Zapisnik sa 2. sjednice Općinskog vijeća

 

Nakon prozivke vijećnika, predsjedavajući Vijeća je konstatovao da današnjoj sjednici Vijeća, od 23 vijećnika, prisustvuje 21 vijećnik, čime su se stekli uslovi za punovažno odlučivanje, otvorio 2. sjednicu Vijeća i proglasio je javnom, te u ime Vijeća i u svoje lično ime pozdravio prisutne goste i predstavnike medija.

 

Poslije toga, predsjedavajući Općinskog vijeća Tešanj je konstatovao:

  • Obzirom da Unkić Mirza i Ajanović Ekrem nisu prisutni, a nisu položili svečanu izjavu sačekat će se kada budu prisutni, a odbijeni mandati još nisu riješeni i čeka se na njihovo rješavanje.

  • Zapisnik sa prošle sjednice se neće razmatrati obzirom da je vijećnicima dostavljen prije početka sjednice.

 

Za riječ se javila vijećnica Alić Munevera, te konstatovala da nisu razmatrali ni zapisnik sa 42. sjednice i predlaže razmatranje na sljedećoj sjednici.

 

U nastavku sjednice predsjedavajući Vijeća je otvorio raspravu o dnevnom redu (saziv 16 tačaka):

  • Vijećnik Kaser Vedran predlaže da se napravi ispravka u 1. tački dnevnog reda – da umjesto prijedlog Nacrta Budžeta bude nacrt Budžeta Općine Tešanj za 2013. godinu.

  • Vijećnik Unkić Emir predlaže da se sa dnevnog reda povuče 4. tačka, i da se pripremi kvalitetnija odluka – prijedlog Odluke kojom se odobrava građanima MZ Jelah naseljenog mjesta Mračaj-Potočani da koriste zemljište državne svojine.

 

Nakon toga, predsjedavajući Vijeća je ukazao na član 47. i 48. iz Poslovnika o radu Općinskog vijeća Tešanj, te na odredbe Kodeksa ponašanja izabranih vijećnika u Općinskom vijeću Tešanj.

 

Nakon toga, za riječ se javio Općinski načelnik Huskić Suad – prvo se zahvalio vijećnicima na uvažavanju važnosti da se na njegov prijedlog ovako brzo počelo sa radom. Obzirom da je bilo malo vremena (saziv i materijali su podijeljeni isti dan poslije konstituirajuće sjednice) desilo se nekoliko tehničkih propusta, te je istakao da se to ubuduće neće ponavljati.

  • Potom je konstatovao da se 5. tačka – prijedlog Odluke o davanju zemljišta na privremeno korištenje Hatkić Zijadu iz Jelaha skine s dnevnog reda jer je potrebno ispitati okolnosti, a u jednoj od narednih sjednica će biti na dnevnom redu.

 

Predsjedavajući je konstatovao:

  • Prijedlog vijećnice Alić da se Zapisnik sa 42. sjednice dostavi na narednoj sjednici – prihvaćen.

  • Tačka 5. se skida sa dnevnog reda – predlagač povukao prijedlog.

  • Prijedlog vijećnika Kaser Vedrana je prihvaćen – ispravka u 1. tačci dnevnog reda korigovaće se – umjesto Prijedlog Nacrta Budžeta će biti nacrt Budžeta Općine Tešanj.

  • Prijedlog vijećnika Unkić Emira da se 4. tačka skine s dnevnog reda saziva – prijedlog Odluke kojom se odobrava građanima MZ Jelah – naseljenog mjesta Mračaj i Potočani da koriste zemljište državne svojine – poslije provedenog glasanja nije usvojen (5 glasova „ZA“, 12 glasova „PROTIV“, 2 „UZDRŽAN“ (2 vijećnika nisu glasala).

 

Nakon toga, Općinsko vijeće Tešanj je sa 16 glasova „ZA“ i 5 glasova „UZDRŽAN“ usvojilo sljedeći

DNEVNI RED

  1. Nacrt Budžeta Općine Tešanj za 2013. godinu;

  2. Prijedlog Odluke o stipendiranju redovnih studenata dodiplomskog studija (prvog ciklusa) u akademskoj 2012/13. godina;

  3. Prijedlog Rješenja kojim se “Supplies Group International-u” doo Sarajevo dodjeljuje neizgrađeno građevinsko zemljište u državnoj svojini radi izgradnje objekta;

  4. Prijedlog Odluke kojom se odobrava građanima MZ Jelah – naseljenog mjesta Mračaj i Potočani, da koriste zemljište državne svojine;

  5. Prijedlog Odluke o raspisivanju javnog konkursa radi dodjele građevinskog zemljišta državne svojine na korištenje radi rješavanja stambenog pitanja;

  6. Prijedlog Odluke na davanje nekretnina na korištenje MZ Kalošević;

  7. Prijedlog Odluke o korištenju javnih površina;

  8. Prijedlog Rješenja kojim se Saltagić (Hamdije) Refiku iz Jelaha, dodjeljuje neizgrađeno građađevinsko zemljište u državnoj svojini radi izgradnje parking prostora za hotelsko ugostiteljske namjene;

