Zapisnik sa 30. sjednice Vijeća

 

 

SREDSTVA JAVNOG INFORMISANJA:

Predstavnici TV «Smart».

Tonski zapis i Zapisnik vodi Sajda Klepić.

Sjednicom predsjedava predsjedavajući Vijeća g-din Senad N. Subašić.

Nakon prijave vijećnika, predsjedavajući Vijeća je konstatovao da današnjoj sjednici Vijeća prisustvuje 23 vijećnika, čime su se stekli uslovi za punovažno odlučivanje, otvorio 30. (tematsku) sjednicu Vijeća i proglasio je javnom, te u ime Vijeća i u svoje lično ime pozdravio prisutne goste i predstavnike medija.

U materijalima za 30.sjednicu vijećnicima su pored materijala iz Saziva dostavljeni i: Zapisnik sa 29. sjednice i odgovori na vijećnička pitanja i inicijative. Predsjedavajući Vijeća je napomenuo da se na ovoj sjednici neće raspravljati o Zapisniku i odgovorima na vijećnička pitanja i inicijative s obzirom da je ovo tematska sjednica.

Vijećnike i sve prisutne obavijestio je da se naredna 31.sjednica Općinskog vijeća planira održati sredinom juna, a sjednica Kolegija u narednoj sedmici.

 

Dnevni red

Općinsko vijeće je sa 23 glasa “ZA”, bez glasova “PROTIV” i “UZDRŽAN”, usvojilo sljedeći

 

D N E V N I R E D

1. Informacija o radu i poslovanju javnih preduzeća čiji je osnivač općina Tešanj za 2014. godinu:

    1. JP “Rad” Tešanj

    2. JP “Toplana” Tešanj,

    3. Agencija za razvoj općine Tešanj TRA doo

2.Informacija o radu i poslovanju javnih ustanova čiji je osnivač Općina Tešanj za 2014. godinu:

    1. JZU Dom zdravlja “Izudin Mulabećirović Izo” Tešanj,

    2. JZU Opća bolnica Tešanj,

    3. JZU Apoteka “Tefarm” Tešanj,

    4. JU Centar za socijalni rad Tešanj,

    5. JU Centar za kulturu i obrazovanje Tešanj,

    6. JU Sportsko-rekreacioni centar Tešanj,

    7. JU Muzej Tešanj,

    8. JU Opća Biblioteka Tešanj.

Ad. 1

Pomoćnik Općinskog načelnika Hamzalija Hojkurić je dodatno obrazložio Informacija o radu i poslovanju javnih preduzeća čiji je osnivač općina Tešanj za 2014. godinu

U raspravi učestvovali vijećnici: Muhamed Halilović, Amir Piro, Fuad Šišić, Munevera Alić, Aida Salkić, Općinski načelnik i direktor Agencije za razvoj općine Tešanj TRA doo Ismar Alagić.

Na prijedlog vijećnika Fuada Šišića, Općinsko vijeće je sa 20 glasova “ZA”, bez glasova “PROTIV”, 4 glasa “UZDRŽAN”, usvojilo sljedeći

 

ZAKLJUČAK

  1. Sadržaj informacije u budućnosti treba da oslikava ciljeve i rezultate, te mjere koje se poduzimaju ili su poduzimane da bi se ciljevi dostigli.

  2. Sadržaj dopuniti u narednom redovnom izvještaju sa ocjenom zadovoljstva korisnika i pokazateljima performansi prema korisnicima usluga kao i ocjenu zadovoljstva uposlenih.

  3. Jačati ulogu nadzornih odbora.

Napomena: Vijećnik Amir Piro je prilikom izjašnjavanja o ovom zaključku greškom glasao uređajem za glasanje koji pripada vijećniku Jašić Harisu. Vijećnik Jašić je odsustvo sa sjednice najavio predsjedavajućem Vijeća ali ne i tehničkom sekretaru koji ima obavezu da svim vijećnicima prije početka sjednice na mjesta gdje sjede ostavi uređaje za glasanje. S obzirom da ponovno izjašnjavanje nebi izmijenilo rezultat glasanja Predsjedavajući je napomenuo da će se to zapisnički konstatovati.

