Zapisnik sa 28. sjednice Vijeća

Ad. A

Zapisnik

U raspravi o Zapisniku 27.sjednice učestvovao vijećnik Mirza Unkić. Stavio je primjedbu na zapisnik istakavši da su u zapisniku evidentirana vijećnička pitanja na koja je Općinski načelnik dao usmene odgovore koji nisu navedeni u zapisniku a trebali bi biti.

Nakon toga, Općinko vijeće je sa 19 glasova “ZA”, 3 glasa “PROTIV”, 1 glasom “UZDRŽAN” usvojilo sljedeći

ZAKLJUČAK

Da se u zapisniku navedu usmeni odgovori na vijećnička pitanja.

Općinsko vijeće je jednoglasno sa 23 glasova “ZA”, bez glasova “PROTIV”, i “UZDRŽAN” usvojilo sljedeći

ZAKLJUČAK

Usvaja se Zapisnik 27. sjednice Općinskog vijeća Tešanj.

Dnevni red

Predsjedavajući vijeća je konstatovao da je predlagač sa dnevnog reda 28.sjednice povukao 10. tačku, Prijedlog Odluke o utvrđivanju platnih razreda i koeficijenata Općine Tešanj i Općinskog pravobranilaštva.

U raspravi učestvovao vijećnik Vedran Kaser koji je predložio da 8. tačka ( Prijedlog Odluke o usvajanju Liste kapitalnih projekata za budžetsku 2015. godinu) ide kao 1. tačka dnevnog reda, da 12. tačka (Informacija o radu mjesnih zajednica za 2014. godinu) ide kao 2. tačka dnevnog reda, te napomenuo predlagaču da se izjasni kod tačke 5. (prijedlog Odluke o izmjeni i dopuni Odluke o utvrđivanju opisa granica naseljenih mjesta na području Općine Tešanj-Tešanjka), da li je greškom na kraju dadana riječ – Tešanjka.

Predlagač se izjasnio da je kod tačke 5 u pitanju tehnička greška koja će se ispraviti.

Nakon toga, Općinsko vijeće sa 8 glasova “ZA”, 12 glasova “PROTIV” i 3 glasa “UZDRŽAN” nije prihvatilo prijedlog vijećnika Vedrana Kasera da 8. tačka ide kao 1. tačka dnevnog reda.

Općinsko vijeće sa 8 glasova “ZA”, 12 glasova “PROTIV” i 3 glasa “UZDRŽAN” nije prihvatilo ni prijedlog vijećnika Vedrana Kasera da 12. tačka ide kao 2. tačka dnevnog reda.

Općinsko vijeće je sa 15 glasova “ZA”, 6 glasova “PROTIV” i 2 glasa “UZDRŽAN”, usvojilo sljedeći

D N E V N I R E D

  1. Prijedlog Odluke o odobravanju raspisivanja javnog konkursa na lokalitetu “Vila”,

  2. Prijedlog Odluke o davanju saglasnosti na mogućnost dodjele koncesije na istraživanje i eksploataciju mineralnog resursa – vode na lokalitetu Trepče,

  3. Prijedlog Odluke o objavi javnog poziva za parking “Katanga”,

  4. Prijedlog Odluke o davanju na korištenje nekretnina Javnim ustanovama “Sportsko-rekreacioni centar” Tešanj i „Opća biblioteka” Tešanj,

  5. Prijedlog Odluke o izmjeni i dopuni Odluke o utvrđivanju opisa granica naseljenih mjesta na području Općine Tešanj,

  6. Prijedlog Odluke o nazivima i označavanju ulica, trgova i označavanju objekata brojevima na području Općine Tešanj,

  7. Prijedlog Odluke o osnivanju Općinskog pravobranilaštva Općine Tešanj,

  8. Prijedlog Odluke o usvajanju Liste kapitalnih projekata za budžetsku 2015. godinu,

  9. Prijedlog Odluke o usvajanju Programa novčanih podsticaja za unapređenje poljoprivredne proizvodnje na području općine Tešanj u 2015. godini,

  10. Informacija o stanju bezbjednosti na području općine Tešanj, i bezbjednosti učesnika u saobraćaju na području općine Tešanj za 2014. godinu,

  11. Informacija o radu Zavoda za zapošljavanje – Biro Tešanj za 2014.godinu,

  12. Informacija o radu mjesnih zajednica za 2014. godinu,

  13. Prijedlog Rješenja o razrješenju i imenovanju člana Statutarne komisije.

Ad. 1

Općinski načelnik je dodatno obrazložio prijedlog Odluke o odobravanju raspisivanja javnog konkursa na lokalitetu “Vila”.

