Zapisnik sa Konstituirajuće sjednice Općinskog vijeća

Prije početka sjednice intonirana je Himna Bosne i Hercegovine.

Nakon prozivke vijećnika, predsjedavajući Vijeća je konstatovao da današnjoj sjednici Vijeća, od 25 vijećnika, prisustvuje 21 vijećnik, čime su se stekli uslovi za punovažno odlučivanje, otvorio konstituirajuću sjednicu Vijeća i proglasio je javnom, te u ime Vijeća i u svoje lično ime pozdravio prisutne goste i predstavnike medija.

Predsjedavajući Vijeća je konstatovao da je vijećnicima shodno Poslovniku blagovremeno dostavljen saziv čime su obezbijeđeni preduslovi za njeno održavanje, te s obzirom da se radi o konstituirajućoj sjednici, odnosno da se radi o novoizabranim vijećnicima prije nego što se pređe na utvrđivanje dnevnog reda u cilju razumijevanja proceduralnih pitanja održavanja sjednice u skladu sa Zakonom i Poslovnikom vijećnicima ukratko elaborirao nužne radnje i postupke koji su prethodili ovoj sjednici da bi se stekli uslovi njenog održavanja.

Saopćio je, da je na osnovu izbornih rezultata mandate vijećnicima dodijelila Centralna izborna komisija dostavljanjem uvjerenja i potpisivanjem izjava od strane vijećnika o prihvatanju mandata, da su novoizabranim vijećnicima dostavljena uvjerenja o mandatu i izjave o prihvatanju mandata, te su na sjednicu pozvani samo oni koji su potpisali izjave da prihvataju mandat, što je i najbitniji preduslov za njeno održavanje.

Pošto se na konstituirajućoj sjednici bira Predsjedavajući i zamjenik predsjedavajućeg Općinskog vijeća Tešanj, svim političkim subjektima je 14.11.2012. godine na osnovu člana 17. Poslovnika upućen akt kojim se od njih traže prijedlozi za ove dvije dužnosti. Komisija je 21.11.2012. godine sazvana, obradila je dostavljene prijedloge, i Zapisnik ove Komisije se nalazi u radnom materijalima vijećnika za današnju sjednicu, koji se smatra jedinim zvaničnim prijedlogom za provođenje ove procedure.

Dalje je istakao da je po osnovu člana 13. Poslovnika konstituirajuća sjednica zakazana u propisanom roku, i njome do izbora novog predsjedavajućeg predsjedava dosadašnji predsjedavajući.

Napomenuo je da su svi vijećnici pored zapisnika Komisije za izbor i imenovanje dobili brošuru u kojoj su sadržani: Statut Općine Tešanj, Poslovnik o radu Općinskog vijeća i Kodeks ponašanja izabranih vijećnika, zatim glasačke kartone i tekst svečane izjave.

U cilju razumijevanja proceduralnih radnji i postupaka i transparentnog rada i odlučivanja Vijeća, predsjedavajući Vijeća je iznio napomene i o samom dnevnom redu:

  1. Na osnovu čl. 6. Poslovnika prvo će se prostom većinom i prisutnih vijećnika javnim glasanjem izabrati Verifikaciona komisija,

  2. Nakon pauze, na osnovu čl. 7. Poslovnika Verifikaciona komisija će podnijeti usmeni izvještaj,

  3. Na osnovu čl. 8. Poslovnika, svi prisutni vijećnici će dati svečanu izjavu i istu potpisati,

  4. Za četvrtu tačku dnevnog reda, a na osnovu čl. 17. i 70. Poslovnika za prijedlog postojeće Komisije za izbor i imenovanja, Općinsko vijeće će natpolovičnom većinom glasova od ukupnog broja vijećnika tajnim glasanjem izabrati predsjedavajućeg Općinskog vijeća Tešanj koji će sa Načelnikom općine u skladu sa čl. 10. Poslovnika dati svečanu izjavu,

  5. I na kraju novoizabrani Predsjedavajući će riječ dati vijećnicima, Načelniku i gostima.

Naglasio je da iz izloženog slijedi mala izmjena predloženog dnevnog reda koji je predložen u sazivu, a koja se odnosi na 4. tačku koja predviđa svečanu izjavu Načelnika, te predlaže izmjenu dnevnog reda tako da svečanu izjavu Načelnika objedini sa svečanom izjavom novoizabranog Predsjedavajućeg što je u skladu sa članom 10. Poslovnika, a nakon toga je otvorio raspravu o dnevnom redu iz saziva.

