Zapisnik sa 5. sjednice Općinskog vijeća

 

Nakon prozivke vijećnika, predsjedavajući Vijeća je konstatovao da današnjoj sjednici Vijeća prisustvuje 23 vijećnika, čime su se stekli uslovi za punovažno odlučivanje, otvorio 5. sjednicu Vijeća i proglasio je javnom, te u ime Vijeća i u svoje lično ime pozdravio prisutne goste i predstavnike medija.

 

Ad. A

U raspravi učestvovali: vijećnici Dujsić Amir, Alić Munevera, Kršić Boban, Unkić Emir, Kaser Vedran i Halilović Fadil.

Vijećnik Dujsić Amir je kazao da je zapisnik štur, da se ne spomine o čemu se diskutovalo nego samo ko je diskutovao. Pitao je zašto se prestalo sa direktnim prenosom sjednica te naveo da što se tiče snimaka da su neki dijelovi izrezani, montirani da nekada diskusija gubi svoj smisao i da bi zbog svega toga bilo dobro da se blagovremeno zna termin prenosa sjednice.

Predsjedavajući je konstatovao da ovo nije bila primjedba na zapisnik nego komentar na način na koji se pravi zapisnik i vrši prenos sjednica.

Vijećnica Alić Munevera je iznijela primjedbu da se u 1. tački dnevnog reda nisu naveli vijećnici iz SBIH koji su učestvovali u raspravi.

Vijećnik Kršić Boban je konstatovao da u zapisnik nije uneseno da je u svojoj diskusiji u tački 3. tražio ispravku u čl. 3 Odluke o usvajanju Akcionog plana jačanja socijalne zaštite i inkluzije djece općine Tešanj za 2013-2014 godinu” gdje stoji da se Načelnik izvještava jednom godišnje, a u akcionom planu stoji da se izvještava dva puta godišnje, a Općinsko vijeće jednom godišnje.

Vijećnik Unkić Emir je iznio primjedbu: U 4.tački dnevnog reda je govorio o izmjeni kriterija i predložio zaključak – Da se predlože novi kriteriji za raspodjelu sredstava za kapitalne projekte po kojima će svakoj mjesnoj zajednici u budžetskoj godini biti planirana sredstva, a polazni osnov za izradu kriterija će biti broj birača, kao i sagledavanje stanja dobivenih sredstava sa viših nivoa.

Napravljena ispravka u zapisniku 4.sjednice pa je u Ad.4 umjesto – Unkić Emir predložio zaključak da se pristupi izradi novih kriterija o raspodjeli sredstava (navedeno kako je predsjedavajući rekao na sjednici prije izjašnjavanja o predloženom zaključku), naveden prijedlog kako je tražio vijećnik.

Vijećnik Kaser Vedran je kazao da u zapisnik nije unesena njegova diskusija jer je i prošli puta imao primjedbe koje nisu unesene u uvodnom dijelu (a primjedbe su bile: da se ne može složiti sa ovakvom formom zapisnika jer nema navedene nijedne rasprave, nijednog prijedloga vijećnika, da DVD snimak nije sirov već pripremljeni koji ide na televiziju, traži da se u buduće pored redovnih stvari navedu i prijedlozi koji su izneseni od vijećnika. Predsjedavajući je zamolio da se konkretno navede prijedlog izmjene u zapisniku prema Poslovniku, prijedlozi koji su propušteni svakako moraju biti uneseni i da nije bilo propuštenih prijedloga, osim amandmana koji su bili prethodno dostavljeni). Vijećnik Kaser je konstatovao da neće podržati zapisnik sve dok se ne navede ko je šta raspravljao.

Vijećnik Halilović Fadil – u 5. tački navesti da je u raspravi učestvovao i Halilović Fadil.

U zapisniku 4.sjednice Općinskog vijeća napravljene ispravke po usvojenim primjedbama.