Bez rasprave, Općinsko vijeće je jednoglasno sa 23 glasa “ZA”, bez glasova “PROTIV” i “UZDRŽAN”, usvojilo sljedeći

ZAKLJUČAK

Usvaja se prijedlog Odluke o odobravanju raspisivanja javnog konkursa na lokalitetu “Vila”.

Ad. 2

Pomoćnik Općinskog načelnika Hamzalija Hojkurić je dodatno obrazložio prijedlog Odluke o davanju saglasnosti na mogućnost dodjele koncesije na istraživanje i eksploataciju mineralnog resursa – vode na lokalitetu Trepče.

Bez rasprave,Općinsko vijeće Tešanj je jednoglasno sa 23 glasa “ZA”, usvojilo sljedeći

ZAKLJUČAK

Usvaja se prijedlog Odluke o davanju saglasnosti na mogućnost dodjele koncesije na istraživanje i eksploataciju mineralnog resursa – vode na lokalitetu Trepče.

Ad. 3

Pomoćnik Općinskog načelnika Nadir Medarić je dodatno obrazložio Prijedlog Odluke o objavi javnog poziva za parking “Katanga”.

U raspravi učestvovali vijećnici: Mirza Unkić, Adnan Lihić i Općinski načelnik Suad Huskić.

Pauza u radu Vijeća, na prijedlog predsjednika Kluba vijećnika SDA trajala je od 14 sati i 24 min. do 14 sati i 31 min.

Vijećnik Mirza Unkić je u svojoj diskusiji predložio sljedeći zaključak: “U sklopu Ugovora o korištenju budućeg parking prostora potrebno je obezbijediti dva parking prostora koja će služiti samo licima koja koriste usluge BIRO-a za zapošljavanje uvažavajući osobe sa invaliditetom”, koji Općinsko vijeće sa 10 glasova “ZA”, 1 glasom “PROTIV” i 11 glasova “UZDRŽAN” nije prihvatilo. (Jedan vijećnik nije glasao).

Općinsko vijeće je sa 16 glasova “ZA”, 5 glasova “PROTIV” i 2 glasa “UZDRŽAN”, usvojilo sljedeći

ZAKLJUČAK

Usvaja Prijedlog Odluke o objavi javnog poziva za parking “Katanga”.

Ad. 4

Pomoćnik Općinskog načelnika Nadir Medarić je dodatno obrazložio prijedlog Odluke o davanju na korištenje nekretnina Javnim ustanovama “Sportsko-rekreacioni centar” Tešanj i „Opća biblioteka” Tešanj.

U raspravi učestvovali vijećnici: Boban Kršić, Emir Unkić, Bernadeta Galijašević i Općinski načelnik.

Općinsko vijeće je jednoglasno sa 23 glasa “ZA” bez glasova “PROTIV” i “UZDRŽAN”, usvojilo sljedeći

ZAKLJUČAK

Usvaja se Prijedlog Odluke o davanju na korištenje nekretnina Javnim ustanovama “Sportsko-rekreacioni centar” Tešanj i „Opća biblioteka” Tešanj.

Ad. 5

Pomoćnik Općinskog načelnika Nadir Medarić je obrazložio prijedlog Odluke o izmjeni i dopuni Odluke o utvrđivanju opisa granica naseljenih mjesta na području Općine Tešanj.

U raspravi učestvovali vijećnici: Vedran Kaser, Kasim Huskić, Ekrem Ajanović, Emir Unkić i Općinski načelnik.

Vijećnik Vedran Kaser je u svojoj diskusiji ukazao na propust u dostavi materijala za sjednicu, naglasivši da nije dostavljena odluka koja se mijenja shodno zaključku koji je Vijeće ranije usvojilo.

Na prijedlog vijećnika Kasima Huskića, Općinsko vijeće je sa 15 glasova „ZA“, 6 glasova „PROTIV“ i 2 glasa „UZDRŽAN“ usvojilo sljedeći

ZAKLJUČAK

Da se Odluka o izmjeni i dopuni Odluke o provođenju opisa granica naseljenih mjesta na području općine Tešanj provede do 31.12.2017.godine.

