Zapisnik sa 6. sjednice Općinskog vijeća




Nakon prozivke vijećnika, predsjedavajući Vijeća je konstatovao da današnjoj sjednici Vijeća prisustvuje vijećnika, čime su se stekli uslovi za punovažno odlučivanje, otvorio 6. sjednicu Vijeća i proglasio je javnom, te u ime Vijeća i u svoje lično ime pozdravio prisutne goste i predstavnike medija.




Ad. A


U raspravi učestvovali: vijećnici: Kaser Vedran i Unkić Emir.




Općinsko vijeće Tešanj je sa 24 glasa “ZA”, bez glasova “PROTIV” i “UZDRŽAN” usvojilo sljedeći


ZAKLJUČAK


Usvaja se zapisnik 5. sjednice Općinskog vijeća Tešanj






Bez rasprave Općinsko vijeće je sa 24 glasa “ZA” jednoglasno usvojilo sljedeći




D N E V N I R E D




  1. Prijedlog Odluke o usvajanju Strategije razvoja općine Tešanj 2018,

  2. Prijedlog Odluke o izmjeni i dopuni Odluke o načinu raspodjele budžetskih i drugih sredstava za dugoročnu podršku realizaciji kapitalnih projekata,

  3. Prijedlog Odluka o usvajanju Liste kapitalnih projekata za budžetsku 2013.godinu,

  4. Prijedlog Odluka o usvajanju Programa novčanih podsticaja za unapređenje poljoprivredne proizvodnje na području općine Tešanj u 2013.godini,

  5. Prijedlog Odluke o visini prosječne konačne građevinske cijene na području općine Tešanj,

  6. Prijedlog Odluke o utvrđivanju javnog interesa za izgradnju priključnog cjevovoda u Mjesnoj zajednici Miljanovci,

  7. Izvještaj o radu Općinskog pravobranilaštva za 2012.godinu,

  8. Informacija o radu nevladinih organizacija na općini Tešanj za 2012.godinu,

  9. Informacija o radu mjesnih zajednica za 2012.godinu.


Ad. 1


Predsjedavajući Vijeća je sve prisutne podsjetio da je Općinsko vijeće u prošlom sazivu, na prijedlog Općinskog načelnika donijelo odluku o pokretanju izrade jednog integralnog teksta razvojne strategije općine Tešanj na 38. sjednici, a na 39. sjednici, donijelo Rješenje o imenovanju Tima za izradu tog dokumenta od 17 članova, koji je na sjednici u maju proširen sa još dva člana. Nakon toga, Tim za izradu strategije je opredijelio jedinstvenu – standardiziranu metodologiju integralnog planiranja lokalnog razvoja (miPRO) koga su u BiH razvili Razvojni program UN-a u BiH (UNDP) i Švicarska agencija za razvoj i saradnju (SDC). Tim je opredijelio četiri sektorske strategije unutar integralnog dokumenta i to za sektore: ekonomija, ekologija, društveni sektor i mladi. Zatim je Općinski načelnik imenovao timove za svaki sektor, kao i tim za izradu strateške platforme. Nacrt je usvojen na 4. sjednici.




Općinski načelnik je konstatovao da je provedena javna rasprava i izvještaj sa javne rasprave dostavljen je u materijalima, a prijedlog dopuna prijedloga Strategije u odnosu na Nacrt (nalazi se na web stranici Općine), koji su nakon javne rasprave prihvatili Tim za izradu strategije kao i rukovodni tim Općine sa Općinskim načelnikom.



U raspravi učestvovali vijećnici: Galijašević Bernadeta, Unkić Emir, Dujsić Amir, Kaser Vedran.


Na ovaj prijedlog Strategije je upućen jedan amandman vijećnice Bernadete Galijašević koji glasi: Na sadržaj dokumenta Strategija razvoja općine Tešanj 2018. – pomoćna lista u segmentu Društveni sektor pod stasvkom 6, u sektorskom cilju “Poboljšana infrastruktura za obrazovanje” kod naziva projekta dodati: 1. Dogradnja objekta OŠ “Rešad Kadfić” Tešanj za potrebe odjeljenja Muzičke škole, 2. Izgradnja četiri školske sportske dvorane (OŠ Jablanica, OŠ Miljanovci, OŠ Šije i OŠ Kalošević).



