj, sa predhodno usvojenim zaključkom.

U uvodu o dnevnom redu za 26.sjednicu Općinskog vijeća predsjedavajući Vijeća Senad Subašić je konstatovao da je zbog zdravstvenih razloga Općinski pravobranilac zamolio da Izvještaj o radu Općinskog pravobranilaštva za period 01.01. – 31.12.2014. godine bude prva tačka dnevnog reda, i predloženo stavio na izjašnjavanje.

Općinsko vijeće Tešanj je jednoglasno sa 23 glasa “ZA” donijelo sljedeći:

ZAKLJUČAK

Prihvata se prijedlog predsjedavajućeg Vijeća daIzvještaj o radu Općinskog pravobranilaštva za period 01.01. – 31.12.2014. godine bude 1. tačka dnevnog reda, a Izvještaj o radu Općinskog vijeća Tešanj za period 01.01. – 31.12.2014. godine bude 2. tačka dnevnog reda 26. Sjednice Općinskog vijeća.

U raspravi o dnevnom redu 26.sjednice Općinskog vijeća učestvovali vijećnici: Vedran Kaser, Aida Salkić, Adnan Lihić, Fuad Šišić i Općinski načelnik.

Vijećnik Vedran Kaser je predložio da se sa dnevnog reda 26.sjednice skine tačka 6, Prijedlog Odluke o pristupanju izmjeni Regulacionog plana „Musala“ Tešanj II, s obzirom da je dostavljen amandman Općinskog načelnika i dopis investitora. Predložio je da se i tačka 7 Prijedlog Odluke o načinu i kriterijima raspodjele sredstava za finansiranje rada organa mjesnih zajednica,skine sa dnevnog reda, s obzirom da su dostavljena dva amandmana SDA i SDP, dok se ne analizira stanje u mjesnim zajednicama.

Na prijedlog Kluba vijećnika SDA pauza u radu Općinskog vijeća trajala od 16 sati i 54 min. do 17 sati i 10 min. Pauza nastavljena radi sjednice Kolegija vijeća do 17 sati i 33 min.

(Vijećnica Bernadeta Galijašević prisutna na sjednici od 17 sati i 10 min.).

Nakon pauze Općinski načelnik je iznio kratko obrazloženje 6. tačke dnevnog reda Prijedlog Odluke o pristupanju izmjeni Regulacionog plana „Musala“ Tešanj II, navodeći da je i njemu kao predlagaču prihvatljivo da se ne ide u raspravu o prijedlogu Odluke i da se ista skine sa dnevnog reda.

Vijećnica Aida Salkić je ispred Kluba vijećnika SDA iznijela prijedlog zaključka koji glasi: Za Općinsko vijeće je prihvatljiv Prijedlog Odluke o pristupanju izmjeni Regulacionog plana „Musala“ Tešanj II, ako bi se nastavile investicije u području regulacionog plana, ali se traži od podnosioca inicijative za izmjenu plana firme Farex da se do naredne sjednice izjasne da li ostaju pri inicijativi. (O ovom prijedlogu zaključka nije bilo izjašnjavanja).

Općinsko vijeće Tešanj je jednoglasno sa 24 glasa “ZA” donijelo sljedeći:

ZAKLJUČAK

Prihvata se prijedlog vijećnika Vedrana Kasera da se sa dnevnog reda 26.sjednice skine tačka 6, Prijedlog Odluke o pristupanju izmjeni Regulacionog plana „Musala“ Tešanj II.

Općinsko vijeće sa 6 glasova „ZA“, 12 glasova „PROTIV“ i 6 glasova „UZDRŽAN“ nije prihvatilo prijedlog vijećnika Vedrana Kasera da se tačka 7 Prijedlog Odluke o načinu i kriterijima raspodjele sredstava za finansiranje rada organa mjesnih zajednica skine sa dnevnog reda.