Na prijedlog vijećnika Kasima Huskića, Općinsko vijeće je sa 15 glasova „ZA“, 6 glasova „PROTIV“ i 2 glasa „UZDRŽAN“ usvojilo sljedeći

ZAKLJUČAK

Da se provede promjena granica naseljenih mjesta i granica katastarskih opština između mjesnih zajednica koje su postigle saglasnost o provođenju istih.

Općinsko vijeće je sa 19 glasova “ZA”, bez glasova “PROTIV” i 4 glasa “UZDRŽAN” usvojilo sljedeći

ZAKLJUČAK

Usvaja se Prijedlog Odluke o izmjeni i dopuni Odluke o utvrđivanju opisa granica naseljenih mjesta na području Općine Tešanj.

Ad. 6

U raspravi o prijedlogu  Odluke o nazivima i označavanju ulica, trgova i označavanju objekata brojevima na području Općine Tešanj učestvovali vijećnici: Aida Salkić, Boban Kršić, Ekrem Ajanović, Emir Unkić, Fadil Halilović, Munevera Alić, Zaim Hadžan, Osman Pilav, Fuad Šišić i Općinski načelnik Suad Huskić. 

Na prijedlog vijećnice Aide Salkić i Bobana Kršića, Općinsko vijeće je jednoglasno sa 23 glasa “ZA” bez glasova “PROTIV” “UZDRŽAN”, usvojilo sljedeći

ZAKLJUČAK
	Uputiti u dalju proceduru prijedloge građana u vezi davanja imena za nove ulice (evidentirano kroz Zapisnik sa javne rasprave) kako bi se isti dostavili Komisiji za dodjelu počasnih naziva na razmatranje.

Na prijedlog vijećnika Fuada Šišića, Općinsko vijeće je sa 22 glasa “ZA”, bez glasova “PROTIV” i 1 glasom “UZDRŽAN”, usvojilo sljedeći

ZAKLJUČAK
Da se Komisiji za dodjelu počasnih naziva, pored onog što je predloženo, upute na razmatranje sve iznešene diskusije na ovoj sjednici kao i  svi dosadašnji prijedlozi za izmjenu naziva ulica.  

Općinsko vijeće je jednoglasno sa 22 glasa “ZA”, bez glasova “PROTIV” i 1 glasom “UZDRŽAN”, usvojilo sljedeći

ZAKLJUČAK

Usvaja sePrijedlog Odluke o nazivima i označavanju ulica, trgova i označavanju objekata brojevima na području Općine Tešanj.

Ad. 7

Bez rasprave, Općinsko vijeće je jednoglasno sa 23 glasa “ZA”, bez glasova “PROTIV” i “UZDRŽAN”, usvojilo sljedeći

ZAKLJUČAK

Usvaja se Prijedlog Odluke o osnivanju Općinskog pravobranilaštva Općine Tešanj.

Pauza u radu Vijeća, na prijedlog predsjednika Kluba vijećnika SDA trajala je od 15 sati i 40 min. do 15 sati i 47 min.

Ad. 8

Općinski načelnik je dodatno obrazložio prijedlog Odluke o usvajanju Liste kapitalnih projekata za budžetsku 2015.godinu.

Na ovaj prijedlog Amandmane su uložili: Općinski načelnik, Klub vijećnika SDP i Klub vijećnika S BiH.

Amandman Općinskog načelnika glasi:

  1. Briše se i u tabeli pod A) Mjesne zajednice, tačka 3 Rekonstrukcija mosta kod Toplane i upisuje se Izgradnja pješačke staze Bukva-Medakovo-Novo Selo 12.000 KM ,

  2. Briše se pod B) Projekti od općeg interesa, tačka 2 Izgradnja pješačke staze Bukva-Medakovo-Novo Selo i upisuje se Rekonstrukcija mosta kod Toplane 20.000 KM,

  3. Ispravlja se matematička greška zbir pod B) Projekti od općeg interesa pod 4 Vibracione trake, u tabelu ukupno upisuje se 5.000 što mjenja ukupan zbir Liste.

O amandmanu Općinskog načelnika nije bilo izjašnjavanja – isti postaje sastavni dio Odluke.

Amandman 1. Kluba vijećnika SDP

Iz rednog broja 11 tabele Mjesne zajednice dodaje se novi red-Kalošević-Trotoar-Ganjgina voda-raskrsnica Drugi budžeti 60.000 KM. Kandidovati višim nivoima vlasti.