 

Općinsko vijeće Tešanj je sa 15 glasova “ZA”, 6 glasova “PROTIV” i 1 glasom “UZDRŽAN” usvojilo sljedeći

ZAKLJUČAK

Usvaja se zapisnik 4. sjednice Općinskog vijeća Tešanj

 

Jedan vijećnik nije glasao.

 

Ad. B

Predsjedavajući je informisao Vijeće da je Komisija za izbor i imenovanje održala sastanak povodom izbora zamjenika predsjedavajućeg Vijeća i da su svi vijećnici dobili zapisnik prije početka sjednice. Nakon toga je prema članu 69. Poslovnika o radu, pored sekretara Vijeća predložio vijećnika Joldić Velida i vijećnicu Alić Muneveru, za pomoć oko izborne procedure zamjenika predsjedavajućeg.

 

Općinsko vijeće je sa 16 glasova “ZA” i 6 glasova “UZDRŽAN” usvojilo sljedeći

ZAKLJUČAK

kojim se prihvata prijedlog da vijećnik Velid Joldić i vijećnica Munevera Alić budu u sastavu sa predsjedavajućim i sekretaricom Vijeća pri provođenju procedure izbora zamjenika predsjedavajućeg Vijeća.

 

Jedan vijećnik nije glasao.

 

Nakon obavljenog tajnog glasanja i prebrojavanja glasova za izbor zamjenika predsjedavajućeg Vijeća, predsjedavajući Vijeća je saopštio rezultate glasanja:

 

  • ukupan broj izdatih glasačkih listića 23, od čega je

  • ukupan broj važećih glasačkih listića 14 i

  • broj nevažećih glasačkih listića 9.

Od ukupnog broja važećih glasačkih listića

  • vijećnik Huskić Kasim je dobio 1 glas,

  • vijećnik Begović Rifet je dobio 13 glasova.

 

Općinsko vijeće Tešanj je sa 13 glasova «ZA» donijelo slijedeći

 

ZAKLJUČAK

Na poziciju zamjenika predsjedavajućeg Općinskog vijeća izabran je Begović Rifet.

 

Nakon toga, zamjenik predsjedavajućeg Vijeća je položio svečanu izjavu.

 

U raspravi o dnevnom redu učestvovao je vijećnik Vedran Kaser.

 

 

Općinsko vijeće je sa 23 glasa “ZA” jednoglasno usvojilo sljedeći

 

D N E V N I R E D

  1. 1. Prijedlog Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o organizaciji i sigurnosti saobraćaja na cestama,

  2. 2. Prijedlog Odluke o izmjeni i dopuni Odluke o izmjeni naziva ulica i trgova u Tešnju, Jelahu i Tešanjci,

  3. 3. Izvještaj Općinskog načelnika za period od 01.01. do 31.12.2012. godine,

  4. 4. Informacija o realizaciji Urbanističkog projekta Centar – Tešanj,

  5. 5. Informacija o realizaciji zaključaka Općinskog vijeća Tešanj (01-03-1-864-3/12, od

  6. 30.03.2012.) preuzimanje i zadržavanju osnivačkih prava nad JZU Opća bolnica Tešanj,

  7. 6. Prijedlog Rješenja o dodjeli zemljišta državne svojine Kargić Nisvetu iz Tešnja,

  8. 7. Informacija o radu Općinskog suda Tešanj za 2012. godinu,

  9. 8. Informacija o radu Biroa za zapošljavanje Tešanj za 2012. godinu i „radu na crno“ na

području općine Tešanj.

 

Ad. 1

Predsjedavajući Vijeća je u uvodnom dijelu prisutne na sjednici i javnost izvijestio da je prijedlog Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o organizaciji i sigurnosti saobraćaja na cestama proistekao na osnovu zaključka Općinskog vijeća protekle sjednice kako bi se dio sredstava od prekršajnih kazni po ovom osnovu raspodijelio za potrebe bezbjednosti građana na ovom području.