  9. Prijedlog Rješenja kojim se Mahmutović (Hakija) Mirsadu dodjeljuje neizgrađeno građevinsko zemljište u državnoj svojini radi izgradnje objekta;

  10. Prijedlog Zaključka – ne prihvata se ponuda Solo (Vehbije) Fahira iz Piljužića, za preuzimanje iz njegovog posjeda neizgrađenog gradskog građevinskog zamljišta;

  11. Prijedlog Zaključka kojim se prekida postupak pokrenut po zahtjevu JP “Šumsko-privrednog društva” ZDK doo Zavidovići;

  12. Prijedlog Zaključka kojim se ne prihvata ponuda Hozić Nedžide iz Doboja, Pridjel Gornji, za preuzimanje iz posjeda neizgrađenog građevinskog zemljišta;

  13. Informacija o završetku školske 2011/2012. Godine, i upisu učenika u školsku 2012/2013. godinu u osnovnim i srednjim školama na području općine Tešanj;

  14. Informacija o rješavanju statusa izbjeglih i raseljenih lica na području općine Tešanj;

  15. Informacija o Rješenju Općinskog vijeća broj: 01-31-1-6706-2/11 kojim je utvrđeno pravo vlasništva u korist graditelja objekta Klepić Jusufa iz Miljanovaca.

 

 

Ad. 1

Pomoćnik načelnika Hojkurić Hamzalija, ukratko je pojasnio nacrt Budžeta Općine Tešanj za 2013. godinu.

 

Prije otvaranja rasprave predsjedavajući Vijeća je predložio da se donese zaključak kojim će se ovlastiti Komisija za budžet iz prošlog saziva da da mišljenje na nacrt Budžeta za 2013. godinu, obzirom da još nisu imenovane nove komisije Vijeća, niti će biti do naredne sjednice na kojoj treba biti nacrt budžeta kako isti ne bi razmatrali bez mišljenja komisije.

 

Nakon provedenog izjašnjavanja, Općinsko vijeće Tešanj je jednoglasno usvojilo sljedeći

 

ZAKLJUČAK

Ovlašćuje se Komisija za budžet, imenovana u sazivu 2008-2012. godine, da može dati mišljenje na nacrt Budžeta Općine Tešanj za 2013. godinu.

 

U raspravi po ovoj tački dnevnog reda učestvovali su:

 

Vijećnica Alić Munevera je konstatovala da treba imati na umu prije svega da se BiH i njeni građani već nekoliko godina nalaze u najtežoj ekonomskoj situaciji, i da se veći broj građana nalazi na rubu životne egzistencije. Mnogi su bez posla, penzioneri nemaju za hranu i lijekove, da rastu troškovi namirnica, komunalnih uslugu tako da teško izlaze na kraj i oni koji su zaposleni, a može se zamisliti kako izlaze na kraj oni koji nemaju nikakva primanja. Shodno tome, Klub SBiH smatra da raspored društvenih sredstava prije svega mora biti usmjerena prvenstveno prema ovim kategorijama. Kazala je da Nacrt Budžeta izgleda kao da nismo u teškoj situaciji.

  • Kritikovala je povećanje plata i povećanje broja uposlenih u općini, njihove beneficije, nagrade, te konstatovala da se u tu svrhu ponovo planira iznos od 15.000,00 KM i iznos od 45.000,00 KM (nakande zaposlenim JNP, otpremnine) što ukupno iznosi 60.000,00 KM, i da se na taj način dodatno finansiraju već uposleni.

  • Jednokratne novčane pomoći i paketi socijalno – ugroženim putem organa, planirano 80.000,00 KM – pita zašto nam služi Centar za socijalni rad koji već ima razrađene kriterije, i smatra da je dosadašnja podjela sredstava vršena i onima koji nisu u teškoj materijalnoj situaciji što su vidjeli iz spiska koji im je nedavno dostavljen.

  • Održiv povratak planira se 35.000,00 KM, nedovoljno (imamo dva kolektivna centra u kojima žive porodice u veoma neuslovnim uvjetima).

  • Izdvajaju se sredstva za reklamne materijale, reklamiranje i izradu monografije u ukupnom iznosu oko 100.000,00 KM i kada ta sredstva se uporede sa sredstvima za raseljena lica – vidi se da su to neravnomjerno raspoređena sredstva.

  • Sredstva za poljoprivredu koja ima najveći potencijal za upošljavanje ljudi, ponovo su planirana u iznosu od 290.000,00 KM, ništa nisu povećana u odnosu na prethodnu godinu, ako se pravično rasporede, smatra da postoji prostor da se ova sredstva najmanje udvostruče.

  • Vezano za Opću bolnicu Tešanj, pošto se Općina zalaže za njena osnivačka prava – pitanje je da li se mogu ostvariti njena prava izdvajajući samo 20.000,00 KM.