Obrazloženje: Već dugi niz godina izgradnja trotoara je u samom vrhu prioriteta MZ Kalošević, prije svega zbog bezbjednosti đaka. Općina je, već, kandidovala projekat prema višim nivoima (Kandidovano Ministarstvu za promet i komunikaciju F BiH i JP Ceste FBiH 10.4.2014.godine). Ponoviti kandidaturu.

Mišljenje Općinskog načelnika o Amandmanu: Projekat za koji se traži uvrštavanje u Listu već je ranije kandidovan prema višim nivoima vlasti. Osim toga, ukoliko bismo rangirali prioritete na magistralnim cestama, onda bismo trebali u obzir uzeti trotoare pored Ljetinića (gdje bilo najviše povrijeđenih pješaka), Šija itd. Amandman nije prihvatljiv u predloženom obliku, a Općinski načelnik će ponovo inicirati uređenje trotoara pored saobraćajnica M17 i M4, ostavljajući JP Ceste FBiH (nekadašnjoj Direkciji da pri odabiru prioriteta uvaži broj lakše ili teže povrijeđenih pješaka, putnika koji koriste navedene dionice i sl.)

Amandman 2. Kluba vijećnika SDP

Iza rednog broja 13 tabele Mjesne zajednice dodaje se novi red-Kraševo-Presvlaka puta LC 15 do granice sa Doboj Jugom. Lokalni budžet izvorno 7.000,00 KM. Sredstva obezbijediti preusmjeravanjem sredstava sa pozicije 3 tabele Projekti od općeg interesa-Izgradnja treće trake u Poslovnoj zoni Bukva.

Obrazloženje: Radi se o lokalnoj cesti koja povezuje dvije općine Tešanj i Doboj Jug. U pitanju je mala dionica na ulazu u općinu iz naseljenih mjesta Matuzići i Mravići (općina Tešanj), koja je u lošem stanju i daje ružnu sliku o infrastrukturi općine Tešanj. Postoji spremnost građana za sufinansiranje.

Mišljenje Općinskog načelnika o Amandmanu: Amandman nije prihvatljiv zbog slijedećeg:-Jer su predviđena sredstva od 30.000 KM planirana kao naše obavezno učešće u projektu (za već obezbjeđena srestva) u Poslovnoj zoni Bukva -treća traka. Umanjivanjem ovog učešća doveli bi u pitanje projekat (za koji je potpisan ugovor sa FBiH) jer se kroz javni poziv tražilo lokalno učešće a samim umanjenjem lokalnog učešća bila bi onemogućena implementacija obezbjeđenih sredstava i mogli bi doći u situaciju da nam propadne cca 150.000 KM. -Pored navedenog važno je istaći i važnost ovog projekta u smislu podrške privredi kako bi se napravili što je bolji poslovni ambijent. -Uvrštavanjem ovoga projekta na Listu narušili bismo jedan od osnovnih principa Odluke – ravnomjernost raspodjele budžetskih sredstava po MZ.

Amandman 3. Kluba vijećnika SDP

Iza rednog broja 22 tabele Mjesne zajednice dodaje se novi red-Piljužići-Asfaltiranje puta Džamija-Mudrovi.. Lokalni budžet izvorno 5.000,00 KM. Sredstva obezbjediti preusmjeravanjem sredstava sa pozicije 5 tabele Projekti od općeg interesa-Nastavak realizacije projekta na Poslovnoj zoni Glinište.

Obrazloženje:Radi se o prioritetu MZ Piljužići, gdje su i građani spremni obezbijediti učešće u finansiranju.

Mišljenje Općinskog načelnika o Amandmanu: Amandman nije prihvatljiv zbog slijedećeg: -Jer su predviđena sredstva od 30.000 KM planirana kao naše obavezno učešće u projektu (za već obezbjeđena srestva) u Poslovnoj zoni Glinište. Umanjivanjem ovog učešća doveli bismo u pitanje projekat u kojem se tražilo lokalno učešće a samim izostankom lokalnog učešća bila bi oneogućena implementacija obezbjeđenih sredstava i mogli bismo doći u situaciju da nam propadne cca 85.000 KM. -Pored navedenog važno je istaći i važnost ovog projekta u smislu pravljenje ambijenta za nova radna mjesta. Poslovna zona Glinište je dio Strategije 2018. i to podrazumijeva ulaganje u istu. -Takođe, uvrštavanjem ovoga projekta na Listu izgubili bismo jedan od važnih principa Odluke – ravnomjernost raspodjele budžetskih sredstava po MZ.

