Održana 4. sjednica Općinskog vijeća Tešanj

Danas je u Sali Općinskog vijeća Tešanj, sa početkom u 14,00 sati održana 4. sjednica Općinskog vjeća, sa predloženim dnevnim redom:

    1. Nacrt Odluke o usvajanju Strategije razvoja općine Tešanj 2018,

    2. Izvještaj o radu Općinskog vijeća Tešanj za 2012.godinu,

    3. Usvajanje Akcionog plana jačanja socijalne zaštite i inkluzije djece općine Tešanj za 2013-2014 godinu”,

    4. Izvještaj o realizaciji kapitalnih projekata za 2012.godine,

    5. Informacija o stanju bezbjednosti na području općine Tešanj za 2012.godinu,

    6. Informacija o izvršenom deminiranju, trajnom obilježavanju minskih polja i uklanjanju NUS-A u 2012.godini na području općine Tešanj,

    7. Informacija o stanju u poljoprivredi i realizaciji Programa novčanih poticaja u 2012. godini.

    Na samom početku sjednice, prije usvajanja dnevnog reda, Vijeće je donijelo zaključak da Komisija za izbor i imenovanja ponovo provede proceduru izbora zamjenika predsjedavajućeg Vijeća, s obzirom da Kolegij Općinskog vijeća nije ovu tačku uvrstio na dnevni red, zbog nedovoljnog broja prijedloga kandidata političkih stranaka.

    Najviše rasprave je bilo oko 1. tačke dnevnog reda Nacrt Odluke o usvajanju Strategije razvoja općine Tešanj 2018, koju je Vijeće usvojilo i uputilo u javnu raspravu u trajanju od 45 dana, kao i oko Izvještaja o realizaciji kapitalnih projekata za 2012. godinu, koju je Vijeće, nakon dodatnih objašnjenja usvojilo.

    Također, raspravljalo se i o Informaciji o stanju bezbjednosti na području općine Tešanj za 2012. godinu, koju je Vijeće prihvatilo uz usvajanje Rezolucije o periodu odbrane 92-95. godina. U okviru ove tačke dnevnog reda, Vijeće je usvojilo i dva zaključka:

    1. Općinsko vijeće poziva MUP ZDK da obrati pažnju na kadrovski popunu i opremu Policijske stanice IV, kako bi se ojačali kapaciteti,

    2. Općinsko vijeće zadužuje Općinskog načelnika da preispita lokalnu odluku o bezbjednosti odvijanja saobraćaja.

    I ostale tačke dnevnog reda Vijeće je usvojilo i završilo sa radom u 17,35 sati.

    Prije održavanja sjednice Općinskog vijeća, danas je održana i edukacija vijećnika na temu Poslovnik o radu Vijeća. Predavač je bio predsjedavajući Općinskog vijeća Fuad Šišić.