  • Napomenula je da su to samo neki pokazatelji na koje SBIH ukazuje. Da raspored društvenih sredstava treba biti urađen uz maksimalnu štednju na svim nivoima, da više pažnje treba posvetiti prioritetima, socijalno ugroženim, nezaposlenima, pomoć privredi, poljoprivredi.

Nada se da će ova novoizabrana vlast uvažiti ove zahtjeve koji su u interesu svih građana, i u tom slučaju Klub SBiH podržaće takav prijedlog.

 

Vijećnik Kaser Vedran je konstatovao da Klub SDP već neko vrijeme ima par osnovnih stvari, neka pitanja koja Klub potencira kroz prijedloge javne rasprave i nacrte, i da ne vide da su te stvari uvažene kroz ovaj nacrt.

Nisu zadovoljni prihodom budžeta, budžet je smanjen skoro oko million i po, i to nije dobro. Dosta toga vezano je za više nivoe, smatra da se dosta toga ovdje može rasporediti, a što će reći u javnoj raspravi i u prijedlogu za budžet. Treba tražiti nove izvore prihoda.

Klub SDP se zalaže:

  • Da se u ovaj Nacrt uvaže značajnija sredstva za vodosnabdijevanje i kanalizaciju na području općine Tešanj – to je jednim dijelom riješeno i treba ići u dalju realizaciju.

  • Treba rješavati i izgradnje fiskulturnih sala u osnovnim školama Miljanovci, Kalošević, Šije, Jablanica – to je potencirano kroz kapitalne projekte, a treba riješiti i kroz ovaj budžet.

  • Prosjecanje regionalnog puta Novi Šeher – Prnjavor, predlažu nastavak tih aktivnosti.

  • Da budu značajnija ulaganja u dnevni boravak za djecu sa posebnim potrebama, kao i sredstva Centru za rano podsticanje razvoja i ranu intervenciju za djecu sa posebnim potrebama.

  • Treba predvidjeti sredstva za formiranje mobilnog tima za pomoć nesposobnim licima, te riješiti pristup invalidnim licima i u urbanim naseljima.

  • Predvidjeti sredstva za pružanje pomoći licima sa posebnim potrebama u pružanju usluga u općini.

  • Povećati sredstva za poticaje poljoprivrede, pripravnički staž, socijalno ugrožene, sredstva za projekte mladih i eko – projekte, sredstva za rad mjesnih zajednica, sredstva za održavanje makadamskih puteva.

  • Uvrstiti novi grant za održavanje spomen obilježja.

I segmentna činjenica – neka udruženja građana koja nemaju aktivnosti i ne podnose izvještaj o radu o utrošku sredstava putem budžeta, imamo slučaj da neke nevladine organizacije ne dostave izvještaj a ponovo dobiju sredstva.

Vijećnik Dujsić Amir je kazao da postoje neke važne stavke koje mora da pomene:

  • Iz nacrta se vidi da nivo plate ostaje isti, ne povećava se, kao ni druga primanja, ali da je povećanje stavke na 81.000,00 KM nastalo zbog planirane popune sistematizacijom predviđenih radnih mjesta. Da li je uopšte potrebno povećanje radnih mjesta, ako će biti primljeno novih 6 radnika, Klub SDP bi volio znati nakon konkursa koji su to radnici i na koja radna mjesta će biti primljeni.

  • Povećanje od 5.000,00 KM za zbrinjavanje pasa lutalica je uredu samo ako će to povećati sigurnost građana moglo bi se ići i sa većim povećanjem, mada smatra da su i ova trenutna sredstva dovoljna.

  • Povećanje na 130.000,00 KM za vodosnabdijevanje, nove količine – volili bi znati šta se podrazumijeva pod tim, ako je za nove bunare onda se slažu.

  • Za Opću bolnicu Tešanj izdvaja se 20.000,00 KM, treba razmisliti da li u ovoj krizi i pošto se najavljuje smanjenje plaća, da li je potrebno ulagati u prijavnicu i kapiju za parking koji je dat privatnom korisniku.

  • Stanje u sportu nije ni blizu dobro, treba da ih finansiramo kako treba.

 

Vijećnik Joldić Velid je rekao da kada je u pitanju nacrt, iznenađuje ga ovakva diskusija od strane starih vijećnika, kojima je poznata procedura usvajanja budžeta. Smatra da ne treba sumnjati da služba na osnovu svega iznesenog nije dobro planirala sve stavke kroz nacrt i da vijećnici ako imaju nove prijedloge izjasne se gdje smanjiti a gdje povećati rashode i da je besmisleno ići u krajnost svega.

Replika vijećnica Alić i vijećnik Joldić.

 

Vijećnik Huskić Kasim zahvaljuje se Načelniku i službi koja je pripremila ovaj nacrt, i misli da realno gledajući na okolnosti nema razloga za dalju diskusiju, jer su u ovaj nacrt uvrštene sve stavke koje treba da zadovolje institucije i građane, a kada bude vrijeme za usvajanje može se djelovati uz amandmane. Predlaže da se ovaj Nacrt usvoji.