Općinsko vijeće Tešanj je sa 18 glasova “ZA” bez glasova “PROTIV” i 6 glasova“UZDRŽAN”, usvojilo sljedeći

D N E V N I R E D

  1. Izvještaj o radu Općinskog pravobranilaštva za period 01.01. – 31.12.2014. godine,

  2. Izvještaj o radu Općinskog vijeća Tešanj za period 01.01. – 31.12.2014. godine,

  3. Izvještaj o realizaciji kapitalnih projekata za 2014. godinu,

  4. Informacija o realizaciji Strategije  razvoja općine Tešanj,
  5. Izvještaj o radu Općinskog načelnika za period od 01.01. do 31.12.2014. godine,

  6. Prijedlog Odluke o načinu i kriterijima raspodjele sredstava za finansiranje rada organa

mjesnih zajednica,

  1. Informacija o stanju u poljoprivredi i realizaciji Programa novčanih poticaja u 2014.godini,

  2. Informacija o izvršenom deminiranju, trajnom obilježavanju minskih polja i uklanjanju

NUS-a u 2014. godini na području općine Tešanj.

Ad. 1

Općinski pravobranilac Općine Tešanj i Doboj Jug Nedžada Agić je dodatno obrazložila Izvještaj o radu Općinskog pravobranilaštva za period 01.01. – 31.12.2014. godine.

U raspravi učestvovali vijećnici: Mirza Unkić, Velid Joldić, Fuad Šišić, Ajanović Ekrem i Fadil Halilović.

Vijećnik Mirza Unkić je predložio dva zaključka:

  1. Potrebno je analizirati obim poslova koji obavljaju kolege u Općinskom pravobranilaštvu, te u slučaju potrebe odnosno nemogućnosti za izvršavanjem poslova koje ima pravobranilaštvo, angažovati jednu osobu pravne struke na ovim poslovima dok se stanje ne popravi.

  2. Uputiti molbu prema Općinskom sudu Tešanj da kao prioritet u rješavanju predmeta uzme predmete koji su pokrenuti od strane Općine Tešanj.

Vijećnik Fuad Šišić je predložio tri zaključka:

  1. Da vijeće donese zaključak kojim oslobađa obavezu kamate svima protiv kojih su pokrenuti sudski postupci izvršenja ako izvrše svoje uplate do 31.03.2015.godine.

  2. Da općinski načelnik putem nadležnih službi analizira propise koji dovode veliki broj građana u izvršne postupke, i razmotri druge mjere ili prijedloge izmjena propisa prema Vijeću.

  3. Da se pristupi izradi pokazatelja uspješnosti rada Općinskog pravobranilaštva koji bi bili mjerodavni za ocjenu rada ovog organa od strane Općinskog vijeća.

Vijećnik Ekrem Ajanović je u svom izlaganju govorio o uzrpaciji državnog zemljišta (putevi i meraje) te u vezi s tim predložio sljedeći zaključak: Traži se od Općinskog pravobranilaštva da ispita ovu pojavu u zajednici sa inspekcijskim službama, poduzme aktivnosti na suzbijanju ove pojave i vraćanju imovine u posjed države. (O ovom prijedlogu zaključka nije bilo izjašnjavanja, predsjedavajući vijeća predložio vijećniku da podnese inicijativu).

Općinsko vijeće se nije izjašnjavalo o prijedlogu zaključka br.1 vijećnika Mirze Unkića.

Općinsko vijeće Tešanj je sa 7 glasova “ZA”, 8 glasova “PROTIV”, i 8 glasova“UZDRŽAN”, nije usvojilo prijedlog zaključka 2, vijećnika Mirze Unkića koji glasi: Uputiti molbu prema Općinskom sudu Tešanj da kao prioritet u rješavanju predmeta uzme predmete koji su pokrenuti od strane Općine Tešanj.

Na prijedlog vijećnika Fuada Šišića, Općinsko vijeće Tešanj je jednoglasno sa 24 glasa “ZA”, bez glasova “PROTIV” i “UZDRŽAN”, usvojilo sljedeći

ZAKLJUČAK

Oslobađaju se obaveze kamate svi dužnici protiv kojih su pokrenuti sudski postupci izvršenja ako izvrše svoje uplate do 31.05.2015.godine.

(Prihvaćen prijedlog vijećnika Emira Unkića da se produži rok za uplatu).

Na prijedlog vijećnika Fuada Šišića, Općinsko vijeće Tešanj je jednoglasno sa 24 glasa “ZA”, bez glasova “PROTIV” i “UZDRŽAN”, usvojilo sljedeći

ZAKLJUČAK

Da Općinski načelnik putem nadležnih službi analizira propise koji dovode veliki broj građana u izvršne postupke, i razmotri druge mjere ili prijedloge izmjena propisa prema Vijeću.