Na ovaj prijedlog Stranka za BiH je uputila amandman kojim predlažu da se doda novi stav 2. koji glasi: Dio sredstava koja se ostvare po osnovu naplaćenih općinskih kazni koristit će se za tehničku regulaciju saobraćaja u smislu ove Odluke smatra se postavljanje, uklanjanje, zamjena i održavanje saobraćajne signalizacije, zimsko održavanje puteva, sanaciju puteva, javnu rasvjetu i dr. rashode kojima se obezbjeđuje povećanje stepena bezbjednosti građana na prostoru općine Tešanj.

 

Općinski načelnik je u pismenoj formi dostavio mišljenje na amandman u kojem je između ostalog navedeno da je amandman prihvatljiv, ali da se ne smatra potrebnim jer uz ponuđenu formulaciju Odluka obuhvata i ono što je predloženo amandmanom.

Amandman i mišljenje prije sjednice dostavljeni na uvid svim vijećnicima.

U raspravi su učestvovali vijećnici: Halilović Fadil i Unkić Mirza.

 

Vijećnik Halilović Fadil je iznio razloge i opravdanost amandmana i izjasnio se da Klub vijećnika SBIH ostaje pri amandmanu.

Nakon provedenog izjašnjavanja Općinsko vijeće sa 9 glasova “ZA” bez glasova “PROTIV” i 14 glasova “UZDRŽAN” Amandman SBiH nije prihvatilo.

 

Vijećnik Unkić Mirza je konstatovao da su potrebne izmjene ove odluke i da će Klub SDP u narednom periodu podnijeti inicijativu.

 

Nakon toga, Općinsko vijeće je sa 23 glasa “ZA” jednoglasno donijelo sljedeći

 

ZAKLJUČAK

Usvaja se prijedlog Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o organizaciji i sigurnosti saobraćaja na cestama.

Ad. 2

Općinski načelnik Suad Huskić je informisao vijećnike da je provedena javna rasprava po nacrtu Odluke o izmjeni i dopuni Odluke o izmjeni naziva ulica i trgova u Tešnju, Jelahu i Tešanjci, i istakao da je rasprava bila samo na početne, ranije podnesene prijedloge.

U raspravi po ovoj tački dnevnog reda učestvovali su vijećnici: Kršić Boban, Omerbašić Fahrudin, Vedran Kaser, Amir Dujsić.

Na prijedlog vijećnika Omerbašić Fahrudina, Općinsko vijeće Tešanj je sa 23 glasa “ZA” jednoglasno usvojilo sljedeći

ZAKLJUČAK

Da se nakon projektovanja i izgradnje kulturno – sportskog centra u Jelahu pokrene procedura da se prostor oko sadašnjeg doma kulture zajedno sa budućom saobraćajnicom od R474 pored Doma kulture do M4 nazove Trg Adema Omahića Omahe.

 

Na prijedlog vijećnika Kaser Vedrana, Općinsko vijeće je sa 23 glasa “ZA” jednoglasno usvojilo sljedeći

ZAKLJUČAK

Da se u narednom periodu pristupi izmjeni Odluke o izmjeni i dopuni Odluke o izmjeni naziva ulica i trgova u Tešnju, Jelahu i Tešanjci kako bi se uvažili i ostali prijedlozi građana, mjesnih zajednica i zainteresovanih lica.

 

Predsjedavajući konstatuje da će za realizaciju ovog zaključka zadužiti Općinskog načelnika.

Nakon toga, Općinsko vijeće je sa 23 glasa “ZA” jednoglasno usvojilo sljedeći

 

ZAKLJUČAK

Usvaja se prijedlog Odluke o izmjeni i dopuni Odluke o izmjeni naziva ulica i trgova u Tešnju, Jelahu i Tešanjci,

Ad. 3

Općinski načelnik je pojasnio Izvještaj za period od 01.01. do 31.12.2012. godine.

 

U raspravi su učestvovali vijećnici: Dujsić Amir, Unkić Emir, Unkić Mirza, Kaser Vedran. Salkić Aida, Lihić Adnan, Subašić Senad i Joldić Velid.