Amandman 4. Kluba vijećnika SDP

U redu 27 tabele Mjesne zajednice briše se Asfaltiranje ulice “Meše Selimovića”, a piše Asfaltiranje ulice “Abdurahmana Mešića” nastavak. U kolini Mještani plan briše se 2.000 KM, a upisuje 5.000 KM.

Obrazloženje:Asfaltiranje ulice „Abdurahmana Mešića“ je prioritet broj JEDAN MZ Tešanj, a postoji veliki interes građana za učešće u finansiranju Projekta.

Mišljenje Općinskog načelnika o Amandmanu: Amandman nije prihvatljiv, jer je u prošloj godini održavanje ulice Meše Selimovića izazvalo niz povezanih problema. Nasip iz ove ulice kod jačih padavina blokirao je propuste u istoj ulice i pored osnovne škole Huso Hodžić, što je opet dovodilo do izlivanja potoka, poplave u dvorištu škole itd. Ovo je najvažniji razlog zbog kojeg je dat prioritet uređenju ove ulice. Osim toga Ulica Abdurahmana Mešića kompletno je asfaltirana u sadašnjim granicama koje opisuju ovu ulicu. U Ulici Meše Selimovića riješena je kanalizacija, pa kao takva ima preduslove za daljnje uređenje, dok u nastavku puta od Ulice Abdurahmana Mešića prema mostu kod kuća Hadžimujića postoji klizište koje je potrebno prije svega riješiti taj problem, pa tek onda pristupiti daljnjim aktivnostima asfaltiranja.

Amandman 5. Kluba vijećnika SDP

Iza rednog broja 29 tabele Mjesne zajednice dodaje se novi red-Tešanjka-Rasvjeta u ulici Rusmira Maglića. Lokalni budžet izvorno 5.000,00 KM. Sredstva obezbjediti preusmjeravanjem sredstava sa pozicije 8 Projekti od općeg interesa-Obaveze po zaključcima Vijeća.

Obrazloženje:Radi se o ulici koja je obuhvaćena zonom Regulacionog plana i gdje građani plaćaju Naknadu za korištenje zemljišta a u više navrata su izrazili negodovanje zato što se ne vrši ulaganje u toj ulici.

Mišljenje Općinskog načelnika o Amandmanu: Obzirom da su Odlukom o načinu raspodjele budžetskih i drugih sredstava za dugoročnu podršku realizaciji kapitalnih projekata Općine Tešanj definisani procenti učešća Projekata od općeg interesa pa nije prihvatljivo umanjenje ove stavke jer se time narušava koncept važeće Odluke i procentualne zastupljenosti Projekata od općeg interesa na Listi kapitalnih. Uvrštavanjem ovoga projekta na Listu izgubili bi jedan od osnovnih principa Odluke – ravnomjernost raspodjele budžetskih sredstava po MZ. Amandman nije prihvatljiv.

Amandman Kluba Stranke za Bosni i Hercegovinu glasi:

Umjesto projekata pod rednim brojem 28. “Izgradnja mosta kod JP Rad dd Tešanj prema Kotlanicama” u MZ Tešanj (iznos 30.000 KM), sredstva u iznosu od 20.000 KM za 2015. godinu planirati u projekat “Asfaltiranje ulice Abdurahmana Mešića nastavak” u MZ Tešanj, a iznos od 10.000 KM planirati u projekat MZ Šije “Rekonstrukcija Doma kulture. Obrazloženje: Projekat izgradnje mosta kod JP Rad dd Tešanj prema Kotlanicama je u prijedlogu liste kapitalnih projekata za 2015.godinu već planiran u okviru projekata za MZ Raduša pod rednim brojem 22 u istom iznosu. S obzirom da je od strane MZ Tešanj kao prioritet br.1 kandidovan projekat asfaltiranje ulice Abdurahmana Mešića – nastavak, te od strane MZ Šije projekat rekonstrukcije Doma Kulture, a kojih nema u Prijedlogu liste, predlažemo usvajanje ovog amandmana.“