Na prijedlog vijećnika Fuada Šišića, Općinsko vijeće Tešanj je jednoglasno sa 24 glasa “ZA”, bez glasova “PROTIV” i “UZDRŽAN”, usvojilo sljedeći

ZAKLJUČAK

Da se pristupi izradi pokazatelja uspješnosti rada Općinskog pravobranilaštva koji bi bili mjerodavni za ocjenu rada ovog organa od strane Općinskog vijeća.

Općinsko vijeće Tešanj je sa 23 glasa “ZA”, bez glasova “PROTIV” i “UZDRŽAN”, usvojilo sljedeći

ZAKLJUČAK

Usvaja se Izvještaj o radu Općinskog pravobranilaštva za period 01.01. – 31.12.2014. godine.

Ad. 2

U raspravi o Izvještaju o radu Općinskog vijeća Tešanj za period 01.01. – 31.12.2014. godine učestvovali vijećnici: Munevera Alić, Vedran Kaser, Adem Kurdić, Emir Unkić, Fadil Halilović, Muhamed Halilović, Adnan Lihić.

Vijećnica Munevera Alić je predložila zaključak: Da se izvrši smjena predsjednika Komisija Općinskog vijeća, ako do sljedeće sjednice ne dostave izvještaje o radu, i da se smijene kompletno komisije pod br.10. i 11. Komisija za zaštitu čovjekove sredine i Zakonodavno-pravna komisija koje nisu imale ni jedan radni sastanak. (Nije bilo izjašnjavanja po ovom prijedlogu).

Vijećnik Vedran Kaser je u svom izlaganju stavio primjedbe: Komisija za primjenu Kodeksa ponašanja vijećnika u Općinskom vijeću Tešanj nije dostavila šestomjesečni izvještaj, Pregled realizacije zaključaka treba dostavljati kvartalno uz dnevni red sjednice koja je na redu. Materijale koji se dostavljaju prije početka sjednice, ne mogu kvalitetno pregledati i zauzeti stav. Komisija za obilazak Gliništa nije privedena svrsi i nije imala ni jedan sastanak. Programom rada Općinskog vijeća treba bolje planirati. Na kraju izlaganja je predložio zaključak da se u izvještaj unese pregled koliko je prijedloga odbijeno da se o njima raspravlja (prijedlozi koji su skinuti sa dnevnog reda) u izvještajnom periodu.

(Vijećnik odustao od prijedloga jer je provjerom utvrđeno da je u izvještaju navedena tačka koja je skinuta sa dnevnog reda).

Vijećnik Fadil Halilović je predložio da se dopuni tačka F. Tako da se iza teksta „Sjednicama vijeća pored redovnih gostiju prisustvovalo je i 11 građana,“ doda tekst „s tim da su na sjednice Vijeća u svojstvu gosta redovno pozivani poslanici u državnom, federalnom parlamentu i delegati u Kantonalnoj skupštini ZDK-a s područja općine, ali bez odziva“ .

Prijedlog vijećnika Fadila Halilovića, Općinsko vijeće Tešanj je sa 10 glasova “ZA”, 6 glasova “PROTIV” i 7 glasova“UZDRŽAN”, nije prihvatilo.

Općinsko vijeće Tešanj je sa 18 glasova “ZA”, i 6 glasova “PROTIV” , usvojilo sljedeći

ZAKLJUČAK

Usvaja se Izvještaj o radu Općinskog vijeća Tešanj za period 01.01. – 31.12.2014. godine.

Ad. 3

Pomoćnik Općinskog načelnika Sabahudin Omerbašić je dodatno obrazložio Izvještaj o realizaciji kapitalnih projekata za 2014. godinu.

U raspravi učestvovali vijećnici: Emir Unkić, Munevera Alić, Kasim Huskić, Velid Joldić i Općinski načelnik.