Na prijedlog vijećnika Fuada Šišića, Općinsko vijeće je sa 20 glasova “ZA”, bez glasova “PROTIV”, 4 glasa “UZDRŽAN”, usvojilo sljedeći

 

ZAKLJUČAK

Zaključci i smjernice Općinskog vijeća navedeni u informaciji za JP „Rad“ Tešanj u 2015.godini će se preformulisati tako da

  • Prijedlog br.1 koji glasi “Izvršiti povećanje kapitala društva za objekte koji su predani na upravljanje preduzeću, prema proceduri Komisije za vrijednosne papire.”, će glasiti “Realizovati zaključak Vijeća iz 2014.godine (povećanje kapitala za predane objekte RAD-u).

  • Prijedlog broj 2 koji glasi “Nastaviti aktivnosti na proširenju obuhvata prikupljanju otpada i selekciji iskoristivog otpada.”, će glasiti: “Snimiti godišnji obim otpada na području općine Tešanj, utvrditi % otpada koji se zbrine na deponiji i povećati broj korisnika za 5%.”.

Na prijedlog vijećnice Munevere Alić, Općinsko vijeće je sa 13 glasova “ZA”, 2 glasa “PROTIV”, 9 glasova “UZDRŽAN”, usvojilo sljedeći

 

ZAKLJUČAK

Zadužuje se Općinski načelnik da sa Općinskom službom pripremi prijedlog za status ličnog učešća građana u finansiranju izgradnje vodovoda i kanalizacije kada su u pitanju vlasnički i drugi odnosi.

Na prijedlog vijećnice Aide Salkić, Općinsko vijeće je sa 22 glasa “ZA”, bez glasova “PROTIV”, 2 glasa “UZDRŽAN”, usvojilo sljedeći

 

ZAKLJUČAK

Napraviti analizu mjesta u Općini gdje se ispuštaju i akumuliraju veće količine vode i kroz izvještaj zadužiti odgovorne za popravak istih u cilju preveniranja klizišta.

Općinsko vijeće je sa 17 glasova “ZA”, bez glasova “PROTIV”, 7 glasova “UZDRŽAN”, usvojilo sljedeći

 

ZAKLJUČAK

Prima se na znanje Informacija o radu JP „RAD“ d.d. Tešanj za 2014.godinu, uz predložene zaključke i smjernice:

  1. Realizovati zaključak Vijeća iz 2014.godine (povećanje kapitala za predane objekte RAD-u),

  2. Snimiti godišnji obim otpada na području općine Tešanj, utvrditi % otpada koji se zbrine na deponiji i povećati broj korisnika za 5%.

Na prijedlog vijećnika Fuada Šišića, Općinsko vijeće je sa 20 glasova “ZA”, bez glasova “PROTIV”, 4 glasa “UZDRŽAN”, usvojilo sljedeći

 

ZAKLJUČAK

Zaključci i smjernice Općinskog vijeća navedeni u informaciji za JP „Toplana“ Tešanj u 2015.godini će se preformulisati tako da:

  • Prijedlog broj 2. koji glasi “Kao trajan proces zadržati dostignuti stepen naplate (81%) uz ulaganje dodatnih napora na povećanju procenta naplate potraživanja.“, će glasiti „Povećati stepen naplate na godišnjem nivou za 5%“, i

  • prijedlog broj 3. koji glasi “Učiniti dodatne napore kako bi se vratili stari korisnici toplotne industrije u Industrijskoj zoni Bukva – težište dati na privredna društva koja gravitiraju neposredno uz postojeće vrelovodne instalacije.“, će glasiti „Realizirati zaključak Općinskog vijeća iz 2014.godine (povrat starih korisnika), kao i proširenje mreže na nove korisnike.

