Zapisnik sa 12. sjednice Općinskog vijeća

Predsjedavajući je obavijestio sve prisutne da je predsjednicima Klubova vijećnika u materijalima dostavljen: Spisak nekretnina kojima raspolaže općina Tešanj i spisak korisnika zemljišta za period 01.01.2013. do 31.12.2013.godine, jer je Općinsko vijeće Tešanj na svojoj 11. sjednici održanoj dana 30.09.2013. godine, razmatrajući Prijedlog Odluke o općinskim nekretninama, na prijedlog vijećnika Bobana Kršića donijelo zaključak “Da se do sljedeće sjednice Općinskog vijeća dostavi spisak svih nekretnina kojima raspolaže Općina Tešanj, ko je trenutni korisnik i na koji vremenski period je potpisan ugovor o zakupu istih”.

Ad. A

Općinsko vijeće Tešanj je sa 24 glasa “ZA”, bez glasova “PROTIV” i “UZDRŽAN” usvojilo sljedeći

ZAKLJUČAK

Usvaja se zapisnik 11. sjednice Općinskog vijeća Tešanj.

U raspravi o dnevnom redu su učestvovali: Općinski načelnik Suad Huskić i vijećnici Vedran Kaser i Ekrem Ajanović.

Općinski načelnik je predložio da se tačka 3 Prijedlog Odluke o održavanju grobalja-grebalja na području općine Tešanj skine sa dnevnog reda.

Vijećnik Vedran Kaser je predložio da se tačka 6 Prijedlog Odluke o dopuni Odluke o prijenosu prava na nekretninama skine sa dnevnog reda i da se o istoj raspravlja na idućoj sjednici. (Klub vijećnika SDP smatra da ova sjednica nije sazvana u skladu sa Poslovnikom, materijali nisu dostavljene na vrijeme, ovaj prijedlog dostavljen tek u ponedjeljak nije dostavljen sa ostalim materijalima, nema stava mjesne zajednice, te da nisu imali mogućnosti djelovati amandmanski, ima nekih parcela za koje nisu sigurni o korisnicima).

Općinski načelnik je u vezi dostave Prijedloga Odluke o dopuni Odluke o prijenosu prava na nekretninama kazao da je dostava navedenog prijedloga zakasnila zbog identifikacije starih i novih premjera i drugog što je navedeno u Odluci, te obzirom da se radi o dopuni Odluke koja je već usvojena predložio je da se na ovoj sjednici raspravlja o ovom prijedlogu.

Vijećnik Ekrem Ajanović je predložio da se u dnevni red uvrsti Izvještaj Komisije za primjenu Kodeksa ponašanja vijećnika u Općinskom vijeću Tešanj, u vezi prijave koja je podnesena protiv njega.

 


Predsjedavajući Vijeća Fuad Šišić je konstatovao:

  • da se po prijedlogu Općinskog načelnika tačka 3 Prijedlog Odluke o održavanju grobalja-grebalja na području općine Tešanj skida sa dnevnog reda,

  • da se po prijedlogu vijećnika Ekrema Ajanovića Izvještaj Komisije za primjenu Kodeksa ponašanja vijećnika u Općionskom vijeću Tešanj, koja je podnesena protiv njega planira za iduću sjednicu Vijeća.

  • prijedlog vijećnika Vedrana Kasera da se tačka 6 Prijedlog Odluke o dopuni Odluke o prijenosu prava na nekretninama skine sa dnevnog reda nakon izvršenog glasanja Općinsko vijeće sa 9 glasova “ZA”, 1 glasom “PROTIV” i 14 “UZDRŽAN” nije prihvatilo.

Nakon toga, Općinsko vijeće Tešanj je sa 14 glasova “ZA” bez glasova “PROTIV” i 10 glasova “UZDRŽAN”, usvojilo sljedeći

D N E V N I R E D

  1. Nacrt budžeta Općine Tešanj za 2014. godinu,

  2. Prijedlog Odluke o realizaciji Programa obilježavanja tekovina odbrane 1992-95. godine i drugih datuma od značaja za općinu Tešanj,

  3. Prijedlog Odluke o donošenju Plana zaštite od požara općine Tešanj,

  4. Prijedlog Odluke o stipendiranju redovnih studenata dodiplomskog studija (prvog ciklusa) u akademskoj 2013/14. godini,