Bez rasprave Općinsko vijeće Tešanj je jednoglasno usvojilo sljedeći

DNEVNI RED

  1. Izbor Verifikacione komisije

  2. Izvještaj Verifikacione komisije o verifikaciji mandata vijećnika,

  3. Svečana izjava vijećnika;

  4. Izbor predsjedavajućeg Općinskog vijeća Tešanj, svečana izjava Predsjedavajućeg vijeća i Općinskog načelnika;

  5. Obraćanje gostiju;

Ad1.

Pošto je predsjedavajući Vijeća već ranije upoznao prisutne sa odredbama Poslovnika o radu Vijeća vezanim za izbor i rad Verifikacione komisije, u sastav Verifikacione komisije predložio je vijećnike: Velid Joldić, predsjednik, Emir Unkić, član i Fadil Halilović, član.

Općinsko vijeće je jednoglasno donijelo sljedeći

ZAKLJUČAK

Općinsko vijeće Tešanj imenuje Verifikacionu komisiju u sastavu:

  1. Vijećnik Velid Joldić, predsjednik,

  2. Vijećnik Emir Unkić, član i

  3. Vijećnik Fadil Halilović, član

Predsjedavajući je najavio pauzu od deset minuta kako bi Verifikaciona komisija preuzela materijale i pripremila izvještaje. (Pauza od 14,30-14,40 sati)

Ad2.

U nastavku sjednice, predsjednik Verifikacione komisije Velid Joldić je izvjestio sve prisutne da je od 25 vijećnika kojima je dodijeljen mandat od Centralne izborne komisije 23 vijećnika prihvatilo mandat, a da su dva vijećnika odbila mandat a to su: vijećnik ispred Bosansko-patriotske stranke gosp. Hilmo Perčo i gosp. Sead Rožajac ispred Stranke demokratske partije, te da će njihove zamijene biti adekvatno izvršene u narednom periodu u saradnji sa Centralnom izbornom komisijom.

Općinsko vijeće Tešanj je jednoglasno donijelo sljedeći

ZAKLJUČAK

Prihvata se izvještaj Verifikacione komisije za verifikaciju mandata vijećnika u mandatnom periodu 2012–2016.godina.

Predsjedavajući konstatuje da Vijeće od ovog momenta ima verifikovana 23 mandata, te da može punopravno odlučivati o pitanjima iz svoje nadležnosti, a za vijećnike koji nisu prihvatili mandat nadležna općinska služba će u saradnji sa Centralnom izbornom komisijom provesti propisanu proceduru za imenovanje novih vijećnika o čemu će Vijeće biti naknadno obaviješteno.

Ad3.

Novoizabrani vijećnici, koji su bili prisutni na Konstituirajućoj sjednici, pred Predsjedavajućim su pročitali tekst svečane izjave, i nakon njenog potpisivanja prava i dužnosti vijećnika u Općinskom vijeću Tešanj su stekli: Alić Munevera, Begović Rifet, Dujsić Amir, Galijašević Bernadeta, Huskić Kasim, Hadžan Zaim, Halilović Fadil, Hrvić Vahdet, Joldić Velid, Jašić Haris, Kurdić Adem, Kaser Vedran, Lihić Adnan, Omerbašić Fahrudin, Pilav Osman, Piro Amir, Salkić Aida, Starčević Miralem, Subašić Senad, Šišić Fuad, Unkić Emir.

Ad4.

Predsjedavajući Općinskog vijeća je ponovo napomenuo da je proceduru prikupljanja prijedloga za predsjedavajućeg Vijeća i njegovog zamjenika sprovela Komisija za izbor i imenovanja, te da se Zapisnik te Komisije nalazi u materijalima vijećnika što je u skladu sa članom 70. Stav 2. Poslovnika.

Također je napomenuo da su politički subjekti dostavili prijedloge samo za predsjedavajućeg, a za zamjenika predsjedavajućeg nema ni jedan prijedlog, zbog čega će se i obaviti samo procedura izbora predsjedavajućeg, za što su ispunjeni uslovi, a izbor zamjenika će biti na dnevnom redu na nekoj od narednih sjednica.

U cilju podsjećanja vijećnika i pojašnjenja važećih procedura propisanih Poslovnikom i otklanjanja bilo kakvih eventualnih nedoumica po ovom pitanju predsjedavajući je pozvao gospodina Mirnesa Dedukića, diplomiranog pravnika nadležne službe za praćenje rada Općinskog vijeća Tešanj, da prisutne podsjeti na ovu izbornu proceduru.