Vijećnik Unkić Mirza predlaže da se izvještaj dopuni informacijama koje pokazuju koliko smo nečim doprinijeli. Pod poslovno okruženje potrebno navesti koje su to površine koje su date bez naknade, koje su to firme koje koriste te površine, koliki je broj uposlenih i koliki broj se planira uposliti. U informaciji poslovne zone nema informacije koliko je urađeno do sada, koliko je preostalo za uraditi kako bi se projekat realizovao u cjelosti. Nema informacije kada se očekuje konačna realizacija – biblioteka i sportska dvorana. Za hotel nema kada možemo očekivati finalne završne radove. Stavlja primjedbu na rečenicu da je Općina bila aktivna podrška udruženju privrednika u projektu Sajma, jer smatra da to nije dovoljno i da bi se općina Tešanj mogla ugledati na druge općine.

Vijećnik Emir Unkić je predložio sljedeće:

  1. Pozvati građane da dostavljaju ideje za unapređenje rada organa Općine i kvaliteta življenja na području Općini, za što će najbolje ideje biti novčano stimulisane.

  2. Da se uvedu besplatni pozivi call centru i prema eko policiji

  3. Da se uradi studija o mogućnosti izgradnje brana na Usori.

  4. Da se iz budžeta izdvoje sredstva za štedni program rasvjete na nivou cijele općine.

  5. Da se proljetno i jesenje uređenje javnih površina proširi na sve mjesne zajednice.

  6. Da se na narednoj sjednici OV Tešanj u dnevni red uvrsti tačka: Efekti implementiranih sredstava općinskih obveznica.

Vijećnici su prihvatili prijedlog predsjedavajućeg Vijeća da se o prijedlozima izjasne na narednoj sjednici.

Vijećnik Kaser Vedran u izvještaju u dijelu javna preduzeća, ustanove predlaže da se informišu o Presudi Općinskog suda vezano za razrješenje – izbor direktora Toplane u kojoj je fazi postupak, da li je općina izgubila spor i kakve će to posljedice imati na Budžet i rad Općine.

Vijećnik Subašić Senad predlaže da se Izvještaj Općinskog načelnika preformuliše u informaciju i da se napravi izmjena u Statutu.

Na kraju rasprave vijećnika, Općinski načelnik je dao odgovore na postavljena pitanja vijećnika.

Općinsko vijeće je sa 15 glasova “ZA” i 7 glasova “UZDRŽAN” donijelo sljedeći

 

ZAKLJUČAK

Usvaja se Izvještaj Općinskog načelnika za period od 01.01. do 31.12.2012. godine

 

Ad. 4

Općinski načelnik je putem video prezentacije upoznao prisutne o narednim koracima i potrebnim odlukama u realizaciji Urbanističkog projekta “Tešanj-Centar”.

U raspravi su učestvovali: Vijećnici Kršić Boban, Dujsić Amir, Velid Joldić, Halilović Fadil, Munevera Alić, Vedran Kaser i Općinski načelnik.

Vijećnik Kršić Boban je ispred Kluba vijećnika SDP -a predložio sljedeći zaključak: Da se nakon završetka izmještanja vrelovoda izvjesti Općinsko vijeće o realizaciji aktivnosti i ispunjenja finansijskih obaveza strana u ovom ugovoru. Po ovom prijedlogu nije bilo izjašnjavanja.

Općinski načelnik je dao pojašnjenje predloženog zaključka na kraju informacije i odgovorio na postavljena pitanja u vezi uklanjanja ljetne bašte.

Na prijedlog Kluba SDP-a pauza u radu Vijeća je trajala od 16,00 do 16,10 sati.

 

Općinsko vijeće je sa 14 glasova “ZA” i 9 glasova “PROTIV” usvojilo sljedeći

 

ZAKLJUČAK

Općinsko vijeće Tešanj podržava Općinskog načelnika da u listu kapitalnih ulaganja za 2013. godinu uvrsti višak prihoda od prodaje zemljišta oko objekta gradskog hotela kao investiciju za rekonstrukciju izmještanja toplovoda i vrelovoda.