  5. Prijedlog Odluke o dopuni Odluke o prijenosu prava na nekretninama,

  6. Prijedlog Rješenja o utvrđivanju prava vlasništva na zemljištu državne svojine po zahtjevu Muharemović (Muharema) Rame iz Tešnja,

  7. Prijedlog Rješenja o korištenju neizgrađenog gradskog zemljišta državne svojine po zahtjevu Čolić (Mehmedalije) Nermina iz Kosove,

  8. Informacija o realizaciji Zaključka Općinskog vijeća Tešanj broj 01-23-6-986-2/12 od 30.04.2013. godine.

 


Ad. 1

Pojašnjenje Nacrta budžeta Općine Tešanj za 2014. godinu je iznio Samir Brka službenik za Budžet Općine Tešanj.

U raspravi učestvovali vijećnici: Mirza Unkić, Ekrem Ajanović, Amir Dujsić, Emir Unkić, Muhamed Halilović, Senad Subašić, Fadil Halilović i Munevera Alić.

Vijećnik Mirza Unkić je konstatovao da je Klub vijećnika SDP-a dostavio prijedlog stavki koje bi trebalo u prijedlogu budžeta uvrstiti da bi budžet imao bolju raspodjelu, a zvanično na ekonomskim kodovima dopune i izmjene će dostaviti na ponuđeni prijedlog. U ime Kluba predložio je da se član 1. promijeni tako da bude uravnotežen, time što bi porezni i neporezni prihodi bili uvećani za 82.000 KM u 2014.godini. U dostavljenim prijedlozima za Budžet akcent su stavili na vodonadbijevanje i kanalizaciju, djecu i omladinu sa posebnim potrebama, poljoprivredu, projekte mladih, na kulturu i sport i druge aktivnosti koje su bite za poboljšanje života u općini

Vijećnik Ekrem Ajanović je predložio da se Sredstva za stambeno zbrinjavanje boračkih populacija iz Budžeta ZE-DO kantona – obzirom da su umanjena, i Sredstva za ostale pomoći boračkih populacija – uvećana, u sljedećoj fazi pokušaju izbalansirati, jer nisu riješeni svi problemi stambenog zbrinjavanja.

Vijećnik Amir Dujsić je predložio da se u Budžetu Općine Tešanj svake godine počev od 2014.godine planiraju izdvajanja novčanih sredstava u iznosu od po 150.000,00 KM Općoj bolnici i Domu zdravlja “Izudin Mulabećirović – Izo” Tešanj, a sredstva će isključivo biti utrošena za investicijsko ulaganje i investicijsko i tekuće održavanje zdravstvenih ustanova – prostora, medicinske i nemedicinske opreme i prevoznih sredstava, te informatizaciju zdravstvene djelatnosti.

Vijećnik Emir Unkić je konstatovao da Budžet ponekad ne prati usvojene zaključke Općinskog vijeća koji se odnose na Budžet (uklanjanje divljih deponija, inicijativa – povrat sredstava od prodaje zemljišta da se uloži u izgradnju infrastrukture u mjesnoj zajednici u kojoj je izvršena prodaja, a po uzoru na povrat sredstava od koncesije, prijedlog vijećnice Aide Salkić-povećati sredstva za: stipendije za srednje škole, dnevni centar i jednokratne novčane pomoći) te iznio neslaganje na uvećanje stavke za uposlenike općine – jednokratne pomoći i otpremnine.

Vijećnik Muhamed Halilović je u svom izlaganju napomenuo da je iz prijedloga vidljivo da se prihodi i rashodi ne slažu.

Vijećnik Senad Subašić je u svog izlaganju napomenuo da je u Klub vijećnika SDA zauzet princip ako se u jednoj stavci predlaže povećanje treba navesti na kojoj stavci treba biti umanjenje.

Vijećnik Fadil Halilović je u svom izlaganju napomenuo da je iz prijedloga vidljivo da Nacrt budžeta ima uravnotežen razvojni i socijalni odnos, da ga odlikuju stavke: nastavak razvojnih projekata, zadržavanje grantova za socijalna izdanja (uvećana za 1.050.000,00 KM u odnosu na 2013.godinu) i nema novog kreditnog zaduženja. Razmatrajući navedene stavke u čl.2. dolazi se do zaključka da svi pa i uposleni u organu uprave osjećaju mjere štednje odnosno recesiju kao i svi građani u BiH. Na kraju je naglasio da po grantovima u oblasti sporta, održavanje stadiona NK Pobjeda u Tešanjci da nije opravdano umanjenje za 5.000,00 KM zbog Klubova Tošk, Borac i Napredak i oni održavaju stadione a nisu predviđeni, te predlaže ili svima isto ili brisati ovu stavku. Predlaže da se poziciju – Grantovi za razvoj poljoprivrede uveća za 10.000,00 KM.