 

Općinski načelnik Huskić Suad je dao pojašnjenje i odgovore na neka od pitanja koja su postavljena u diskusiji vijećnika. Rekao je da jest bilo predviđeno povećanje dijelom za vodosnabdijevanje i kanalizaciju, obezbjeđenje novih količina vode – traženje novih količina vode obezbjeđenjem bušotina i održavanje već postojećih izvora. Novi kapitalni projekti odnosiće se na izgradnju vodovodne infrastrukture što se tiče same mreže.

Iskazao je žaljenje što vijećnici nisu dali više realnih korisnih prijedloga što se tiče prihodovnog stanja. U pripremi nacrta vodilo se računa da se vodi realna politika, a što se tiče ostvarenja budžeta zadnjih deset godina imali smo realizaciju 97%-100%. Istakao je da se u nacrt došlo sa 10 miliona i nešto, ali da imamo i 20 miliona potreba i stvari koje treba finansirati, ali sve ne mogu imati mjesta u nacrtu i iznosu koji treba, pa bih volio da se to ima u vidu, i šta su zakonske obaveze Općine koje treba ispuniti. Volio bih da se finansiraju i stvari koje su u nadležnosti kantona – fiskulturne sale, uređenje regionalnih puteva…a da zbog svih potreba koje se finansiraju iz Općinskog budžeta jednostavno ne možemo doći do drugih stvari. Priča o vodosnabdjevanju i kanalizaciji, da nemamo eko parkova ne stoji, a što se tiče dječijih igrališta riješeno je u skoro svim mjesnim zajednicama.

Postoje dodatne odluke vijeća koje definišu raspodjelu sredstava koja regulišu rješavanje određenih pitanja. Kroz ovakvu raspravu ne možemo doći do kvalitetnog rješenja, ako kroz jednu posmatramo pitanje o drugoj odluci, a ako postoji neki prijedlog i neki razlog opravdan, da se neka odluka poboljša, volio bih da svaku oblast predložite i definišete konkretno, a mi ćemo o svemu ovome raspraviti i uzeti u obzir.

 

Nakon rasprave, Općinsko vijeće Tešanj je jednoglasno usvojilo sljedeći

 

ZAKLJUČAK

Prihvata se Nacrt Budžeta Općine Tešanj za 2013. godinu, te se sa iznesenim prijedlozima i sugestijama upućuje na javnu raspravu u trajanju od 15 dana.

 

Ad. 2

Pomoćnik načelnika Muslija Azra je dala kratko pojašnjenje i iznijela kratko izlaganje o ovoj tački dnevnog reda.

 

U raspravi po ovoj tački dnevnog reda učestvovali su:

Vijećnica Galijašević Bernadeta je pohvalila Općinu Tešanj koja je i za ovu akademsku godinu izdvojila značajna sredstva za finansiranje mladih kroz stipendiranje, te da podržava ovu tačku.

Vijećnika Kaser Vedran je konstatovao da je ovo tačka o kojoj ne treba raspravljati, i da Klub SDP – a podržava ovu tačku, te da se ovo pokazalo kao jako dobra praksa koju treba nastaviti.

Vijećnik Dujsić Amir je konstatovao da Komisija za bodovanje treba voditi računa o deficitarnim kadrovima, jer fali profesora engleskog, muzičkog i sl., i da imamo problema sa kadrovima u školama.

Vijećnik Halilović Fadil je istakao da bi bilo dobro ako se može iznaći sredstava da se visina stipendija poveća.

 

Nakon toga, Općinsko vijeće Tešanj je jednoglasno donijelo sljedeći

 

ZAKLJUČAK

Usvaja se prijedlog Odluke o stipendiranju redovnih studenata dodiplomskog studija (prvog ciklusa) u akademskoj 2012/13. godini.

 

Ad. 3

Pomoćnik načelnika Medarić Nadir je dao kratko pojašnjenje Rješenja kojim se “Supplies Group International-u” doo Sarajevo dodjeljuje neizgrađeno građevinsko zemljište u državnoj svojini radi izgradnje objekta.

 

U raspravi su učestvovali:

Vijećnik Kaser Vedran je rekao podržaće ovu tačku ali je pitao da li će to biti urađeno u skladu sa ekološkim standardima.

Vijećnik Subašić Senad je također konstatovao da će podržati ovu tačku ali da se strogo vodi računa o ekološkim standardima.

Općinski načelnik Huskić Suad se zahvalio na razumijevanju, nakon kratkog obrazloženja kazao je da je napravljena početna provjera, te da je investitor pokrenuo postupke za izdavanje dozvola te da je investitor ozbiljan i da ima pogone u drugim državama, te da će se dodatno provjeriti poslovanje ovog investitotra.

 

Općinsko vijeće Tešanj je jednoglasno usvojilo sljedeći

 

ZAKLJUČAK

Usvaja se prijedlog Rješenja kojim se “Supplies Group International-u” doo Sarajevo dodjeljuje neizgrađeno građevinsko zemljište u državnoj svojini radi izgradnje objekta.