 

Općinsko vijeće Tešanj je sa 20 glasova “ZA”, 3 glasa “UZDRŽAN” donijelo sljedeći

 

ZAKLJUČAK

Prima se na znanje Informacija o realizaciji Urbanističkog projekta “Tešanj-Centar”.

 

Ad. 5

U raspravi učestvovali: Dujsić Amir, Velid Joldić, Ajanović Ekrem, Vedran Kaser, Senad Subašić, Munevera Alić, Unkić Emir, Kasim Huskić i Fuad Šišić.

Općinsko vijeće je sa 23 glasova “ZA” donijelo sljedeći

 

ZAKLJUČAK

Prima se na znanje Informacija o realizaciji zaključaka Općinskog vijeća Tešanj (01-03-1-864-3/12, od 30.03.2012.) preuzimanje i zadržavanju osnivačkih prava nad JZU Opća bolnica Tešanj.

 

Ad. 6

U raspravi učestvovao vijećnik Hadžan Zaim.

 

Nakon provedene rasprave, Općinsko vijeće je sa 23 glasa “ZA” bez glasova “PROTIV” i “UZDRŽAN”, donijelo sljedeći

ZAKLJUČAK

Usvaja se Prijedlog Rješenja o dodjeli zemljišta državne svojine Kargić Nisvetu iz Tešnja.

 

Ad. 7

U raspravi učestvovali vijećnici: Ajanović Ekrem, Senad Subašić, Halilović Fadil, Kaser Vedran i Alić Munevera.

 

Vijećnik Halilović Fadil je predložio sljedeće zaključke:

1. Predlaže se Načelniku Općine Tešanj da shodno svojim ovlaštenjima uputi zahtjev organima MZ za dostavu spiskova svih građana koji su u sudskom postupku zbog neplaćanja RTV takse a koji nemaju mogućnost korištenja RTV signala BHRT. Na osnovu pribavljenih spiskova uputiti zahtjev Regulatornoj agenciji a radi uklanjanja nedostupnog signala javnog radijskog sistema na cijeloj općini Tešanj. Iz te aktivnosti bi se utvrdilo ko ima signal a ne plaća taksu, i oni koji ne plaćaju a nemaju signal, kao oni koji plaćaju a nemaju signal.

Općinski načelnik je predložio da se ne donosi ovakav zaključak jer MZ nemaju takve informacije i ne mogu ih posjedovati. Predložio je da se i bez ovog zaključka uputi dopis Regulatornoj agenciji za komunikacije te da se ukaže na ovaj problem. Vijećnik Halilović Fadil je prihvatio objašnjenje Načelnika.

2. Predlaže se Načelniku Općine Tešanj da shodno svojim ovlaštenjima obrati se zahtjevom Visokom sudskom tužilačkom vijeću da se ispoštuje pravilnik.

Predsjedavajući je konstatovao da ovaj zaključak nije u nadležnosti Općine te da se uz usvojenu informaciju ovaj prijedlog dostavi sudu. Vijećnik Halilović Fadil je prihvatio objašnjenje predsjedavajućeg Vijeća.

Vijećnica Alić Munevera je predložila zaključak da se ne izjašnjavaju o tački dnevnog reda ako na sjednici nema predlagača. Prijedlog nije prihvaćen.

Nakon provedene rasprave, Općinsko vijeće je sa 23 glasa “ZA” bez glasova “PROTIV” i “UZDRŽAN”, donijelo sljedeći

ZAKLJUČAK

Prima se na znanje Informacija o radu Općinskog suda Tešanj za 2012. godinu uz iznesene sugestije vijećnika.

 

Ad. 8

U raspravi su učestvovali: Ajanović Ekrem, Kršić Boban, Unkić Emir i Amir Dujsić.