Nakon toga, Predsjedavajući vijeća je predložio da u obavljanju procedure izbora predsjedavajućeg uz Predsjedavajućeg i sekretara Vijeća učestvuju vijećnici Kasim Huskić i Begović Rifat, te predloženo dao na raspravu.

Vijećnik Amir Dujsić je tražio riječ u vezi pojašnjenja zbog čega je njihov kandidat ispred SDP–a predložen. Predsjedavajući je kazao da je pojašnjenje o proceduri glasanja već ranije dato, i da ta pojašnjenja nisu predviđena na ovoj sjednici.

Općinsko vijeće Tešanj je sa 19 glasova „ZA“, 1 glasom „PROTIV“ i 1 glasom „UZDRŽAN“ donijelo sljedeći

ZAKLJUČAK

Za članove Komisije za izbor predsjedavajućeg Općinskog vijeća Tešanj pored predsjedavajućeg Vijeća i sekretara imenuju se vijećnici: Kasim Huskić i Emir Unkić.

Nakon toga pristupilo se proceduri glasanja tako što su vijećnici pojedinačno prozivani po abecednom redu radi preuzimanja glasačkih listića, te nakon obavljenog glasanja i prebrojavanja glasova od strane Komisije predsjedavajući Vijeća je saopćio rezultate glasanja:

  • Ukupan broj izdatih listića 21

  • Broj važećih 21, nevažećih glasova nije bilo.

Od ukupnog broja važećih listića:

  1. Vijećnik Fuad Šišić je dobio 14 glasova.

  2. Vijećnik Vedran Kaser je dobio 5 glasova.

  3. Vijećnik Fadil Halilović je dobio 2 glasa.

Predsjedavajući konstatuje da je za predsjedavajućeg Općinskog vijeća Tešanj izabran vijećnik Fuad Šišić koji je dobio natpolovičnu većinu glasova od ukupnog broja vijećnika, a procedura za izbor zamjenika predsjedavajućeg će biti provedena na nekoj od narednih sjednica.

Općinsko vijeće Tešanj je sa 14 glasova „ZA“ donijelo sljedeći

ZAKLJUČAK

Dužnost predsjedavajućeg Općinskog vijeća Tešanj u narednom četverogodišnjem mandatu 2012-2016. godina obavljat će gospodin Fuad Šišić.

Poslije toga novoizabrani predsjedavajući Općinskog vijeća gosp. Fuad Šišić i Općinski Načelnik općine Tešanj gosp. Suad Huskić pred predsjedavajućim gosp. Esmirom Subašićem pročitali su tekst svečane izjave i nakon njenog potpisivanja stekli prava i dužnosti predsjedavajućeg Općinskog vijeća i Općinskog načelnika općine Tešanj.

Novoizabrani predsjedavajući Općinskog vijeća Tešanj gosp. Fuad Šišić je u svom obraćanju prisutnim, zahvalio se svima na podršci, kazao je da mu je čast predsjedavati ovim sazivom. Posebno se zahvalio gosp. Esmiru Subašiću ističući njegov veliki doprinos na stabilizaciji odnosa u lokalnoj upravi, njegovu posvećenost poslu, disciplinu u pripremi svake sjednice, te kazao da mu je žao što ne nastavlja dalji rad sa njima, ali se nada da će ostati u političkom životu i raditi za ovu lokalnu zajednicu. Novoizabranim vijećnicima je uputio čestitke povodom polaganja svečane izjave i poručio im da bez obzira što dolaze iz različitih političkih stranaka i često imaju različita početna stajališta to ih ne treba spriječiti da zajedno rade i pokušaju usuglasiti, približiti svoje razlike u zajedničke interese, interese građana i lokalne zajednice. Nakon toga, pozvao je gosp. Esmira Subašića te mu uručio poklon kao znak sjećanja na rad u Općinskom vijeću Tešanj.

Gosp. Esmir Subašić se zahvalio i u svom obraćanju svima čestitao na povjerenju koje su dobili, zahvalio se svojim saradnicima u Vijeću i nadležnim službama na korektnoj saradnji, a posebno je istakao predanost i posvećenost svojim obavezama, te profesionalan odnos dosadašnjeg sekretara Općinskog vijeća Zahira Ibrahimkadića čiji posao je izuzetno obiman, odgovoran i stresan a za vijećnike i javnost nevidljiv, te se nada da će i Načelnik takve radnike znati nagraditi. Uputio je čestitke na imenovanju predsjedavajućem vijeća, Općinskom načelniku i svim vijećnicima i poželio im dobru saradnju.