 

Ad. 4

U raspravi po ovoj tački dnevnog reda učestvovali su:

Vijećnik Unkić Emir kazao je da Klub SDP-a ne može podržati ovaj prijedlog, jer se zaobilazi institucija mjesne zajednice, te da Odluka povređuje niz propisa. Traži pojašnjenje da li je u skladu sa propisima – navodi da je objekat već izgrađen i konstatuje da se nerad i odgovornost prikrivaju papirima.

Predsjedavajući ponovo upozorava na kodeks ponašanja kojeg se vijećnici trebaju pridržavati.

Vijećnik Kaser Vedran je rekao da Klub SDP nije protiv izgradnje poligona i sportskih terena u mjesnim zajednicama, ali su protiv načina na koji će neko doći do terena, i zbog toga neće podržati ovaj prijedlog.

Vijećnik Huskić Kasim je istakao da treba podržati ovaj prijedlog, jer u ovoj Odluci je navedeno pravno sredstvo, u članu 3. je navedeno – ne mijenja se vlasništvo, nego korištenje.

Vijećnica Alić Munevera je kazala da su na Klubu odlučili da prihvataju ovu odluku.

Pomoćnik načelnika Medarić Nadir je pojasnio da je u diskusiji vijećnika nekoliko puta navedeno da je odluka donešena nakon izgradnje objekta , navodi da je zahtjev za rješavanje podnešen prije dva – tri mjeseca i s obzirom da nije bilo sjednica Vijeća, odluka nije ni mogla doći na dnevni red, i da se ove činjenice mogu provjeriti u službi. Ovdje se odobrava korištenje a ne vrši se prijenos prava, a vezano za namjenu zemljišta u prostorno – planskoj dokumentaciji postoji obrazloženje, a postoji i mišljenje pravobranioca.

 

Nakon toga, Općinsko vijeće Tešanj je sa 16 glasova „ZA“, 5 glasova „PROTIV“ donijelo sljedeći

ZAKLJUČAK

Usvaja se prijedlog Odluke kojom se odobrava građanima MZ Jelah – naseljenog mjesta Mračaj i Potočani, da koriste zemljište državne svojine.

 

Ad. 5

U raspravi učestvovali:

Vijećnik Dujsić Amir vezano za ovu tačku dnevnog reda je rekao da se slaže i da će glasati “ZA”, ali pošto se zemljište površine 657 m2, daje jednom slučaju postavio je pitanje – da li se ovo zemljište površine 657 m2 moglo podijeliti na dva građevinska zemljišta, jer je velika površina.

Vijećnica Alić Munevera je kazala da nema ništa protiv Odluke o raspisivanju javnog konkursa, radi dodjele građevinskog zemljišta državne svojine na korištenje radi rješavanja stambenog pitanja, niti zna kome će se dodijeliti, ali pitala je dokle će se ovako davati zemljište na ime nekog. Zbog toga je predložila da se nađe jedna parcela, koja će se isparcelisati, i dati svim osobama koje ispunjavaju uslove da konkurišu. Vezano za uslove navedene u Odluci navodi da ima još mnogo ljudi koji ih ispunjavaju i imaju veće uslove. Treba razmisliti o takvim odlukama.

Predsjedavajući Vijeća je konstatovao da općina rješava određena pitanja po zahtjevima građana kao u ovom slučaju, i da nije problem naći jednu parcelu, naći će se jedan sistemski pristup, svim građanima će biti otvoren i svi će moći konkurisati ko bude ispunjavao uslove dobiće tu parcelu, a ova stranka je samo pokrenula postupak.

 

Pomoćnik načelnika Medarić Nadir je pojasnio da se parcela nalazi između Guvna i Krndije, na dijelu terena koji je zapušten, vrlo neuredne konfiguracije i vrlo loš pa se zbog toga dodjeljuje tolika površina zemljišta.

Predsjedavajući Vijeća konstatuje da treba provjeriti da li je parcela prevelika za rješavanje jednog slučaja.

Vijećnik Dujsić Amir je kazao da se brine da će sutra neko reći kako će se ta porodica snaći ako je lošeg imovnog stanja, ili će neko drugi vidjeti odluku pa kazati – toj ste porodici dali 657 m2 – treba to razjasniti.

Predsjedavajući Vijeća konstatuje da se navodi iz diskusije trebaju uzeti u obzir i da treba sačekati sa Odlukom, jer treba jedno fer obrazloženje – da li je površina od 657 m2 nužna za rješavanje jednog slučaja.

Nakon toga, Općinsko vijeće Tešanj je jednoglasno donijelo sljedeći

 

ZAKLJUČAK

Usvaja se prijedlog Odluke o raspisivanju javnog konkursa, radi dodjele građevinskog zemljišta državne svojine na korištenje radi rješavanja stambenog pitanja.