 

Vijećnik Ajanović Ekrem je zamolio direktora Zavoda za zapošljavanje da da pojašnjenje informacije po pojedinim stavkama, te između osotalog predlažio vezano za projekte, da se u informaciji navede šta je provedeno u tim projektima i šta je nađeno u tim preduzećima.

Vijećnik Kršić Boban predlaže da udruženje privrednika omogući praksu odnosno praktičan rad učenika srednjih škola radi sticanja novih znanja i radnih navika i da se udruženje uključi u ananlizu potreba tržišta rada kako bi se proizvodili kadrovi u našim školama kako bi se našlo lakše zaposlenje. Treba stati na kraj radu na crno i od nadležnih organa tražiti intezivnije kontrole i rigoroznije kazne.

Vijećnik Unkić Emir predlaže da Ured za zapošljavanje pokrene inicijativu za ljude koji su u veoma teškum situacijama a skinuti sa evidencije da im se olakša prijava na Biro i da ostvaruju svoja

prava.

Vijećnik Dujsić Amir predlaže da direktor Biroa reaguje koliko je u njegovoj mogućnosti kada primijeti da se u javnim ustanovam vrši zapošljavanje bez konkursa.

Nakon provedene rasprave vijećnika, direktor Zavoda za zapošljavanje Berberović Muharem je dao obrazloženje informacije o radu Biroa za zapošljavanje Tešanj za 2012. godinu i „radu na crno“ na području općine Tešanj kao i odgovore na postavljena pitanja.

 

Nakon provedene rasprave, Općinsko vijeće je sa 23 glasa “ZA” donijelo sljedeći

 

ZAKLJUČAK

Prima se na znanje Informacija o radu Biroa za zapošljavanje Tešanj za 2012. godinu i „radu na crno“ na području općine Tešanj sa iznesenim primjedbama i sugestijama.

 

Ad. C

 

Odgovori na vijećnička pitanja

 

Vijećnik Dujsić Amir nije zadovoljan odgovorom na postavljeno pitanje jer je odgovor veoma uopšten te ne daje objašnjenje i postavio je dodatno pitanje: Molim da se dostavi poimenično spisak svih vanjskih saradnika angažovanih u Općoj bolnici Tešanj zaključno sa 28.02.2013.godine uz pojedinačne iznose naknada koje im se isplaćuju radi ugovorenog angažmana.

Vijećnik Halilović Muhamed je konstatovao da je zadovoljan odgovorom na postavljeno pitanje i dopunsko pitanje u vezi Zdravstvene ustanove “Tefarm” Tešanj.

Vijećnik Kaser Vedran je zadovoljan odogovorom na pitanje: Sredstva koja su bila namijenjena za realizaciju Potočani. Djelimično je zadovoljan odgovorom na pitanje: Da li se planira uložiti u nove radnje u koritu rijeke Radušice na području Rosulja gdje je navedeno da će biti izrađen plan sanacije potoka i rijeka pa je ovom prilikom sugerisao da se u tom planu nađe i taj dio vodotoka Radušice u naseljenom mjestu Rosulje

Vijećnik Unkić Mirza je zadovoljan odgovorom na postavljeno pitanje: Koje su raspoložive javne površine i objekti kojima raspolaže MZ Tešanj i koji pripadaju MZ Tešanj?

Vijećnik Unkić Emir je djelimično zadovoljan odgovorom na postavljeno pitanje: Da li je tačna informacija da je menadžment SCR Tešanj naplatio zakup dvorane, za održavanje humanitrnog koncerta za Jasminu Hukić-Azinović?

 

Nova vijećnička pitanja

 

Vijećnik Dujsić Amir je postavio sljedeće vijećničko pitanje: U kojem svojstvu je Načelnik općine prisustvovao na sastanku održanom u Općoj bolnici Tešanj 03.02.2013.godine u 12,30 sati, a tema je bila reorganizacija poslova u toj ustanovi?

Vijećnik Unkić Emir je postavio sljedeće vijećničko pitanje: Koliko je JU “Sportsko-rekreacioni centar” Tešanj naplatila za usluge cjelodnevne aktivnosti SDA Tešanj, koja je održana u sportskoj dvorani 27.07.2012.godine.