Općinsko vijeće je sa 17 glasova “ZA”, bez glasova “PROTIV”, 7 glasova “UZDRŽAN”, usvojilo sljedeći

 

ZAKLJUČAK

Prima se na znanje Informacija o radu JP „Toplana“ d.d. Tešanj za 2014.godinu, uz predložene zaključke i smjernice:

  1. Sanacija deponije šljake kao uslov produženja/dobijanja okolinske dozvole za rad “Toplana”,

  2. Povećati stepen naplate na godišnjem nivou za 5%,

  3. Realizirati zaključak Općinskog vijeća iz 2014.godine (povrat starih korisnika), kao i proširenje mreže na nove korisnike.

Općinsko vijeće je sa 17 glasova “ZA”, 3 glasa “PROTIV”, 4 glasa “UZDRŽAN”, usvojilo sljedeći

 

ZAKLJUČAK

Prima se na znanje Informacija o radu Agencije za razvoj Općine Tešanj “TRA” d.o.o.za 2014.godinu, uz predložene zaključke i smjernice:

  1. Agencija će nastaviti redovne aktivnosti pripreme i implementacije projekata za potrebe realizacije strateških ciljeva Općine Tešanj, javnih preduzeća i javnih ustanova,

  2. Agencija će uspostaviti operativni ured za rad sa investitorima i poslovnom zajednicom,

  3. Obzirom na način nastanka gubitka, izvršiti će se usklađivanja konta razgraničenja sa troškom amortizacije kako bi se eliminisala mogućnost nastanka gubitka po ovom osnovu u budućem periodu.

Pauza u radu Vijeća trajala je od 15:15 do 15:25 sati.

 

Ad. 2

Pomoćnik Općinskog načelnika Sabahudin Omerbašić je dodatno obrazložio Informacija o radu i poslovanju javnih ustanova čiji je osnivač Općina Tešanj za 2014. godinu

U raspravi učestvovali vijećnici: Muhamed Halilović, Piro Amir, Munevera Alić, Bernadeta Galijašević, Fadil Halilović, direktor JU Dom zdravlja Tešanj Hidajet Mudrov i Općinski načelnik Suad Huskić.

Predsjedavajući Vijeća je na početku izjašnjavanja konstatovao da su predloženi zaključci u materijalima sastavni dio informacija.

Općinsko vijeće je sa 20 glasova “ZA”, bez glasova “PROTIV” i 2 glasa “UZDRŽAN”, usvojilo sljedeći

 

ZAKLJUČAK

Prima se na znanje Informacija o radu JZU Dom zdravlja „Izudin Mulabećirović Izo“ Tešanj za 2014.godinu, uz predloženi zaključak koji glasi: „JZU Dom zdravlja će kontinuirano raditi na stalnom unapređenju kvalitete pruženih zdravstvenih usluga i nastaviti sa aktivnostima na izgradnji i uređenju novog objekta za fizikalnu medicinu“.

Općinsko vijeće je sa 18 glasova “ZA”, bez glasova “PROTIV” i 4 glasa “UZDRŽAN”, usvojilo sljedeći

 

ZAKLJUČAK

Prima se na znanje Informacija o radu JZU Opća Bolnica Tešanj za 2014.godinu, uz predloženi zaključak koji glasi: „JZU Opća Bolnica Tešanj će nastaviti dalju realizaciju i informisati Općinsko vijeće o efektima Plana i Programa ekonomske stabilizacije Opće bolnice Tešanj“.

Općinsko vijeće je sa 16 glasova “ZA”, bez glasova “PROTIV” i 6 glasa “UZDRŽAN”, usvojilo sljedeći

 

ZAKLJUČAK

Prima se na znanje Informacija o radu JZU Apoteka i CMS „Tefarm“ Tešanj za 2014.godinu, uz predloženi zaključak koji glasi: „JZU Apoteka će nastojati da zadrži pozitivno poslovanje, uz povećanje obima prodaje u odnosu na predhodnu godinu“.