Vijećnica Munevera Alić je napomenula da se ne vodi računa o zaključcima koje je Općinsko vijeće jednoglasno usvojilo (podjsetila je na zaključke vezano za Opću bolnicu Tešanj, Agenciju za razvoj) te predložila da se sredstva od Agencije prenesu na Opću bolnicu. Predložila je povećanje sredstava za poljoprivredu. Dalje je kazala da nije vrijeme za monografiju, kao ni nagrađivanje onih koji su uposleni već da bi ta sredstva trebalo dati onima koji nisu uposleni ili Domu zdravlja. Na kraju je iznijela neslaganje sa iznosom sredstava za Turističku zajednicu jer nema povratne informacije o radu te zajednice.

Općinski načelnik Suad Huskić je iznio dodatna pojašnjenja i odgovore na postavljena pitanja u toku rasprave istakavši da se vijećnici nisu osvrnuli na povrat kredita, da je prerano na osnovu nepotpunih informacija donositi zaključke da se ne poštuju stavovi Vijeća, te na kraju zamolio sve da u narednom periodu izrade konačnog prijedloga i usvajanja sudjelu na korektan način predlažući i prihode i rashode.

Općinsko vijeće je sa 25 glasova “ZA”, bez glasova “PROTIV” i “UZDRŽAN” donijelo sljedeći

ZAKLJUČAK

Prihvata se Nacrt budžeta Općine Tešanj za 2014. godinu, te se sa iznesenim prijedlozima i sugestijama upućuje na javnu raspravu u trajanju od 30 dana.

Ad. 2

Pojašnjenje Prijedloga Odluke o realizaciji Programa obilježavanja tekovina odbrane 1992-95. godine i drugih datuma od značaja za općinu Tešanj je iznio g-din Sakib Kurtić član radnog tima.

Na ovaj Prijedlog blagovremeno su pristigli: amandmani Kluba vijećnika SDP, Kluba vijećnika S BiH i vijećnika Halilović Fadila. Općinski načelnik je na amandmane dao mišljenje koje je dostavljeno vijećnicima prije početka sjednice.

Mišljenje Općinskog načelnika o Amandmanima Kluba vijećnika SDP

1. Brisanje dijela teksta iz uvoda (tekstom amandmana detaljno pojašnjeno)

Obrazloženje da se ne podržava licitiranje imena, kao i tvrdnjom da je bilo puno neopravdanog hapšenja (ranije, naročito sada), nije adekvatno obrazloženje, niti daje argumente za prihvatanje amandmana. Stoga, amandman nije prihvatljiv.

2. Brisanje tabele 8 – 07.maj Dan džamija

Tokom agresije na BiH u vremenu 1992-1995. na prostoru općine Tešanj oštećeno je niz vjerskih objekata koji su bili u optičkoj vidljivosti Vojske RS, kao i onih koji nisu bili u optičkoj vidljivosti. Činjenica je da je na takav način stradalo 7 džamija (Miljanovci Lončari, Kraševo…). Istovremeno na dijelu slobodne teritorije tadašnje općine Tešanj, koji je bio pod upravom RBiH i u zoni odgovornosti Armije BiH sačuvani su vjerski objekti drugih vjerskih zajednica. Zbog toga smatramo značajnim da se spomen na ovakav pristup Vojske RS u rušenju džamija i pristup da se u Tešnju sačuvaju vjerski objekti drugih zajednica prenosi kao istina o veličini odbrane tešanjskog prostora, te da se ta istina dodatno afirmiše i prenosi onima koji nisu bili savremenici ili nisu znali ovu istinu. Stoga, amandman nije prihvatljiv.

3. Proširenje naziva Dan šehida u naziv Dan šehida i poginulih boraca

Aktivnosti pod ovim nazivom predložene su od početka i potkrijepljene činjenicom da se Dan šehida obilježava svaki drugi dan ramazanskog bajrama. To je datum utemeljen odlukom Rijaseta Islamske zajednice. Više od 15 godina se to tako zove i obilježava. S druge strane, jasna je namjera da se istakne činjenica da je u sastavu Armije BiH bilo i poginulih boraca drugih vjerskih ili etničkih opredjeljenja. Prihvatamo to kao dobru namjeru, ali je predlagač trebao predložiti aktivnost kojom bi se to obilježilo. Ovako ostaviti da se na ramazanski bajram u organizaciji Islamske zajednice i Glavnog imama obilježava i dan poginulih boraca moglo bi izazvati više problema nego koristi. Neko bi ovo mogao shvatiti i kao neuvažavanje ili provokaciju. Zbog toga amandman nije prihvatljiv.