Vijećnik Emir Unkić je u svom izlaganju predložio dva zaključka:

  1. Da se uradi pregled kapitalnih ulaganja za period 2010.-2014.godina.

  2. Da se uradi pregled stanja po mjesnim zajednicama koji će sačinjavati: dužinu asfaltiranih i makadamskih puteva (dužina i procenat u odnosu na ukupnu dužinu puteva), broj korisnika vodovoda po mjesnim zajednicama (broj i procenat u odnosu na ukupan broj domaćinstava).

Općinsko vijeće Tešanj je sa 8 glasova “ZA”, 4 glasa “PROTIV” i 12 glasova “UZDRŽAN”, nije usvojilo prijedlog zaključka vijećnika Emira Unkića: Da se uradi pregled kapitalnih ulaganja za period 2010.-2014.godina.

Općinsko vijeće Tešanj je sa 8 glasova “ZA”, 3 glasa “PROTIV” i 13 glasova “UZDRŽAN”, nije usvojilo prijedlog zaključka vijećnika Emira Unkića: Da se uradi pregled stanja po mjesnim zajednicama koji će sačinjavati: dužinu asfaltiranih i makadamskih puteva (dužina i procenat u odnosu na ukupnu dužinu puteva), broj korisnika vodovoda po mjesnim zajednicama (broj i procenat u odnosu na ukupan broj domaćinstava).

Općinsko vijeće Tešanj je sa 18 glasova “ZA” 3 glasa “PROTIV” i 3 glasa“UZDRŽAN”, usvojilo sljedeći

ZAKLJUČAK

Usvaja se Izvještaj o realizaciji kapitalnih projekata za 2014. godinu.

Ad. 4

Općinski načelnik Suad Huskić je dodatno obrazložio Informaciju o realizaciji Strategije razvoja općine Tešanj.

U raspravi učestvovao vijećnik Zaim Hadžan.

Općinsko vijeće Tešanj je sa 23 glasa “ZA” bez glasova “PROTIV” i “UZDRŽAN”, usvojilo sljedeći

ZAKLJUČAK

Prima se na znanje Informacija o realizaciji Strategije razvoja općine Tešanj.

(Jedan vijećnik nije glasao).

Ad. 5

Općinski načelnik je dodatno obrazložio Izvještaj o radu Općinskog načelnika za period od 01.01. do 31.12.2014. godine.

U raspravi učestvovali vijećnici: Muhamed Halilović, Emir Unkić, Velid Joldić, Fadil Halilović i Munevera Alić.

Općinsko vijeće Tešanj je sa 18 glasova “ZA”, 6 glasova “PROTIV”, bez glasova“UZDRŽAN”, usvojilo sljedeći

ZAKLJUČAK

Usvaja se Izvještaj o radu Općinskog načelnika za period od 01.01. do 31.12.2014. godine.

Predsjedavajući Vijeća je predložio pauzu u radu Vijeća i sazvao Kolegij radi konsultacija o prekidu sjednice. Pauza je trajala je od 20 sati i 25 min. do 20 sati i 35 min. Nakon pauze predsjedavajući Vijeća je saopštio da je Kolegij donio odluku da se sjednica nastavi.

U vrijeme pauze vijećnici Ekrem Ajanović i Fuad Šišić napustili sjednicu.

Ad. 6

Na Prijedlog Odluke o načinu i kriterijima raspodjele sredstava za finansiranje rada organa mjesnih zajednicapristilgla su 3 amandmana Kluba vijećnika SDP i 1 amandman Kluba vijećnika SDA.

Amandmani Kluba vijećnika SDP glase:

Amandman 1.: „ Mijenja se naziv predložene Odluke u sljedeći tekst: Odluka o načinu i kriterijima raspodjele sredstava za finansiranje rada organa i aktivnosti mjesnih zajednica.“

Amandman 2. : „ U članu 3. briše se šesta grupa mjesnih zajednica. Tekst za petu grupu se mijenja i glasi: U petu grupu spadaju mjesne zajednice preko 3500 glasača.“

Amandman 3. : „U članu 4. briše se šesta grupa za primjenu koeficijenata. Tekst za primjenu koeficijenata za petu grupu se mijenja i glasi: Za petu grupu primjenjuje se koeficijent 2.