Vijećnik Dujsić Amir predlaže, obzirom da nije na vrijeme podnio amandmane, da Vijeće donese zaključak da Općinski načelnik i tim u daljem radu iste uzmu u razmatranje. Dalje navodi: U javnoj raspravi prijedlog br. 50. Izgradnja i opremanje urgentnog centra u Bolnici za ovaj region – stav tima je da se prijedlog prihvati i uvrsti na pomoćnu listu Strategije. Obzirom da je javna tajna da se primaju sredstva za rad urgentnog centra, predlaže da Načelnik i tim provjere šta je u pitanju.


Amandmane priložio u pismenoj formi. Amandman 1. sadrži 17 prijedloga koji su vezani za Strategiju razvoja zdravstvene zaštite na našoj općini u periodu 2013-2018. godina (Formirati Savjet za zdravstvo, u narednih godinu dana zajednički napraviti detaljnu analizu i sistematizaciju radnih mjesta u obje ustanove, u cilju uštede u ovim ustanovama razmotriti spajanje pojedinih službi, pomoći da se u narednoj godini završi proces registracije pacijenata u porodičnoj medicini, u saradnji sa menadžemtom Doma zdravlja pomoći da se planski cijela općina pokrije sa timovima porodične medicine, u naredne dvije godine pomoći da se sve postojeće ambulante porodične medicine opreme po normativima, pomoći da se centralna zgrada Doma zdravlja i područne ambulante opreme kompjuterskom opremom, u narednom petogodišnjem periodu pomoći u opremanju Doma zdravlja i Opće bolnice sa potrebnim nužnim dijagnostičkim aparatima, svake godine planirati u budžetskim izdvajanjima sredstva za kvalitetnije funkcioniranje Službe Hitne medicinske pomoći, pomoći u revitaliziranju funkcioniranja Stomatološke službe, te ojačati ambulantu na Jelahu).


Amandman 2. sadrži 5 prijedloga koji su vezani za Strategiju razvoja sporta na našoj općini u periodu 2013-2018 godina (u sklopu općinskih organa osnovati Komisiju za sport, podržati gradnju sportske dvorane na Jelahu, podržati izgradnju teniskih terena na Jelahu, u naredne dvije godine krenuti u realizaciju izgradnje bazena u Tešnju, te podržati izgradnju terena sa umjetnom travom na prostoru parkinga kod TOŠK-ovog stadiona).


Vijećnik Kaser Vedran je konstatovao da bi bilo dobro da danas imaju pregled koliko je ostvareno iz ovih pojedinih Strategija obzirom da se danas četiri ujedinjuju u jednu, te koliko je realizovano i utrošeno sredstava pojedinačno za svaku Strategiju.



Na prijedlog vijećnika Dujsić Amira, Općinsko vijeće je sa 25 glasa “ZA” jednoglasno donijelo sljedeći


ZAKLJUČAK


Ovlašćuje se Općinski načelnik da u skladu sa principima izrade Strategije na pomoćnoj listi izvrši korekcije u skladu sa diskusijom koje su na sjednici iznesene.




Amandman vijećnice Galijašević Bernadete postaje sastavni dio dokumenta Strategije.




Općinsko vijeće je sa 25 glasa “ZA” jednoglasno donijelo sljedeći




ZAKLJUČAK


Usvaja se prijedlog Odluke o usvajanju Strategije razvoja općine Tešanj 2018.




Ad. 2


Predsjedavajući vijeća je napomenuo da od 2005. godine postoji općinska odluka o raspodjeli budžetskih i drugih sredstava za podršku realizaciji kapitalnih projekata, i ista je osnov za utvrđivanje liste projekata na godišnjem nivou. Općinski načelnik je predložio izmjenu i dopunu ove Odluke koja će važiti za ovaj mandat lokalne uprave.