4. Promjena sudionika u tabeli 15 – obilježavanje 25. novembra Dana državnosti BiH

Amandman je terminološki neispravan, ako se mislilo na preživjele učesnike NOB-a, jer naziv SUBNOR danas to ne označava. U posljednjih nekoliko godina više puta je mijenjan naziv organizacije koja okuplja ovu populaciju i čuva tekovine NOB-a. Amandman je prihvatljiv na način da pored riječi komandanti dopiše i učesnici NOB-a, ako to odgovara i predlagaču.

5. Dodavanje nove tabele 27. Juli Dan ustanka naroda BiH

Ovaj datum se u trenutnoj praksi obilježava u MZ Tešanjka. Predlažemo da se obilježavanje 27 jula ostavi na sadašnjoj praksi. Amandman nije prihvatljiv.

6. Dopuna Programa u stavci B/nivo MZ-ica

Sportski susreti ili kako je naznačeno u amandmanu memorijalni turniri navedeni su u tački 1 u zagradi – „prethodna sportska i kviz takmičenja“). To se odnosi i na memorijalne turnire. Stoga smatramo suvišnim dodavanje nove tačke, suština je već obezbijeđena. Amandman nije prihvatljiv.

7. Dodavanje novih historijski značajnih lokacija

Predložene lokacije su postavljene sa širim značenjem. Konkretno širi rejon Stijakovca obuhvata Lijepo brdo i Krst. Zbog toga nisu pobrojane sve kote, jer bismo na taj način morali pobrojati čitav front. Osim toga u odjeljku za MZ-ice predloženo je da MZ-ice i same vrše obilazak ratnih poprišta i značajnih lokacija. Stoga, smatramo amandman neprihvatljivim.

Općinski načelnik je u svom izlaganju napomenuo da je amandman Kluba vijećnika SDP koji glasi: “U tabeli 11 24. jun/19. Mart-Dan početka opsade / Dan deblokade u koloni aktivnosti briše se riječ Čestitka, a piše Saopćenje”, prihvatljiv.

Amandmanu Kluba vijećnika SBiH kojim se predlaže izmjena u Programu obilježavanja, u učestalosti obilježavanja Dana OG 7.jug (37.divizije).

Mišljenje Općinskog načelnika o Amandmanu:

U dosadašnjoj praksi nije bilo prisutno obilježavanje Dana OG 7 jug. Programom se uvodi takva praksa na nivou od pet godina, sa čestitkom/saopćenjem svake godine. Za početak planiran je poseban program jednom u pet godina, kao i kod drugih jedinica-brigada. Ako se pokaže interes ili potreba intenzivnijeg pristupa Program se s vremenom može mijenjati i povećati učestalost. Osim toga, obilježavanje godišnjice OG 7 jug uključuje i općine Maglaj, Doboj jug i Usoru, tako da takva aktivnost traži i veći angažman i koordinaciju.

U ovom trenutku amandman nije prihvatljiv.

Amandman vijećnika Fadila Halilovića koji glasi: “Predlažem izmjenu i dopunu prijedloga u odredbi člana člana 1. stav 1. Prijedloga Odluke dopuniti u članu 1. stav 1.teksta “Ovom odlukom se usvaja Program obilježavanja tekovina odbrane 1992-95.” iza tačke upisati godine i drugim datumima značajnim za općinu Tešanj – iza Tešanj brisati riječ godine, i utvrđuju mjere za njegovu realizaciju”, prema mišljenju Općinskog načelnika je prihvatljiv jer dodatno uređuje i čini jasnom predloženu Odluku.(Postaje sastavni dio Odluke).

U raspravi učestvovali vijećnici: Emir Unkić, Munevera Alić i Kasim Huskić.