Vijećnik Piro Amir je postavio sljedeće vijećničko pitanje: Tražim od nadležne općinske službe da dostave spiskovi demobilisanih boraca, RVI-a i porodica poginulih boraca iz MZ Džemilić Planje koji su dobili nepovratna sredstva za rješavanje stambenog prostora. Potrebno navesti sve podatke o dodjeli sredstava od početka dodjele do ove godine.

Vijećnik Lihić Adnan je postavio sljedeća vijećnička pitanja: 1. Molim da mi se do naredne sjednice Vijeća dostave pregled (brojčano) izrečenih kazni ili uručenih prekršajnih naloga za zagađivanje čovjekove sredine (fizičkim i pravnim licima) po MZ uz

uporedno navođenje broja realizovanih/naplaćenih a sve to u 2012 godini.

2. Molim da mi se do naredne sjednice Vijeća dostave pregled svih korisnika (potpisan ugovor tj.dostavlja im se račun) usluga odvoza smeća/otpada od strane preduzeća RAD (brojčano za 2012.godinu) po svim MZ uz uporedno navođenje pregleda domaćinstava po svim MZ.

Vijećnik Huskić Kasim je postavio sljedeće vijećničko pitanje: Je li istina da su gotovo svi koji su bili izvedeni iz prava porodice poginulih boraca vraćeni u pravo? Pa postavljam pitanje, kakva je to revizija i ko će odgovarati zbog svih negativnih efekata, koji su površne odluke izazvali, mislim na emocionalnu, duhovnu i finansijsku štetu. Da li je moguće da otac, sin, muž koji su poginuli je šehid pa nije, po radu komisije koliko je to moralno i da li će članovi komisije ikome odgovarati zajedno sa ministrom Helezom i koliko je rad komisije po zakonu?

Vijećnik Jašić Haris postavio je sljedeće vijećničko pitanje: Kolika su trenutna potraživanja naših JU i JP po osnovu finansijskih obaveza čiji je osnivač Općina Tešanj, a koje je po osnovu zakonskih obaveza dužna servisirati Vlada Kantona?

 

 

Odgovori na vijećničke inicijative

 

Vijećnik Hadžan Zaim je zadovoljan odgovorom na inicijativu o ponovnom uspostavljanju besplatne pravne pomoći u Općini Tešanj, smatra da bi javnost mogla biti malo više informisana o tome kako koristiti pravnu pomoć.

Inicijativa vijećnika Kaser Vedrana o direktnom TV prijenosu sjednica Općinskog vijeća Tešanj.

U raspravi učestvovali vijećnik Kaser Vedran, Općinski načelnik Huskić Suad, vijećnici Unkić Emir, Subašić Senad i Dujsić Amir.

Vijećnik Kaser Vedran je obrazložio inicijativu naglasivši da su direktni prenosi sjednica imali dobar efekat u javnosti, da je bila puno veća zainteresovanost za rad Vijeća.

Općinski načelnik je pročitao mišljenje koje je dato na inicijativu i na kraju naglasio da je tražio od medijskih kuća da ranije najave kada će biti prenos sjednica i ima obećanje da će u roku od 24 sata početi prvo emitovanje.

Nakon provedenog izjašnjavanja vijećnika Općinsko vijeće sa 10 glasova “ZA”, 3 glasa “PROTIV” i 10 glasova “UZDRŽAN” inicijativu vijećnika Kaser Vedrana nije usvojilo.

 

Inicijativu vijećnika Unkić Emira o ukidanju naknade za komisije u čijem su sastavu općinski vijećnici OV Tešanj, uposlenici Općine Tešanj, te uposlenici drugih općinskih institucija, te smanjenju naknade za članove komisija koji su angažovani mimo nabrojanih institucija, a koje imenuje OV ili Načelnik općine, te usmjeravanju ušteđenih sredstava na Grant jednokratne materijalne pomoći putem Centra za socijalni rad i Grant za sanaciju i adaptaciju stambenih prostora socijalno ugroženih lica.