Na ovaj prijedlog pravovremeno su pristigli: 2 amandmana Kluba SDP-a, 1 amandman Kluba S BiH i 2.amandmana vijećnika Halilović Fadila.



Općinski načelnik je napomenuo da je ovo temeljna Odluka na osnovu koje Općinsko vijeće utvrđuje kapitalna ulaganja na nivou mjesnih zajednica, naglasivši da se ovom Odlukom definiše kako da se sredstva ravnomjerno rasporede u svim mjesnim sredinama.



Amandmani Kluba SDP nisu prihvaćeni.


  1. Da se u čl.2. iza riječi….i budžetskih sredstava drugih nivoa vlasti stavlja se tačka, a brišu riječi “koliko prijedlozi i prioriteti općine budu uvaženi”.

  2. U čl. 4. iza riječi…. do 20 (procenata) %, brišu se riječi “Stav u čl. 3. stav 4 se briše”.



Amandman Kluba SBIH: U čl.3. Alineja 1 se mijenja tako da se riječ do briše, a broj 20 zamjenjuje brojem 15 i dodaje se nova alineja koja glasi “ u slučaju izvanrednih potreba da bi se projekti realizirali može se predložiti dodatnih do 5 %”. Amandman nije prihvaćen.



Amandmani vijećnika Halilović Fadila:


  1. Izmjena u članu 3. Prijedloga Odluke umjesto riječi “U članu 2. riječi” utvrđuje se iznos od 20 %, mijenja se i glasi “Utvrđuje se iznos od najmanje 15 % do 20 %. Amandman pihvaćen.

  2. Izmjena u članu 4. Prijedloga Odluke umjesto riječi “U članu 3. riječi” Utvrđuje se iznos od 20 %, mijenja se i glasi “Utvrđuje se iznos od najmanje 10 % do 20 %.”. Vijećnik povukao amandman.


Općinski načelnik je konstatovao da prihvata primjedbu vijećnice Galijašević Bernadete da u čl. 5 koji kaže “Mjesne zajednice koje ne budu obuhvaćene u raspodjeli tekuće godine…” umjesto riječi u raspodjeli da stoji riječ u realizaciji.



U raspravi učestvovali vijećnici: Ajanović Ekrem, Alić Munevera, Unkić Emir i


Kaser Vedran.


Vijećnik Ajanović Ekrem predlaže da se prihvati Amandman za izmjenu u članu 3. Prijedloga Odluke i da umjesto riječi U članu 2. riječi ” utvrđuje se iznos od 20 %, mijenja se na iznos od najmanje 15 % do 20 %, jer smatra da nema dovoljno sredstava za 20 %.


Vijećnik Kaser Vedran je predložio da se u kriterijima uvrsti i neka inicijativa građana kako bi stimulisali građane. Ukoliko isti prikupe neka sredstva da ti projekti budu u prioritetima. Na kraju je izjavio da prihvataju mišljenje Općinskog načelnika i da odustaju od amandmana.



Amandman 1. vijećnika Halilović Fadila postaje sastavni dio Odluke.




Nakon toga, Općinsko vijeće je sa 25 glasa “ZA” jednoglasno usvojilo sljedeći




ZAKLJUČAK


Usvaja se prijedlog Odluke o izmjeni i dopuni Odluke o načinu raspodjele budžetskih i drugih sredstava za dugoročnu podršku realizaciji kapitalnih projekata.






Ad. 3


Predsjedavajući vijeća je napomenuo da na temelju odluke iz prethodne tačke i raspoloživih sredstava iz različitih izvora, Općinsko vijeće treba da se izjasni o prijedlogu liste kapitalnih projekata za budžetsku 2013. godinu. Na ovaj prijedlog pravovremeno su pristigli amandmani SDP-a i Stranke za BiH. SDP je uložio 3 amandmana, Stranka za BiH 2 amandmana i vijećnik Halilović Fadil 1 amandman.



Općinski načelnik se izjasnio o ovim amandmanima.