Izjašnjavanje Općinskog vijeće na Amandmane Kluba vijećnika SDP:

Amandman 1. sa 10 glasova “ZA”, 5 glasova “PROTIV” i 10 glasova “UZDRŽAN” – nije prihvaćen Amandman 2. sa 7 glasova “ZA”, 6 glasova “PROTIV” i 12 glasova “UZDRŽAN” – nije prihvaćen Amandman 3. sa 10 glasova “ZA”, 4 glasa “PROTIV” i 11 glasova “UZDRŽAN” – nije prihvaćen Amandman 4. sa 7 glasova “ZA”, 4 glasa “PROTIV” i 14 glasova “UZDRŽAN” – nije prihvaćen

Amandman 5. sa 9 glasova “ZA”, 6 glasova “PROTIV” i 10 glasova “UZDRŽAN” – nije prihvaćen Amandman 6. sa 10 glasova “ZA”,5 glasova “PROTIV” i 10 glasova “UZDRŽAN” – nije prihvaćen Amandman 7. sa 7 glasova “ZA”, 3 glasa “PROTIV” i 15 glasova “UZDRŽAN” – nije prihvaćen

Amandman Kluba vijećnika SBiH sa 10 glasova “ZA”, 1 glasom “PROTIV” i 14 glasova “UZDRŽAN” – nije prihvaćen.

Općinsko vijeće je sa 18 glasova “ZA” i 7 glasova “PROTIV” donijelo sljedeći

ZAKLJUČAK

Usvaja se Odluka o realizaciji Programa obilježavanja tekovina odbrane 1992-95. godine i drugih datuma od značaja za općinu Tešanj.

Na prijedlog Kluba vijećnika SBiH pauza u radu Vijeća trajala je od 15,47 do 15,57 sati.

Ad. 3

Pomoćnik Općinskog načelnika Mensur Saletović je iznio obrazloženje prijedloga Odluke o donošenju Plana zaštite od požara općine Tešanj.

U raspravi učestvovao vijećnik Fadil Halilović.

Općinsko vijeće je sa 25 glasova “ZA” bez glasova “PROTIV”, i “UZDRŽAN” donijelo sljedeći

ZAKLJUČAK

Usvaja se Prijedlog Odluke o donošenju Plana zaštite od požara općine Tešanj

Ad. 4

Na ovaj prijedlog blagovremeno su pristigli Amandmani Kluba vijećnika SDP koji glase: Amandman 1. U članu 6. iza riječi: bodovi za deficitarna zanimanja otvara se zagrada i piše shodno zadnjoj informaciji Biroa za zapošljavanje usvojenoj na OV i zatvara se zagrada.

Amandman 2. U članu 7. stav 1. iza riječi nisu više od briše se broj 350,00 KM, a piše 250,00 KM, te u čl. 7. stav 2. iza riječi nisu viša od briša se broj 350,00, a piše 250,00 KM.

Općinski načelnik je dao mišljenje o Amandmanima:

  1. 1. Način utvrđivanja deficitarnih zanimanja

Odabir deficitarnih zanimanja se i do sada utvrđivao prema zvaničnim evidencijama Zavoda za zapošljavanje. Ta evidencija se ažurirala prije raspisivanja konkursa. Smatramo nepotrebnim pridržavati se nekih ranijih evidencija, od prije pola godine, jer je završetkom jedne akademske godine, ispitnim rokovima i sl, došlo do promjena na evidenciji. Općina će svakako koristiti ažurne podatke Zavoda prije raspisivanja konkursa za stipendije. Stoga, amandman nije potreban i nije prihvatljiv.

  1. 2. Utvrđivanje maksimalnih primanja po članu domaćinstva na 250 KM -u

  2. Odluci predloženo 350 KM

Slažemo se sa stavom da se stipendije prioritetno obezbijede za one koji nemaju finansijske mogućnosti za školovanje. Prijedlogom Odluke je ovakva stvar uobzirena. Prosjek primanja po članu domaćinstva je smanjen u odnosu na prethodnu godinu da bi se prioritet dao porodicama i studentima slabijeg materijalnog stanja. Naš prijedlog za iznos od 350 KM utemeljen je na podacima iz prethodne dvije godine. Da je lani primijenjen ovaj kriterij stipendiju bi dobilo 298 studenata. Da se primijenio iznos predložen amandmanom uslove bi ispunilo 238 studenata. Dakle, predloženi amandman nije utmeljen na realnim pokazateljima i značajno bi smanjio broj korisnika. Osim toga takav amandman bi onda trebao uključiti i promjenu planiranog iznosa sredstava u članu 9 predložene Odluke. Amandman nije prihvatljiv.