Mišljenje o Amandmanu: Navedena sredstva za most koja su planirana na stavci broj 28. su dio potrebnih sredstava za izgradnju ovog mosta. Procjena potrebnih sredstava je preuzeta iz Idejnog projekta za most i ukupna sredstva potrebna za njegovu izgradnju su planurana na stavkama broj 28. i 22. (MZ Tešanj i Raduša) jer kao takav je interes prije svega građana ove dvije mjesne zajednice (most se nalazi na granici MZ Tešanj i MZ Raduša i koriste ga građani obje MZ). Ako bi se brisala jedna od dvije stavke (28. ili 22.) onemogućila bi se izgradnja mosta, tj. mogli bismo napraviti pola mosta. Iz tog razloga amandman nije prihvatljiv.

U raspravi učestvovali vijećnici: Amir Piro, Munevera Alić, Vedran Kaser, Emir Unkić, Miralem Starčević, Kasim Huskić, Mirza Unkić, Zaim Hadžan, Osman Pilav, Velid Joldić, Fadil Halilović i Općinski načelnik.

Izjašnjavanje o Amandman Kluba vijećnika SDP:

Amandman 1 – sa 8 glasova “ZA”, 13 glasova “PROTIV”, 2 glasa “UZDRŽAN”, nije usvojen

Amandman 2 – sa 8 glasova “ZA”, 11 glasova “PROTIV”, 4 glasa “UZDRŽAN”, nije usvojen

Amandman 3 – sa 8 glasova “ZA”, 7 glasova “PROTIV”, 8 glasova “UZDRŽAN”,nije usvojen

Amandman 4 – sa 8 glasova “ZA”, 10 glasova “PROTIV”, 5 glasova “UZDRŽAN”, nije usvojen

Amandman 5 – sa 9 glasova “ZA”, 9 glasova “PROTIV”, 5 glasova “UZDRŽAN”, nije usvojen

Amandman Kluba vijećnika S BiH sa 9 glasova “ZA”, 10 glasova “PROTIV” i 4 glasa “UZDRŽAN”, nije usvojen.

Općinsko vijeće je sa 15 glasova “ZA”, 8 glasova “PROTIV”, bez glasova “UZDRŽAN”, usvojilo sljedeći

ZAKLJUČAK

Usvaja se prijedlog Odluke o usvajanju Liste kapitalnih projekata za budžetsku 2015. Godinu.

Ad. 9

Pomoćnik Općinskog načelnika Hamzalija Hojkurić dodatno obrazložio prijedlog Odluke o usvajanju Programa novčanih podsticaja za unapređenje poljoprivredne proizvodnje na području općine Tešanj u 2015. godini.

U raspravi učestvovali vijećnici: Vedran Kaser, Osman Pilav i Fadil Halilović.

Vijećnik Vedran Kaser je predložio zaključak da Općinski načelnik sa nadležnom službom za 2016.godinu pripremi kriterije za tov svinja, i da tov svinja bude dio programa poticaja za iduću godinu.

Na prijedlog vijećnika Vedrana Kasera,Općinsko vijeće je sa 12 glasova “ZA”, 3 glasa “PROTIV” i 7 glasova “UZDRŽAN”, usvojilo sljedeći

ZAKLJUČAK

Da Općinski načelnik sa nadležnom službom za 2016.godinu pripremi kriterije za tov svinja, i da tov svinja bude dio programa poticaja za iduću godinu.

(Jedan vijećnik nije glasao).

Općinsko vijeće je jednoglasno sa 23 glasa “ZA”, bez glasova “PROTIV” i “UZDRŽAN”, usvojilo sljedeći

ZAKLJUČAK

Usvaja se Prijedlog Odluke o usvajanju Programa novčanih podsticaja za unapređenje poljoprivredne proizvodnje na području općine Tešanj u 2015. godini.

Pauza u radu Vijeća trajala je od 17 sati i 25 min. do 17 sati i 35 min.

Ad. 10

Komandir Policijske stanice Tešanj Hajrudin Alić je dodatno obrazložio Informacija o stanju bezbjednosti na području općine Tešanj, i bezbjednosti učesnika u saobraćaju na području općine Tešanj za 2014. godinu.

U raspravi učestvovali vijećnici: Miralem Starčević, Amir Piro, Adem Kurdić, Ekrem Ajanović, Mirza Unkić, Senad Subašić, Fadil Halilović, Zaim Hadžan i Komandir Policijske stanice Tešanj.