 

 

Ad. 6

Vijećnik Unkić Emir je istakao da će Klub SDP podržati ovu odluku i predložio da se svakoj mjesnoj zajednici da na korištenje zemljište za eko parkove.

 

Nakon provedenog glasanja o prijedlogu vijećnika Unkića Emira, Općinsko vijeće Tešanj je jednoglasno donijelo sljedeći

ZAKLJUČAK

da se svakoj mjesnoj zajednici gdje postoji mogućnost i interes da na korištenje zemljište koje bi bilo namjenjeno za “EKO” parkove.

 

Nakon toga, Općinsko vijeće Tešanj je jednoglasno donijelo sljedeći

 

ZAKLJUČAK

Usvaja se prijedlog Odluke o davanju nekretnina na korištenje MZ Kalošević.

 

Predsjedavajući Vijeća je najavio pauzu od 15,35 – 15,40 sati.

 

Ad. 7

Pomoćnik načelnika Medarić Nadir je dao kratko pojašnjenje o predloženoj odluci.

 

Nakon toga otvorena je rasprava:

Vijećnik Kaser Vedran je kazao da će Klub SDP podržati ovu odluku, smatra da treba

uvesti reda u ovo područje i da neke stvari mu nisu najjasnije, i ako se u praksi ova odluka pokaže nepraktičnom, reagovat će na ovu odluku.

 

Općinsko vijeće Tešanj je jednoglasno donijelo sljedeći

 

ZAKLJUČAK

Usvaja se prijedlog Odluke o korištenju javnih površina.

 

Ad. 8

U raspravi po ovoj tački dnevog reda učestvovali:

Vijećnik Starčević Miralem – Klub SDP ne podržava ovu tačku pošto se organi MZ ne poštuju i ne pribavljaju se od njih saglasnosti.

Vijećnik Huskić Kasim smatra da je ovo rješenje pozitivno, uređuje se jedan dio koji je neuređen, a ostvaruje se i naknada od 11.000 KM kao pomoć budžetu.

Vijećnik Kaser je napomenuo da su prije, a i sada su protiv tog prijedloga iz istih razloga.

Pomoćnik načelnika Medarić Nadir je dao pojašnjenje ističući da je ranije bila odluka koja je punovažna i da je ovo sada sljedeći korak u toj procedure.

 

Općinsko vijeće Tešanj je sa 15 glasova “ZA”, 5 glasova “PROTIV” i “1” glasom “UZDRŽAN” donijelo sljedeći

ZAKLJUČAK

Prihvata se Prijedlog Rješenja kojim se Saltagić (Hamdije) Refiku iz Jelaha, dodjeljuje neizgrađeno građevinsko zemljište u državnoj svojini radi izgradnje parking prostora za hotelsko ugostiteljske namjene.

 

Ad 9.

U raspravi učestvovali:

Vijećnica Alić Munevera je pitala da li kod nas postoje komisije ili neka služba koja će dati na uvid da li su ove parcele koje su podijeljene doživjele krajnju namjenu prema kojoj su dodijeljene i da li mogu dobiti tu informaciju.

Predsjedavajući Vijeća konstatovao da je to izvan okvira ove tačke, i da može proći kao inicijativa.

Vijećnik Starčević Miralem je istakao da Klub SDP neće podržati ovu tačku jer nema stava mjesne zajednice.

Općinski načelnik Suad Huskić je dao pojašnjenje da se mora imati u vidu da za organ uprave nije obavezujuće da traži stav mjesne zajednice.

Vijećnik Unkić Emir je kazao vezano za stav mjesne zajednice, da je na jednom sastanku u MZ Kalošević kojem su bili prisutni Načelnik i predsjedavajući Vijeća donesen zaključak da se za sva pitanja vezano za zemljište nađe zajednički stav.

 

Općinsko vijeće Tešanj je sa 16 glasova “ZA” i 5 glasova “PROTIV” donijelo sljedeći

 

ZAKLJUČAK

Prihvata se prijedlog Rješenja kojim se Mahmutović (Hakija) Mirsadu dodjeljuje neizgrađeno građevinsko zemljište u državnoj svojini radi izgradnje objekta.

 

Ad. 10

Bez rasprave, nakon provedenog glasanja, Općinsko vijeće Tešanj je jednoglasno donijelo sljedeći

ZAKLJUČAK

Usvaja se prijedlog Zaključka – ne prihvata se ponuda Solo (Vehbije) Fahira iz Piljužića, za preuzimanje iz njegovog posjeda neizgrađenog gradskog građevinskog zemljišta.

 

Ad. 11

Vijećnik Kaser Vedran je tražio dodatno obrazloženje predlagača.

 

Nakon obrazloženja predlagača i provedenog glasanja, Općinsko vijeće Tešanj je jednoglasno donijelo sljedeći

ZAKLJUČAK

Prijedlog Zaključka kojim se prekida postupak pokrenut po zahtjevu JP “Šumsko-privrednog društva” ZDK doo Zavidovići.