Nakon toga, prisutnima se obratio Općinski načelnik Suad Huskić uz čestitke povodom 25. novembra – Dana državnosti BiH. Budući da je završen proces konstituisanja lokalne vlasti i preuzimanja dužnosti nakon oktobarskih izbora svim građanima i političkim subjektima zahvalio je na učešću i demokratskom procesu izbora. Čestitke je uputio i strankama i vijećnicima koji su dobili podršku građana, te ih podsjetio da su svi izabrani da urade najbolje što znaju i umiju na obezbjeđenju boljeg življenja na ovom prostoru, te da nakon davanja svečane izjave i izbora predsjedavajućeg ne postoji nikakva prepreka niti izgovor da Općinsko vijeće i Općinski načelnik ne mogu da urade najbolje za život na prostorima ove općine i na kraju pozvao ih da zajednički rade na razvoju i da kao takvi budu primjer uspješne zajednice. Uputio je čestitke na postignutim rezultatima predsjedavajućem Fuadu Šišiću, i uručio mu poklon, sat koji će ga podsjećati na vrijeme kada je bio Načelnik općine Tešanj.

Ad5

Čestitke u povodu polaganja svečanih izjava predsjedavajućeg Općinskog vijeća i Općinskog načelnika i novoizabranih vijećnika, prigodnim govorom obratili su se predsjednik OO SDA Tešanj Šemsudin Mehmedović, predsjednik OO SBiH Muhidin Alić, predsjednik OO SDP Sead Rožajac, predsjednik OO SBB Muharem Ahmić, glavni imam MIZ Tešanj Fuad ef. Omerbašić i predsjednik RVI Muharem Sejdić.

Vijećnik Amir Dujsić u ime sebe i zastupnika SDP-a selamio i pozdravio sve prisutne, uputio čestitke na imenovanju, poželio uspješan rad Općinskom načelniku i vijećnicima, a posebno predsjedavajućem Fuadu Šišiću ne umanjujući njegovu vrijednost, te pojasnio da je SDP predložila Vedrana Kasera za predsjedavajućeg, jer je Hrvat, radi ravnopravnosti naroda po Ustavu Federacije i Kantona. Dalje je kazao da prihvataju rezultate izbora, da će poštovati rad gosp. Šišića, a sve za dobrobit građana Općine Tešanj.

Vijećnik Vedran Kaser je pozdravio sve prisutne, uputio je čestitke svim vijećnicima koji su položili zakletvu i Općinskom načeniku koji je također položio zakletvu i nada se da će imati korektnu i fer saradnju. Istakao je da poštujući svečanost ove sjednice neće ulaziti u nekakve dublje analize ovih današnjih dešavanja jer poslije će imati dovoljno vremena za raspravljanja o svemu pa i ovome, i pošto je njegov predsjednik Rožajac možda od uzbuđenja propustio da naglasi, istakao je da s obzirom na današnja dešavanja i proces glasanja, da će djelovati kao opozicija u Općinskom vijeću Tešanj, te da neće biti opozicija dobrim idejama da će biti opozicija na svim nepravilnostima i da su tu da zajedno otklone sve nepravilnosti. I nakraju, svim prisutnim uputio čestitao 25. novembar – Dan državnosti BiH.

Predsjedavajući Općinskog vijeća Tešanj Fuad Šišić je zamolio predsjednike političkih stranaka da odmah poslije završetka ove sjednice prisustvuju prvom radnom sastanku kolegija koji će se održati u Maloj sali kabineta Općinskog načelnika, te nakon toga, pozvao sve prisutne da siđu ispred Centra za kulturu i obrazovanje jer će se povodom 25. novembra – Dana državnosti BiH položiti cvijeće na Centralno spomen obilježje u Tešnju,.

Nakon toga predsjedavajući Vijeća se svima zahvalio na prisustvovanju današnjoj sjednici i zaključio rad konstituirajuće sjednice Općinskog vijeća Tešanj u 15,20 sati.

ZAPISNIČAR: 

Sajda Klepić

PREDSJEDAVAJUĆI VIJEĆA
 
(Do Ad.5)

Esmir Subašić

 

PREDSJEDAVAJUĆI VIJEĆA

 Fuad Šišić, dipl.ing.maš.