Amandmani Kluba vijećnika SBiH:


  1. “U dijelu Liste Projekti solidarnosti pod rednim brojem 1. Sanacija klizišta i proširenje/trasiranje neophodnih makadamskih puteva i prosijecanje novih, iznos od 35.000,00 KM umanjiti za 7.000,00 KM, te dodati u Projekte solidarnosti i projekat Sanacija klizišta u naselju Križanovići ( MZ Medakovo), za koji odobriti navedena sredstva u iznosu od 7.000,00 KM”. Amandman je nepotreban jer je već planirana realizacija.

  2. Umjesto projekta Asfatiranje puta Joldići (završetak) u MZ Tešanj sredstva u cijelom navedenom iznosu usmjeriti u projekat Asfatiranje puta Hrvatinovići-Tugovići-Ripna u MZ Tešanj”. Amandman povučen.



Amandman vijećnika Halilović Fadila: U Prijedlogu Odluke o usvajanju Liste kapitalnih projekata za 2013. godinu iz PRILOGA: A) Mjesne zajednice R.br. 30. naziv MZ Šije, naziv projekta “Sanacija objekta MZ Šije” Lokalni budžet 5.000,00 KM. Predlaže uvećati na 10.000,00 KM. C) Projekti solidarnosti R.br. 1. naziv Projekta: Projekt općeg značaja – opći značaj naziv projekta “Sanacija klizišta i proširenje /trasiranje neprohodnih makadamskih puteva i prosjecanje novih”, Općina plan 35.000,00 KM. Predlaže umanjiti za 5.000,00 KM da ostane iznos od 30.000,00 KM. Amandman povučen.





Amandmani Kluba SDP-a


  1. U članu 2. iza riječi …. koji u ovoj godini do sada nisu kandidovani, briše se riječ “ili” a piše veznik “i”. Amandman prihvaćen.

  2. U čl. 3. iza riječi…Općinski načelnik po potrebi i u saradnji sa.. dodaje se riječ “nadležnim”. Amandman prihvaćen.

  3. Dio amandmana je prihvaćen kroz izmijenjenu tabelu liste kapitalnih projekata koja je prilog Odluci. Amandman povučen.



U raspravi učestvovali vijećnici: Kaser Vedran, Alić Munevera, Subašić Senad, Unkić Emir, Halilović Muhamed i Halilović Fadil.


Vijećnik Kaser Vedran je predložio da se pokuša prilikom izvođenja radova poboljšati nadzor nad izvođačima radova s obzirom da na mjestima ima ponavljanja određenih situacija, saniranje puta koji je krivicom izvođača propao.


Vijećnica Alić Munevera je u vezi Amandmana 2 Kluba SBH predložila da predsjednici Klubova obiđu i na licu mjesta utvrde stanje puta u Joldićima i Tugovićima. Klub SBIH prihvata mišljenje Općinskog načelnika.


Vijećnik Unkić Emir je predložio da ubuduće služba priloži listu kapitalnih projekata 2008.-2012., a u 2014. za 2013.godinu.




Općinsko vijeće je jednoglasno sa 25 glasa “ZA” bez glasova “PROTIV” i “UZDRŽAN” donijelo sljedeći


ZAKLJUČAK


Usvaja se Prijedlog Odluka o usvajanju Liste kapitalnih projekata za budžetsku 2013.godinu.






Ad. 4


Pomoćnik Općinskog načelnika Hojkurić Hamzalija je iznio pojašnjenje prijedloga Odluke o usvajanju Programa novčanih podsticaja za unapređenje poljoprivredne proizvodnje na području općine Tešanj u 2013.godini.



U raspravi učestvovali vijećnici: Pilav Osman, Kaser Vedran, Subašić Senad, Halilović Fadil.


Vijećnik Kaser Vedran je predložio da se detaljnije kontrolišu sredstva za podsticaje, odnosno privođenje krajnjoj namjeni tih sredstava, i predložio uvođenje podsticaja za uzgoj sitne stoke (ovce, koze..).


Vijećnik Subašić Senad je predložio da pokušaju naći neko rješenje, jer se ne slaže sa visinom podsticaja za proizvodnju voća zbog toga što iznos podsticaja i tržišna vrijednost dolaze do iste.