 

Ad. 12

Bez rasprave, nakon provedenog glasanja, Općinsko vijeće Tešanj je jednoglasno donijelo sljedeći

ZAKLJUČAK

Usavaja se Prijedlog Zaključka kojim se ne prihvata ponuda Hozić Nedžide iz Doboja, Pridjel Gornji, za preuzimanje iz posjeda neizgrađenog građevinskog zemljišta.

 

Ad. 13

U raspravi učestvovali:

Vijećnica Bernadeta Galijašević je konstatovala da informacija daje puno podataka, da je kratka i da je mogla biti preglednija. Izrazila je žaljenje što je ova informacija propustila da kaže koliko je studenata upisano u ovoj akademskoj godini.

Vijećnik Kaser Vedran je naveo da se iz pregleda vidi gdje šta fali (negdje prozor, negdje vrata). Napomenuo je da mu je poznato da u Osnovnoj školi “Kulin Ban” Tešanjka, podružnica Kraševo ima problema – krov prokišnjava, nešto se radilo na tome ali nema više novaca da se nastavi, i volio bi da se izdvoje sredstva za krovnu konstrukciju, ali iz njihovog ureda jedan od amandmana će ići u tom pravcu.

Vijećnik Dujsić Amir izrazio je žaljenje što se u nekim školama vrši zapošljavanje mladih ljekara da predaju stručne predmete, a pošto su male naknade za vanjske saradnike, neki ljekari i specijaliste neće da predaju. Volio bi da Općina proba refundirati i angažovati stručnije predavače. Volio bih da se napravi analiza koji su nam potrebni kadrovi da bih se nastavilo stipendiranje.

Vijećnica Alić Munevera je navela da je dobro da se iz ovog izvještaja vidi koji su to direktori i koje škole su pokrenule projekte. Iz priloženog izvještaja se vidi da je Srednja mješovita škola pokrenula najviše, i takve se trebaju nagraditi. Ima direktora i škola koje nisu pokrenule niti jedan projekat, i da takvi direktori se više ne imenuju.

Vijećnik Halilović Fadil je iznio činjenice u vezi projekta fiskulturne dvorane u Osnovnoj školi Šije, te je predložio da se pokušaju naći sredstva da se projekat pokrene.

Vijećnik Lihić Adnan se javio za repliku (neke škole nemaju nijedan projekat) i kazao da mu je poznato da svaka škola ima projekte, a neki od njih su dječiji projekat, Dječija nedjelja, PET ambalaža. Nema škole bez projekata, samo što se neke više a neke manje angažuju.

 

Nakon rasprave, Općinsko vijeće Tešanj je jednoglasno donijelo sljedeći

 

ZAKLJUČAK

Prima se na znanje Informacija o završetku školske 2011/2012. godine i upisu učenika u školsku 2012/2013. godinu u osnovnim i srednjim školama na području općine Tešanj, sa iznesenim primjedbama i prijedlozima.

 

Ad. 14

U raspravi su učestvovali:

Vijećnica Alić Munevera je rekla da bi ona ovu informaciju nazvala informacijom o rješavanju održivog povratka izbjeglih i raseljenih lica jer se iz nje vidi da se rješava samo održiv povratak. Kazala je da je bila u izbjegličkom naselju Rosulje, i izrazila je žaljenje zbog stanja u kojem se nalaze te porodice. Poznato joj je da su se četiri čovjeka vratila, da imaju zemlju ali da im niko nikada nije pomogao, da povratnik iz Doboja moli da mu se pomogne. U naselju Vila mi imamo pet porodica u jako lošoj situaciji. Smatra da opremanjem zgrade ADRA nije riješen problem. Ovo sve što se dalo do sada nije dovoljno, moli da se posveti malo pažnje. Dala je lični prijedlog da ono što je izdvojeno za pomoć održivosti povratka u iznosu od 35.000,00 KM i 15.000,00 KM za put se spoji, naprave dvije kuće i riješe dvije porodice. Kazala je da nije napravljen nijedan pomak, te pozvala Kolegij da jednom nađu vremena i zajedno obiđu te porodice.

Vijećnica Salkić Aida je konstatovala da je ovo kompleksan problem i nije tako jednostavan kao što ga neki ovdje žele prikazati. Rekla je da danas govore o informaciji, o rješavanju izbjeglih i raseljenih lica, a ne o strategiji i nekim finansijskim ulaganjima. Informacija je kratka, jasno govori iz kojih općina koliko imamo raseljenih lica, stanje povratka raseljenih lica, problem povratnika, šta je urađeno, kakvo je trenutno stanje i čestita onom ko je došao do svih ovih podataka. Smatra da vijećnici trebaju staviti naznaku šta bi mogli poduzeti kako bi imali manje raseljenih i izbjeglih lica. Klub SDA prihvata ovu informaciju.