U raspravi učestvovali vijećnici: Vedran Kaser, Muhamed Halilović i Emir Unkić.

Vijećnik Vedran Kaser se izjasnio da odustaje od podnesenih amandmana ali je predložio zaključak kojim se apeluje na sve studente koji su boljeg imovnog stanja da se ne prijavljuju na općinske stipendije, kako bi stipendije dobili oni kojima su stvarno potrebne.

Pauza u radu vijeća trajala je od 16,15 do 16,20 sati.

Općinsko vijeće je jednoglasno sa 25 glasova “ZA”, donijelo sljedeći

ZAKLJUČAK

Apeluje se na sve studente koji su boljeg imovnog stanja da se ne prijavljuju na općinske stipendije, kako bi stipendije dobili oni kojima su stvarno potrebne .

Općinsko vijeće je jednoglasno sa 25 glasova “ZA”, donijelo sljedeći

ZAKLJUČAK

Usvaja se Prijedlog Odluke o stipendiranju redovnih studenata dodiplomskog studija (prvog ciklusa) u akademskoj 2013/14. godini.

 Ad. 5

Predsjednik Kluba vijećnika SDP Vedran Kaser je napomenuo da su na početku sjednice iznijeli svoj stav po ovoj tački dnevnog reda – Prijedlog Odluke o dopuni Odluke o prijenosu prava na nekretninama, te da neće učestvovati u radu vijeća po istoj. Nakon toga, napustili su Salu Općinskog vijeća u 16:25 sati (7 vijećnika).

Općinsko vijeće je sa 16 glasova “ZA” bez glasova “PROTIV” i “UZDRŽAN” donijelo sljedeći

ZAKLJUČAK

Usvaja se Prijedlog Odluke o dopuni Odluke o prijenosu prava na nekretninama.

(Dva vijećnika nisu glasala)

 

Ad. 6

Bez rasprave, Općinsko vijeće je sa 25 glasa “ZA” bez glasova “PROTIV” i “UZDRŽAN”, donijelo sljedeći

ZAKLJUČAK

Usvaja se Prijedlog Rješenja o utvrđivanju prava vlasništva na zemljištu državne svojine po zahtjevu Muharemović (Muharema) Rame iz Tešnja

 


 Ad. 7

U raspravi učestvovao vijećnik Boban Kršić.

Općinsko vijeće je sa 25 glasova “ZA” bez glasova “PROTIV” i “UZDRŽAN”, donijelo sljedeći

ZAKLJUČAK

Usvaja se Prijedlog Rješenja o korištenju neizgrađenog gradskog zemljišta državne svojine po zahtjevu Čolić (Mehmedalije) Nermina iz Kosove,

 Ad. 8

U raspravi učestvovli Općinski načelnik Suad Huskić i vijećnici Mirza Unkić, Velid Joldić, Emir Unkić, Zaim Hadžan, Vahdet Hrvić, Senad Subašić i Vedran Kaser.

Vijećnik Mirza Unkić je predložio zaključak da se što prije riješi put kroz Hrnjića parcelu, što podrazumijeva i nastavak puta kroz parcelu Avgustinović, a pitanje ostalih parcela da se riješi putem sudskih organa, i putem Općinskog pravobranioca, jer je evidentno da niko ne može uskratiti korištenje puta koji se koristi 20 godina i koji je ulica sa urađenom infrastrukturom. Zadužujemo Općinskog načelnika da u roku 15 dana sazove vanrednu sejdnicu Općinskog vijeća sa ponuđenim rješenjem nastalog problema. Također da se informacija zajedno sa zaključkom plasira građanima putem medija kako bi smo građanima dali tačnu informaciju o problemu koji je nastao kao i nastojanjima rješavanja problema, s čim bi smo smanjili nezadovoljstvo građana.

Pauza u radu Vijeća trajala je od 16,35 do 16,54 sati.

Na prijedlog vijećnika Mirze Unkića Općinsko vijeće je sa 22 glasa “ZA” 1 glasom “PROTIV” i 2 glasa “UZDRŽAN”, donijelo sljedeći

ZAKLJUČAK

Sugeriše se Općinskom načelniku da nastavi pokušavati tražiti rješenje po nastalom problemu u saradnji sa mjesnom zajednicom.

Općinsko vijeće je sa 25 glasova “ZA” bez glasova “PROTIV” i glasom “UZDRŽAN”, donijelo sljedeći

ZAKLJUČAK

Prima se na znanje Informacija o realizaciji Zaključka Općinskog vijeća Tešanj broj 01-23-6-986-2/12 od 30.04.2013.godine.