Na prijedlog vijećnika Fadila Halilovića, Općinsko vijeće Tešanj je sa 12 glasova “ZA”, 6 glasova “PROTIV” i 5 glasova “UZDRŽAN”, usvojilo sljedeći

ZAKLJUČAK

U implementaciji projekta „Rad policije u zajednici“ sugerišemo da se u operativnom radu na terenu koristeći policijsku patrolu u vrijeme dolaska i odlaska učenika u srednju školu, vrši svakodnevno patroliranje zbog procjene ugrožavanja saobraćaja i preventivnog djelovanja po javnom redu i miru.

Općinsko vijeće Tešanj je sa 9 glasova “ZA”, 1 glasom “PROTIV” i 13 glasova “UZDRŽAN”, usvojilo sljedeći

ZAKLJUČAK

Ne prihvata se Informacija o stanju bezbjednosti na području općine Tešanj, i bezbjednosti učesnika u saobraćaju na području općine Tešanj za 2014. godinu.

Ad. 11

U raspravi po ovoj tački dnevnog reda – Informacija o radu Zavoda za zapošljavanje – Biro Tešanj za 2014.godinu, učestvovao vijećnik Senad Subašić i Šef Zavoda za zapošljavanje – Biro Tešanj Muharem Berberović.

Vijećnik Senad Subašić je predložio zaključak da Općina Tešanj kroz kriterije za dodjelu stipendija neće stipendirati zanimanja kojih ima na evidenciji nezaposlenih lica.

Šef Zavoda za zapošljavanje – Biro Tešanj Muharem Berberović je dodatno obrazložio Informaciju o radu Zavoda za zapošljavanje – Biro Tešanj za 2014.godinu.

Pauza u radu Vijeća trajala je od 18 sati i 13 min. do 18 sati i 23 min.

Nakon pauze vijećnik Senad Subašić je povukao prijedlog zaključka.

Općinsko vijeće Tešanj je sa 21 glasom “ZA”, bez glasova “PROTIV” i 2 glasa “UZDRŽAN” usvojilo sljedeći

ZAKLJUČAK

Prima se na znanje Informacija o radu Zavoda za zapošljavanje – Biro Tešanj za 2014.godinu.

Ad. 12

U raspravi o Informaciji o radu mjesnih zajednica za 2014. godinu učestvovali vijećnici: Amir Piro, Munevera Alić, Emir Unkić, Fahrudin Omerbašić, Vedran Kaser, Kasim Huskić, Adnan Lihić i Općinski načelnik Suad Huskić.

Općinsko vijeće Tešanj je sa 14 glasova “ZA”, 8 glasova “PROTIV” , bez glasova “UZDRŽAN” usvojilo sljedeći

ZAKLJUČAK

Prima se na znanje Informacija o radu mjesnih zajednica za 2014. godinu.

(Jedan vijećnik nije glasao).

Ad. 13

Bez rasprave, Općinsko vijeće Tešanj je jednoglasno sa 22 glasa “ZA”, usvojilo sljedeći

ZAKLJUČAK

Usvaja se Prijedlog Rješenja o razrješenju i imenovanju člana Statutarne komisije.

(Jedan vijećnik nije glasao).

Ad.B

VIJEĆNIČKA PITANJA

Vijećnik Mirza Unkić se izjasnio da nije zadovoljan usmenim odgovorom Općinskog načelnika na 27. sjednici te ponavlja isto vijećničko pitanje koje glasi: „Da li je Općina upoznata sa stanjem puta Ganjgina voda – brijačnica u MZ Kalošević i Mrkotić? Postoji li mogućnost nasipanja istog puta?“

Vijećnik Mirza Unkić je postavio i novo vijećničko pitanje: „Postoji li mogućnost redovnijeg održavanja prolaza između kuće Hrnjić-Augustinović?“

Vijećnik Miralem Starčević postavio sljedeće vijećničko pitanje:

  1. Zašto se ne izvrši saniranje dijela kanalizacije u industrijskoj zoni „Ciglana“ u Jelahu?“

  2. Zbog čega se ne održavaju, redovni, u skladu sa Statutom MZ i Statutom Općine Tešanj, sastanci Savjeta u MZ Novi Miljanovci?“

Vijećnik Emir Unkić jepostavio sljedeća vijećnička pitanja:

  1. Da li su Općinski načelnik i Općina Tešanj, kao osnivač JU Dom zdravlja Tešanj, upoznati sa činjenicom da je u Ambulanti Jelah ukinut rad ljekara u drugoj smjeni, period do 20:00 sati?“

  2. Da li je na priredbi Gimnazije „Musa Ćazim Ćatić“ održanoj na dan otvaranja „Tešanjskog proljeća“ u jednoj od tačaka (skeč) došlo do veličanja lika i djela visokog funkcionera fašističke tvorevine NDH Ademage Mešića?“

Vijećnica Munevera Alić jeu vezi Implementacije Programa i mjera za unapređenje položaja žene na selu i Akcionog plana radne ravnopravnosti sa fokusom na unapređenje položaja žene u ruralnim područjima općine Tešanj za period 2014.-2016.godine, postavila sljedeće vijećničko pitanje koje glasi : „U kojoj fazi se nalazi realizacija navedenog Plana, koje su aktivnosti do sada provedene i koji su rezultati za unapređenje položaja žene na selu? Koliko je stepen informisanosti i zastupljenosti žena sa sela u realizaciji ovog Plana?“

VIJEĆNIČKE INICIJATIVE

Vijećnik Velid Joldić se izjasnio da nije zadovoljan odgovorom Općinskog pravobranilaštva na vijećničku inicijativu u vezi zaštite društvene imovine u postupku predmeta čitaonica Tugovići, te izjavio sljedeće: Ja sam i kao vijećnik i kao član organa MZ Tešanj sa svojim dosadašnjim mnogobrojnim pitanjima i inicijativama po ovome pitanju želio da maksimalno dam svoj doprinos u očuvanju društvene imovine i interesa, odnosno kako bi ispunio i moralnu i svaku drugu obavezu te u budućnosti imao apsolutno mirnu savjest po ovome pitanju. Na odgovornim u ovom predmetu ostaje da predmet na najbrži i najbolji način se dovede do kraja i zaštite društvenu imovinu, a vrijeme u budućnosti će pokazati najbolje, dobronamjernost, okolnosti, stvarnost a svakako i odgovornost.

Vijećnik Fadil Halilović se izjasnio da je zadovoljan odgovorom na vijećničku inicijativu da Općinski načelnik shodno svojim ovlaštenjima čl.4.stav 1. Odluke, obaveže organe MZ Karadaglije-Koprivci da na temelju Programa obilježavanja tekovina odbrane 1992-1995.godine i drugih datuma od značaja za Općinu Tešanj, donesu odgovarajući Program obilježavanja tekovina odbrane 1992-1995.godine u vidu izgradnje spomen obilježja za navedene žrtve kao i druge žrtve iz ratnog perioda (vojnici-civili), i da se za dan MZ ovaj kao i drugi datumi vezani za ovu MZ obilježe prigodnim programom.

Vijećnica Bernadeta Galijašević je u vezi vijećničke inicijative za osnivanje Javne ustanove Obdanište i jaslice Tešanj dostavila preformulaciju koja glasi: „U narednom periodu aktivnosti usmjeriti na razvoj predškolskog odgoja uzimajući u obzir trenutne prilike na području općine Tešanj (prostorne, finansijske i organizacione). Predložiti mjere za unapređenje djelatnosti predškolskog odgoja i dostaviti Vijeću u formi: Informacija sa prijedlogom mjera.

Vijećnik Emir Unkić se izjasnio da Klub vijećnika SDP ostaje pri vijećničkoj inicijativikoja glasi:

Da se sjednice Općinskog vijeća održavaju subotom“.

U raspravi o inicijativi vijećnika Emira Unkića učestvovali vijećnici: Adnan Lihić, Vedran Kaser, Senad Subašić, Emir Unkić i Miralem Starčević.

Općinsko vijeće sa 6 glasova „ZA“, 13 glasova „PROTIV“ i 2 glasa „UZDRŽAN“ nije prihvatilo inicijativu vijećnika Emira Unkića. (1 vijećnik napustio sjednici i 1 vijećnik nije glasao).

Ha

Nakon toga, predsjedavajući Vijeća se svima zahvalio na prisustvovanju današnjoj sjednici i zaključio rad dvadesetosme sjednice Općinskog vijeća Tešanj u 19 sati i 07 min.

 

ZAPISNIČAR:

Sajda Klepić

 

PREDSJEDAVAJUĆI VIJEĆA

Senad N. Subašić, dipl.oec.