Općinski načelnik Huskić Suad je dao pojašnjenje vezano za ovu problematiku. Treba da se uzme u obzir nadležnost – državna i kantonalna tijela koja rješavaju ova pitanja. Općina samo pridružuje sredstva, i ne može riješiti ove probleme. Obnovljena su 74 objekta, i ostali su najgori slučajevi, oni koji su izgubili sve svoje, koji se ne žele vratiti ili su socijalni slučajevi. I na kraju još jednom je zamolio da se prilikom razmatranja ovakve problematike uzmu u obzir nadležnosti.

 

Nakon provedenog glasanja, Općinsko vijeće je jednoglasno donijelo sljedeći

 

ZAKLJUČAK

Prima se na znanje Informacija o rješavanju statusa izbjeglih i raseljenih lica na području općine Tešanj, sa iznesenim primjedbama i prijedlozima.

 

Ad. 15

Bez rasprave, nakon provedenog glasanja, Općinsko vijeće Tešanj je jednoglasno donijelo sljedeći

ZAKLJUČAK

  1. Prima se na znanje Informacija o Rješenju Općinskog vijeća Tešanj broj: 01-31-1- 6706-2/11, kojim je utvrđeno pravo vlasništva u korist graditelja objekta Klepić Jusufa iz Miljanovaca.

  2. Ovlašćuje se Općinski načelnik da shodno mogućnosti odobri smanjenje plaćanja naknade porodici Klepić, i odredi vrijeme uplate.

 

 

Nova vijećnička pitanja

 

Vijećnik Dujsić Amir postavio je slijedeće vijećničko pitanje:

Šta Načelnik Općine i nadležne općinske službe planiraju poduzeti kako bi se zaštitila imovina građana u Ul. Skendera Kulenovića – Hrvatinovići, koja je ugrožena nakon asfaltiranja navedene ulice, gdje je prilikom asfaltiranja izostavljeno rješavanje odvoda oborinskih voda? (Priloženo u pismenoj formi).

 

Vijećnik Starčević Miralem postavio je slijedeće vijećničko pitanje:

Šta Načelnik Općine planira uraditi kako bi se sanirao dio lokalnog puta Magistralni put – Centar Mrkotić, tačnije lokacija ispod Oblog kamena? (Priloženo u pismenoj formi).

 

Vijećnik Kaser Vedran postavio je slijedeća vijećnička pitanja:

  1. Da li je u MZ Karadaglije došlo do prenamjene sredstava sa Liste kapitalnih projekata za 2012.godinu, tačnije da li su predviđena sredstva za rješavanje pješačke staze usmjerena za rekonstrukciju mosta?

  • Ako je došlo do prenamjene sredstava, koje je ovlašteno lice iz MZ Karadaglije odobrilo prenamjenu, te da mu se dostavi Zapisnik sa sjednice Savjeta ili Skupštine MZ na kojoj je odlučeno da dođe do prenamjene sredstava? (Priloženo u pismenoj formi).

  1. Zbog čega Načelnik Općine Tešanj Fuad Šišić nije pokrenuo postupak preispitivanja Odluke, kojom se određuje prijenos prava korištenja na nekretninama, bez naknade, sa dosadašnjeg korisnika DR.SV. MZ Mrkotić u korist Općine Tešanj, održanoj 31.08.2012. godine, upućen od strane Kluba vijećnika SDP-a (veza naš akt: 09-239-8-12 od 01.09.2012.godine)?

  2. Ko su lica koja su u ime građana povukla potpisanu peticiju građana MZ Mrkotić, vezanu za preispitivanje Odluke?

  3. Zbog čega nije izvršeno uređenje zelenih površina na predviđenim mjestima na općini Tešanj? (Sva pitanja priložena u pismenoj formi).

 

 

Vijećnik Unkić Emir je postavio slijedeća vijećnička pitanja:

 

  1. Šta Načelnik i nadležna općinska služba planira poduzeti kako bi se povećala bezbjednost pješaka, a pogotovu učenika u MZ Kalošević? (Priloženo u pismenoj formi).

  2. Ko je finansirao izgradnju poligona u Rosuljama, Jelah Polju i Mračaju, koja je vrijednost investicije i kako i u čijem vlasništvu je knjižena imovina?

(Priloženo u pismenoj formi).

 

 

Vijećničke inicijative

 

Vijećnik Unkić Emir je predložio slijedeću inicijativu:

– Za objavljivanje spiskova, dobitnika bespovratnih sredstava i dobivenih iznosa za stambeno zbrinjavanje branilaca i njihovih porodica na području općine Tešanj iz sredstava: Vlade/Ministarsta Federacije BiH, Vlade/Ministarstva ZDK ili putem drugih izvora finansiranja za period 2000-2012.godina, na zvaničnoj stranici Općine Tešanj i oglasnim tablama u mjesnim zajednicama. (Priloženo u pismenoj formi).

 

Nakon toga predsjedavajući Vijeća se svima zahvalio na prisustvovanju današnjoj sjednici i zaključio rad druge sjednice Općinskog vijeća Tešanj u 16,30 sati.

 

 

 

ZAPISNIČAR:

Sajda Klepić

PREDSJEDAVAJUĆI VIJEĆA

 Fuad Šišić, dipl.ing.maš.