 Ad.B

Odgovori na vijećnička pitanja

Vijećnik Kasim Huskić, nije zadovoljan odgovorom postavio dodatno pitanje koje glasi: Da li će biti i kada isplaćene stipendije za školsku 2012/2013.godinu?

Općinski načelnik Suad Huskić je odgovorio da će se pitanje poslati Ministarstvu.

Vijećnik Miralem Starčević se izjasnio da nije zadovoljan odgovorom na dodatno pitanje (kada se planiraju u funkciju staviti neispravni hidranti kojim gazduje JP “Rad” Tešanj). Postavlja dodatno pitanje koje glasi: u odgovoru je navedeno “Hidranti su jako značajan segment u sistemu zaštite od požara…” zbog ove činjenice ja sam i postavio gore navedeno pitanje, svjestan značaja i hitnosti rješavanja ovog problema. Međutim odgovor na moje vijećničko pitanje jasno govori koliko je to bitno Načelniku i njegovim saradnicima kada se vide rokovi rješavanja (pominje se rok 60 dana, predračun, prioriteti) za to vrijeme dok oni to riješe može izgoriti 1/3 općine.

Vijećnik Vedran Kaser, zadovoljan odgovorom na pitanje u vezi JU Muzej Tešanj.

Vijećnik Mirza Unkić se izjasnio da je zadovoljan odgovorom na drugo pitanje, a vezano za pitanja Agencije TRA – postavio dodatno da li je raspisan konkurs za izbor direktora Agencije TRA. U slučaju da jeste tko je novoizabrani direktor.

Općinski načelnik je odgovorio: Nije izabran direktor Agencije TRA, bićete obaviješteni kada bude izabran

Vijećnik Mirza Unkić je postavio nova vijećnička pitanja koja glase:

  1. Da se dostavi spisak fizičkih i pravnih lica kojima je dodijeljeno, prodano unajmljeno zemljište i u kojim MZ, za period 2012. i 2013.godine?

  2. Da nam se dostavi specifikacija utrošenih sredstava sa iznosima, nazivom projekata i u koje su MZ sredstva utrošena, shodno tački 3. iz napomene u dostavljenom odgovoru, koja kaže da sve dodjele (prodaje) su vezane za građevinsko zemljište, a utrošak sredstava je vršen u skladu sa Zakonom o građevinskom zemljištu na izradu prostorno-planske dokumentacije i uređenja zemljišta, kanalizacije, vodovoda i drugi infrastrukturni projekti.

 Vijećnik Fuad Šišić postavio je vijećničko pitanje u vezi objekta Saliha Ćorića iz Jelaha:

      1. 1. Postoji li pravosnažna građevinska dozvola za objekat Saliha Ćorića na Jelahu? Ako postoji, od kojeg datuma je njena pravosnažnost?

      2. 2. Da li je rješenje općinskog građevinskog inspektora o rušenju objekta iz početne faze gradnje ostalo na snazi do danas?

      3. 3. Da li je moj postojao pokušaj (kako stoji u javnoj optužbi iznesenom u Dnevnom avazu) da se kroz izmjenu regulacionog (ili kako ga imenuje Dnevni avaz javno prostorni) plana legalizira ovaj objekat?

      4. 4. Je li općina Tešanj, lokalna vlast i administracija i na koji način bila uključena u navodno prinudno rušenje objekta po sudskoj odluci?

Vijećnik Rifet Begović je postavio vijećničko pitanje na “Inicijativu za izmjenu odluke o zaštiti izvoriša bunar DC Kraševo”: – Dokle se došlo do realizacije ove vijećničke inicijative, te pošto se ne radi o velikoj sumi novca (cca. 5000 KM) zašto jošu vijek nije realizovana?

Vijećnik Amir Dujsić je postavio dva nova vijećnička pitanja:

  1. Da li se planiraju poduzeti određene mjere kako bi se spriječile provale i krađe i neprimjereno upravljanje motornim vozilima u naselju Krndija?

  2. U vezi projekta rekonstrukcije benzinske pumpe INA (i onog dijela gore, parking..), kada možemo očekivati idejno rješenje da bude prezentovano na Vijeću.