U obraloženju amandmana je navedeno: „Predloženim Amandmanom 1. se definiše stvarni utrošak dobivenih sredstava za finansiranje MZ, tačnije samo dio sredstava ide za finansiranje organa MZ, a dobar dio na konkretne aktivnosti MZ. Predloženim Amandamon 2. i 3. ne remeti se finansijska disciplina Općine, a omogućava se MZ Jelah, s obzirom na obim aktivnosti koje sprovodi ova MZ, kvalitetniji rad organa, nastavak i pokretanje novih projekata.“

Amandman Kluba vijećnika SDA glasi:

Član 3. Iz prijedloga Odluke se mijenja i glasi: Na osnovu evidentiranog broja glasača, mjesne zajednice se raspoređuju u 4 grupe:

  • u prvu grupu spadaju mjesne zajednice do 1.700 glasača

  • u drugu grupu spadaju mjesne zajednice 0d 1.700 do 2.000 glasača

  • u treću grupu spadaju mjesne zajednice od 2.000 do 5.500 glasača

  • u četvrtu grupu spadaju mjesne zajednice preko 5.500 glasača

Član 4. Iz prijedloga Odluke se mijenja i glasi: Ukupno planirana sredstva budžetom Općine raspoređuju se u 12 mjesečnih rata procentualno punjenju budžeta.

  • Osnovica za sve mjesne zajednice je 500 KM

  • Za prvu grupu primjenjuje se koeficijent 1,1 tako da te mjesne zajdnice dobijaju 550 KM

  • Za drugu grupu primjenjuje se koeficijent 1,2 tako da te mjesne zajdnice dobijaju 600 KM

  • Za treću grupu primjenjuje se koeficijent 1,5 tako da te mjesne zajdnice dobijaju 750 KM

  • Za četvrtu grupu primjenjuje se koeficijent 1,7 tako da te mjesne zajdnice dobijaju 850 KM

Član 9. iz prijedloga Odluke se mijenja i glasi: Ova Odluka će se primjenjivati od 01.06.2015.godine.

Predsjedavajući Vijeća je konstatovao da je Općinski načelnik odgovorio na amandmane, i da su odgovori vijećnicima dostavljeni prije početka sjednice. Otvorio raspravu o amandmanima i prijedlogu Odluke, i pitao vijećnike ko se javlja za riječ? Zatvorio raspravu i najavio izjašnjavanje o Amandmanima.

Vijećnik Emir Unkić je saopštio predsjedavajućem Vijeća da se javljao za raspravu.

Predsjedavajući Vijeća je odgovorio da je rasprava već zatvorena, da je ostavio dovoljno vremena, da je dvaput pogledao i nije vidio da se neko javio za riječ.

Nakon toga je nastavljeno Izjašnjavanje o Amandmanima Kluba vijećnika SDP:

Amandma 1 – sa 3 glasa “ZA”, 11 glasova “PROTIV” i 3 glasa “UZDRŽAN”, nije prihvaćen.

Amandma 2– sa 0 glasa “ZA”, 10 glasova “PROTIV” i 6 glasa “UZDRŽAN”, nije prihvaćen.

Amandma 3 – sa 0 glasa “ZA”, 10 glasova “PROTIV” i 6 glasa “UZDRŽAN”, nije prihvaćen.

Amandman Kluba vijećnika SDA jesa 15 glasova “ZA”, bez glasova “PROTIV” i 1 glasom “UZDRŽAN”, prihvaćen.

Članovi Kluba vijećnika SDP-a nisu glasali. S obzirom da nisu dobili riječ za raspravu, bez najave su napustili u sjednicu u 20 sati i 40 min. Vijeće je nastavilo rad sa 16 prisutnih vijećnika.

Općinsko vijeće Tešanj je sa 15 glasova “ZA” bez glasova “PROTIV” i 1 glasom “UZDRŽAN”, usvojilo sljedeći

ZAKLJUČAK

Usvaja se Prijedlog Odluke o načinu i kriterijima raspodjele sredstava za finansiranje rada organa mjesnih zajednica uz amandman Kluba vijećnika SDA.

Ad. 7

Pomočnik Općinskog načelnika Hamzalija Hojkurić je iznio dodatno obrazloženjeInformacije o stanju u poljoprivredi i realizaciji Programa novčanih poticaja u 2014.godini.

U raspravi učestvovali vijećnici: Munevera Alić, Osman Pilav, Fadil Halilović i Općinski načelnik.

