Završna manifestacija programa MDGF

Manifestacija obilježavanja uspješnog završetka komponente za interkulturalno obrazovanje programa MDGF “Kultura za razvoj” je održana u prostoru Doma mladih u Sarajevu. Među brojnim učesnicima iz područja političkog, obrazovnog i kulturnog života, manifestaciji su prisustvovali i predstavnici općine Tešanj na čelu sa Doc.dr.Ismar Alagić-em, Savjetnikom općinskog načelnika i Općinskim koordinatorom MDGF programa.
UNICEF, UNESCO i UNDP zajedno sa partnerima u Vladi i lokalnim nevladinim organizacijama implementirali su MDGF-ov program ”Kultura za razvoj” na prostoru 10 općina u BiH počev od januara 2009. godine. Među navedenih 10 najuspješnijih općina u BiH svoje mjesto je pronašla i općina Tešanj koja je jedinstvena po tome što je realizovala projektne aktivnosti iz djelokruga rada sve tri gore navedene UN agencije. Financijsku podršku programu pružila je Vlada Kraljevine Španije. Glavni cilj programa bio je da pozicionira kulturne različitosti u središte obrazovnih i kulturnih politika i njihove implementacije. Tokom implementacije program je doprinio poboljšanju kulturnog dijaloga, inkluzivnog i interkulturalnog obrazovanja, među-kulturoloških incijativa i jačanja kulturne industrije u BiH.
Svrha završne manifestacije je da se prikažu rezultati i uspjesi u interkulturalnom obrazovanju široj javnosti i zajedno proslavi uspješan završetak aktivnosti unutar komponente za obrazovanje. Predstavnici Dječijeg/omladinskog parlamenta općine Tešanj u društvu školskih koordinatora g.Karahmeta i gđe. Karagić su bili jedni od primjera najuspješnijih projektnih aktivnosti iz cjelokupnog programa MDGF. Tokom završne manifestacije uručena su priznanja i zahvalnice za poseban doprinos uspješnoj realizaciji projekta. Jedan od dobitnika zahvalnice je bio Doc.dr.Ismar Alagić za uspješnu realizaciju programa MGDF na prostoru općine Tešanj.