Općinski načelnik je odgovorio: Projekat je u toku, dobili smo tri ili četiri različita rješenja za rekonstrukciju i obnovu benzinske pumpe, u ponedjeljak smo na sastanku imali posljednje rješenje po onome što su njihovi posljednji zahtjevi vjerovatno neće biti potrebno uključenja vijeća, jer će se u okviru gabarita dozvoljenih propisa planske dokumentacije riješiti taj problem.

Vijećnik Boban Kršić je postavio sljedeća dva vijećnička pitanja:

  1. Šta je Općinski načelnik poduzeo, nakon razgovora sa predsjednikom Savjeta MZ Tešanj? Da li je obavljen razgovor sa članom Savjeta MZ Tešanj, Velidom Joldićem, vezano za sastanak sa predsjednikom Savjeta MZ Tešanj?

  2. Da li je okončana procedura imenovanja novog Nadzornog odbora u JP “Toplana” Tešanj po konkursu koji je raspisan još u maju ove godine:

Općinski načelnik je dao odgovor na drugo pitanje: Novi Nadzorni odbor u JP “Toplana” nije izabran, čeka se skupština.

Vijećnik Kasim Huskić postavio je novo vijećničko pitanje: Ko je nadležan za obnovu polomljenih saobraćajnih znakova i kada će isti biti ponovo postavljeni? Na magistralnom putu M4 Doboj-Teslić, pri skretanju za Oraš Planje, polomljen je saobraćajni znak koji označavaputokaz za O.Planje, pa često dovodi do zabune vozača vozača gdje skrenuti.

Općinski načenik odgovorio na sjednici: Postavljanje novog znaka riješit će općina.

Vijećnik Emir Unkić je postavio sljedeće vijećničko pitanje: Šta je poduzeto po pitanju sljedećih zaključaka i vijećničkih inicijativa:

  1. Da se svakoj mjesnoj zajednici gdje postoji mogućnost i interes da na korištenje zemljište koje bi

bilo namjenjeno za “EKO”parkove (Zaključak 2. sjednica OV, 30.11.2012.godine).

  1. da se dio sredstava od prodaje zemljišta uloži u izgradnju infrastrukture u mjesnoj zajednici, u kojoj

je izvršena prodaja Inicijativa 7. sjednie OV 29.04.2013.godine).

  1. Da se dostavi dodatna informacija o realizaciji projekta 1.Faze uređenja poslovne zone Glinište (zaključak 6. sjednice 05.04.2013.godine).

  2. Da se organizuje okrugli sto “Stanje sporta na području općine Tešanj – sadašnjost i budućnost” (Inicijativa 6.sjednice 05.04.2013.godine).

Na četvrto pitanje Općinski načelnik je odgovor dao na sjednici: Na osnovu Strategije imanovan je tim koji vodi menadžmet, izvršili su određenu analizu i oni će zakazati okrugli sto.

Vijećnik Adnan Lihić postavio je sljedeće vijećničko pitanje: Da li općina Tešanj planira kada i na koji način povećati sigurnost učesnika u saobraćaju, vozača i pješaka na lokaciji – skretanje ze Hrvatinoviće i raskrsnice prije autobuske stanice gdje postoji pješački prelaz?

Vijećnik Senad Subašić postavio vijećničko pitanje: Postoje li pretpostavke i interes da se u oviru vatrogasne djelatnosti certificira nekoliko vatrogasaca koji bi organizovano i ovlašteno pružali dimnjačarske usluge?

Vijećnik Halilović Fadil postavio je vijećničko pitanje u vezi rješavanja problema kanalizacionog kelektora u MZ Kraševo.

Odgovori na inicijative

Vijećnici Fadil Halilović i Velid Joldić su odustali od podnesenih inicijativa.

Nove inicijative

Vijećnik Vedran Kaser je podnio inicijativu za izmjenu i dopunu Odluke o općinskim administrativnim taksama (Službeni glasnik broj: 3/11) koja bi omogućila nezaposlenim demobilisanim borcima određene olakšice kroz oslobađanje od takse na Zahtjev za izdavanje odobrenja za građenje i takse na legalizaciju bespravno izgrađenih građevina.

 Nakon toga, predsjedavajući Vijeća se svima zahvalio na prisustvovanju današnjoj sjednici i zaključio rad dvanaeste sjednice Općinskog vijeća Tešanj u 16,54 sati.

ZAPISNIČAR:


Sajda Klepić


 


PREDSJEDAVAJUĆI VIJEĆA


 Fuad Šišić, dipl.ing.maš.