Općinsko vijeće je sa 19 glasova “ZA”, bez glasova “PROTIV” i 3 glasa “UZDRŽAN”, usvojilo sljedeći

 

ZAKLJUČAK

Prima se na znanje Informacija o radu JU Centar za socijalni rad Tešanj za 2014.godinu, uz predloženi zaključak koji glasi: „JU Centar za socijalni rad Tešanj će nastaviti sa kontrolom i poboljšanjem kvaliteta pružanja usluga a posebno pratiti izgradnju objekta za djecu sa posebnim potrebama te iznalaženje stalnog rješenja za normalno funkcionisanje dnevnog boravka“.

Općinsko vijeće je sa 17 glasova “ZA”, bez glasova “PROTIV” i 5 glasova “UZDRŽAN”, usvojilo sljedeći

 

ZAKLJUČAK

Prima se na znanje Informacija o radu JU Centar za kulturu i obrazovanje Tešanj za 2014.godinu, uz predloženi zaključak koji glasi: „JU Centar za kulturu i obrazovanje će nastaviti sa kvalitetom i kontinuitetom u okviru organizacija kulturnih sadržaja i dr. i racionalnim korištenjem finansijskih i materijalnih sredstava.

Općinsko vijeće je sa 16 glasova “ZA”, bez glasova “PROTIV” i 6 glasova “UZDRŽAN”, usvojilo sljedeći

 

ZAKLJUČAK

Prima se na znanje Informacija o radu JU Sportsko-rekreacioni centar Tešanj za 2014.godinu, uz predloženi zaključak koji glasi: „Javna ustanova Sportsko-rekreacioni centar će nastaviti usmjeravati investicije na prostor za sportske sadržaje koji mogu zadovoljiti potrebe građana cijele općine sa akcentom na organizaciji sportskih aktivnosti“.

Na prijedlog vijećnice Bernadete Galijašević, Općinsko vijeće je sa 18 glasova “ZA”, bez glasova “PROTIV” i 4 glasa “UZDRŽAN”, usvojilo sljedeći

 

ZAKLJUČAK

Sugeriše se JU Muzej Tešanj da poseban fokus stavi na prostor Općine Tešanj, i kao mogućnost ponudi građanstvu kupovinu godišnjih karata da bi se pomogla osnovna djelatnost Muzeja, ali i otvorila vrata lokalnim pojedinačnim posjetama.

Općinsko vijeće je sa 15 glasova “ZA”, bez glasova “PROTIV” i 6 glasova “UZDRŽAN”, usvojilo sljedeći

 

ZAKLJUČAK

Prima se na znanje Informacija o radu JU Muzej Tešanj za 2014.godinu, uz predloženi zaključak koji glasi: „JU Muzej Tešanj će radeći na zaštiti kulturno-historijske materijalne i nematerijalne baštine i očuvanju kulturnih tradicijskih vrijednosti poseban fokus staviti na prostor općine Tešanj.

Općinsko vijeće je sa 15 glasova “ZA”, bez glasova “PROTIV” i 7 glasova “UZDRŽAN”, usvojilo sljedeći

 

ZAKLJUČAK

Prima se na znanje Informacija o radu JU Opća biblioteka Tešanj za 2014.godinu, uz predloženi zaključak koji glasi: „JU Opća biblioteka Tešanj će nastaviti sa aktivnostima na realizaciji dugoročnih ciljeva, naročito nakon preselenja u novi objekat biblioteke. Poseban akcenat staviti na povećanje knjižnog fonda te nastaviti sa aktivnostima za digitalizaciju“.

Nakon toga, predsjedavajući Vijeća se svima zahvalio na prisustvovanju današnjoj sjednici i zaključio rad 30. sjednice Općinskog vijeća Tešanj u 16 sati i 25 min.

 

ZAPISNIČAR:

Sajda Klepić

 

PREDSJEDAVAJUĆI VIJEĆA

Senad N. Subašić, dipl.oec.