Vijećnik Unkić Emir se izjasnio da smatra da nema nekih zakonskih prepreka, ostaje kod podnesene inicijative i traži izjašnjavanje vijećnika o istoj.

U raspravi po ovoj inicijativi učestvovali su vijećnici: Joldić Velid, Subašić Senad, Kaser Vedran i Huskić Kasim.

Vijećnik Huskić Kasim je predložio da vijećnici koji su angažovani u komisijama mogu se svojevoljno odreći tih primanja, kako se ne bi ugrozile druge institucije i komisije.

Predsjedavajući Vijeća je vijećniku prije izjašnjavanja napomenuo da član 35. Statuta općine Tešanj kaže: Međusobni odnosi Općinskog vijeća i Općinskog načelnika zasnivaju se na principima međusobnog uvažavanja i saradnje, uz pojedinačnu odgovornost za ostvarivanje vlastitih nadležnosti i zajedničku odgovornost za funkcioniranje i razvoj općine, i dodao da Vijeće nema pravo uticati na rad komisja Općinskog načelnika niti Općinskji načelnik može uticati na rad komisija Općinskog vijeća.

Nakon toga, stavlja inicijativu vijećnika Unkić Emira u skladu sa Statutom na izjašnjavanje: o ukidanju naknade za komisije u čijem su sastavu općinski vijećnici OV Tešanj, a koje imenuje OV, te usmjeravanju ušteđenih sredstava na Grant jednokratne materijalne pomoći putem Centra za socijalni rad i Grant za sanaciju i adaptaciju stambenih prostora socijalno ugroženih lica.

Po predloženoj inicijativi u skladu sa Statutom nije bilo izjašnjavanja.

Predsjedavajući konstatuje da Inicijativu Unkić Emira ne može staviti na izjašnjavanje jer nije u skladu sa Statutom općine Tešanj.

 

Inicijativa vijećnika Unkić Emira: Za objavljivanje spiskova, dobitnika bespovratnih sredstava i dobivenih iznosa za stambeno zbrinjavanje branilaca i njihovih porodica na području općine Tešanj iz Budžeta Općine Tešanj (operativna budžetska rezerva, sanacije i adaptacije stambenog prostora socijalno ugroženih lica, jednokratne pomoći i dr.za period 2000-2012.godina, na zvaničnoj stranici Općine Tešanj i oglasnim tablama u mjesnim zajednicama nakon izvršenog izjašnjavanja sa 11 glasova “ZA” i 11 glasova “UZDRŽAN” nije usvojena.

Na zahtjev predsjednika Kluba SDP izvršeno pojedinačno izjašnjavanje o inicijativi vijećnika Unkić Emira, te nakon prebrojavanja glasova ustanovljeno je da je brojanje u prvom glasanju bilo ispravno.

 

Nove vijećničke inicijative

 

Vijećnica Alić Munevera je predložila sljedeću inicijativu: Da se jednom godišnje podnese informacija o radu dopredsjedavajućeg Vijeća s obzirom da je na platnom spisku.

 

Predsjedavajući vijeća je informisao prisutne da je NTV “Amna” pokrenula jednu emisiju u kojoj mogu gostovati predsjednici svih klubova Općinskog vijeća i predsjedavajući Vijeća poslije svake sjednice kako bi se razgovaralo o prethodnoj sjednici. Emisije se snimaju prvi ponedjeljak poslije sjednice u 16,30.

 

Nakon toga, predsjedavajući Vijeća je svima čestitao “1.mart” dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine, zahvalio se svima na prisustvovanju današnjoj sjednici i zaključio rad pete sjednice Općinskog vijeća Tešanj u 18,10 sati.

 

PREDSJEDAVAJUĆI VIJEĆA

 Fuad Šišić, dipl.ing.maš.


ZAPISNIČAR

Sajda Klepić