Vijećnik Halilović Fadil je u vezi proizvodnje mlijeka predložio da je potrebno što prije početi raditi na projektu jedne mljekare u Tešnju da bi se zadovoljile potrebe proizvodnje mlijeka.




Pauza u radu Vijeća trajala je od 15,28 do 15,38 sati.




Nakon toga, Općinsko vijeće je sa 25 glasa “ZA” bez glasova “PROTIV” i “UZDRŽAN” donijelo sljedeći


ZAKLJUČAK


Ovlašćuje se Općinski načelnik da izvrši dodatnu provjeru procjene količine otkupa voća u 2013.godini i po potrebi predloži izmjenu Odluke o programu podsticaja Općinskom vijeću za tačku 3.9. Proizvodnja voća za otkup.




Općinsko vijeće je sa 25 glasa “ZA” bez glasova “PROTIV” i “UZDRŽAN” usvojilo sljedeći




ZAKLJUČAK


Usvaja se prijedlog Odluka o usvajanju Programa novčanih podsticaja za unapređenje poljoprivredne proizvodnje na području općine Tešanj u 2013.godini.




Ad. 5


Pomoćnik načelnika Medarić Nadir je iznio pojašnjenje Odluke o visini prosječne konačne građevinske cijene na području općine Tešanj.



U raspravi učestvovali: Piro Amir, Unkić Mirza.


Vijećnik Piro Amir je predložio da se umanji osnovica za obračun konačne građevinske cijene, a samim tim umanjuje se i naknada za korištenje gradskog građevinskog zemljišta na godišnjem nivou u urbanim sredinama Jelah, Tešanj i Tešanjka.



Općinsko vijeće je sa 24 glasa “ZA” 1 glasom “PROTIV” , bez glasova “UZDRŽAN” donijelo sljedeći


ZAKLJUČAK


Usvaja se prijedlog Odluke o visini prosječne konačne građevinske cijene na području općine Tešanj.


Ad. 6


Pomoćnik Općinskog načelnika Medarić Nadir je iznio obrazloženje ove tačke dnevnog reda.



Općinsko vijeće je bez rasprave, sa 25 glasa “ZA” bez glasova “PROTIV” i “UZDRŽAN”, donijelo sljedeći


ZAKLJUČAK


Usvaja se prijedlog Odluke o utvrđivanju javnog interesa za izgradnju priključnog cjevovoda u Mjesnoj zajednici Miljanovci




Ad. 7


Izvještaj o radu Općinskog pravobranilaštva Općine Tešanj i Doboj Jug za period 01.01.2012 – 31-12. 2012. godinu su predstavile i obrazložile Općinski pravobranilac Agić Nedžada i zamjenik pravobranioca Brkić Arijana uz prezentaciju.



U raspravi učestvovali vijećnici Dujsić Amir i Joldić Velid.


Vijećnik Joldić Velid je predložio da se po mogućnosti kod nadležnog suda urgira na rješavanju u predmetu čitaonica Tugovići.




Općinsko vijeće je sa 25 glasa “ZA” bez glasova “PROTIV” i “UZDRŽAN”, donijelo sljedeći




ZAKLJUČAK


Prima se na znanje Izvještaj o radu Općinskog pravobranilaštva Općine Tešanj i Doboj Jug za period 01.01.2012-31-12. 2012. godinu.




Ad. 8


Pomoćnik načelnika Azra Muslija je iznijela kratko pojašnjenje Informacije o radu i poslovanju udruženja građana na općini Tešanj za 2012. godinu.


U raspravi su učestvovali vijećnici: Subašić Senad, Dujsić Amir, Unkić Emir, Hadžan Zaim i Halilović Fadil.


Vijećnik Subašić Senad je predložio monitoring, da se ispita koja udruženja rade, a koja ne rade u toku cijele godine.


Vijećnik Dujsić Amir je predložio da udruženja od posebnog interesa i udruženja koja primaju iznos veći od 2.000,00 KM na godišnjem nivou dostave detaljnije izvještaje i da se ubuduće ne uzimaju u razmatranja udruženja koja nemaju plan rada ili dokaz svoje aktivnosti.