Općinsko vijeće Tešanj je sa 15 glasova “ZA” bez glasova “PROTIV” i “UZDRŽAN”, usvojilo sljedeći

ZAKLJUČAK

Prima se na znanje Informacija o stanju u poljoprivredi i realizaciji Programa novčanih poticaja u 2014.godini.

Ad. 9

Pomoćnik Općinskog načelnika Saletović Mensur je dodatno obrazložio Informaciju o izvršenom deminiranju, trajnom obilježavanju minskih polja i uklanjanju NUS-a u 2014. godini na području općine Tešanj.

U raspravi učestvovali vijećnici: vijećnik Fadil Halilović i pomoćnik Općinskog načelnika Mensur Saletović.

Općinsko vijeće Tešanj je sa 15 glasova “ZA”, bez glasova “PROTIV” i “UZDRŽAN”, usvojilo sljedeći

ZAKLJUČAK

Prima se na znanje Informacija o izvršenom deminiranju, trajnom obilježavanju minskih polja i uklanjanju NUS-a u 2014. godini na području općine Tešanj.

(Vijećnica Munevera Alić napustila sjednicu u 21 sat i 7 min.)

Ad.B

VIJEĆNIČKA PITANJA

Vijećnik Velid Joldić se izjasni da je djelimično zadovoljan odgovorom na vijećničko pitanje u vezi sudskog postupka predmeta Čitaonica Tugovići MZ Tešanj iz razloga što je u periodu poslije 09.09.2014.godine održan jedan sastanak u općini na kom su bili prisutni predstavbnici MZ Tešanj, Pravobranilaštva i koordinator mjesnih zajednica, a zbog slijeda aktivnosti kakve su i predstavljene u ovom odgovoru je na tom sastanku i dogovoreno da će Pravobranilaštvo obratiti se ponovo prema sudu te ići sa dodatnim zahtjevima u smislu pokretanja i drugih pravnih vidova i uporišta koji su mogući za ostvarenja prava u korist MZ Tešanj, a to su između ostalog: po osnovu prava služnosti ili nekim drugim zakonskim i pravnim vidovima sa kojim je Pravobranilaštvo upoznato i sa kojim u stručnom smislu vlada. Postavio je dodatno pitanje koje glasi:

Zašto od tog sastanka poslije 29.12.2014.godine do sada Pravobranilaštvo se nije obratilo prema sudu sa ovim dodatnim elementima koji u pravnom smislu eventualno mogu poslužiti, te ukoliko postoje bilo kakve druge pravne radnje a koje mogu služiti za pravnim i pravičnim rješavanjem ovoga slučaja da to pravobranilaštvo i uradi?

Vijećnik Adem Kurdić je postavio sljedeće vijećničko pitanje koje glasi: Molim Općinskog načelnika da obavijesti vijeće i javnost ima li kakvih pozitivnih ili negativnih efekata primjene Odluke o davanju ovlaštenja Općinskom Načelniku za zaključivanje ugovora o zakupu, s obzirom da je na 24.sjednici kada je ista bila na dnevnom redu na sjednici došlo do burnih reakcija i raznih insuinacija i kroz raspravu ukazano nepovjerenje Općinskom načelniku.

Vijećnik Fadil Halilović postavio sljedeće vijećničko pitanje: Da li Općina Tešanj, odnosno Općinski načelnik planira u dogledno vrijeme nastavak radova na putu Ripna (Jablanica) uključno i Kruške (Trepče) zaključno. Obzirom da se radi o prosječnom putnom pravcu istom nije urađen tampon (posipni materijal tucanik) u dužini od 900 metara a samim time i njegova prometnost.

VIJEĆNIČKE INICIJATIVE

Vijećnik Velid Joldić se izjasnio da je zadovoljan odgovorom na vijećničku inicijativu.

Nakon toga, predsjedavajući Vijeća se svima zahvalio na prisustvovanju današnjoj sjednici i zaključio rad dvadesetšeste sjednice Općinskog vijeća Tešanj u 21 sat i 14 min.

 

ZAPISNIČAR:

Sajda Klepić

 

PREDSJEDAVAJUĆI VIJEĆA

Senad Subašić, dipl.oec.