Vijećnik Unkić Emir je predložio da Općina poveća nadzor nad radom udruženja i ukoliko primijeti da ima politizacije u nekim udruženjima ili da ne posluju u skladu sa zakonom da im uskrati finansiranje.


Vijećnik Hadžan Zaim je konstatovao da samo tri kluba imaju mlađe selekcije pa je predložio da i drugi sportski klubovi nađu sredstva da se omogući mladim da se takmiče u ligama.




Općinsko vijeće je sa 25 glasova “ZA” bez glasova “PROTIV” i “UZDRŽAN”, donijelo sljedeći


ZAKLJUČAK


Zadužuje se Općinski načelnik da kroz buduće informacije o radu nevladinog sektora predstavi i detaljniji izvještaj udruženja od posebnog interesa i udruženja koja primaju iznos veći od 2.000,00 KM na godišnjem nivou.




Općinsko vijeće je sa 25 glasa “ZA” bez glasova “PROTIV” i “UZDRŽAN”, donijelo sljedeći




ZAKLJUČAK


Prima se na znanje Informacija o radu i poslovanju udruženja građana na općini Tešanj za 2012. godinu sa iznesenim primjedbama i sugestijama.




Ad. 9


Pomoćnik načelnika Azra Muslija je iznijela kratko pojašnjenje Informacije o radu mjesnih zajednica za 2012.godinu.


U raspravi su učestvovali vijećnici Kršić Boban, Starčević Miralem, Dujsić Amir, Unkić Emir i Halilović Fadil.


Vijećnik Starčević Miralem je predložio da neko iz nadležbe službe Općine dođe i vidi u kakvom lošem stanju je Dom kulture u Piljužićima, i da se informacija o radu mjesnih zajednica ubuduće pripremi detaljnije.


Vijećnik Unkić Emir sugeriše da se ide u izmjenu Statuta Općine u dijelu – izbor predsjednika savjeta (da se to prepusti savjetu ili možda čak skupštini mjesne zajednice). Obzirom da u mjesenim zajednicama imamo problem po pitanju nadležnosti Skupština i Savjeta predložio je da se članovima savjeta i skupština mjesnih zajednica dostave Statuti općine kako bi znali šta je to njihova nadležnost i u kom pravcu mogu djelovati. Također je predložio da se na dokumentima koji idu iz općine prema mjesnim zajednicama naznači kojem se organu šalje.




Na prijedlog vijećnika Kršić Bobana Općinsko vijeće je sa 23 glasa “ZA” bez glasova “PROTIV” i 3 glasa “UZDRŽAN”, donijelo sljedeći




ZAKLJUČAK


da se ubuduće u informaciji o radu mjesnih zajednica navedu svi prihodi mjesnih zajednica po strukturi prihoda.


Na prijedlog vijećnika Starčević Miralema Općinsko vijeće je sa 15 glasova “ZA”, 1 glasom “PROTIV” i 9 glasova “UZDRŽAN”, donijelo sljedeći




ZAKLJUČAK


da se informacija o radu mjesnih zajednica ubuduće pripremi detaljnije.




Općinsko vijeće je sa 25 glasa “ZA” bez glasova “PROTIV” i “UZDRŽAN”, donijelo sljedeći




ZAKLJUČAK


Prima se na znanje Informacija o radu mjesnih zajednica za 2012.godinu sa iznesenim sugestijama




Nakon toga, Predsjedavajući Vijeća je napomenuo da se može preći na izjašnjavanje po prijedlogu vijećnika Unkić Emira koji je prošle sjednice u okviru 3. tačke dnevnog reda, Izvještaj Općinskog načelnika, imao jedan prijedlog od šest tačaka za poboljšanje. Mišljenje Općinskog načelnika po prijedlozima je vijećnicima dostavljeno u pismenoj formi prije početka sjednice.


Vijećnik Unkić Emir se izjasnio da prihvata mišljenje Općinskog načelnika Suada Huskića ali da postoji potreba za dodatnim informacijama o realizaciji 1.faze uređenja poslovne zone Glinište.


Predsjedavajući je konstatovao da pošto je i Općinski načelnik prihvata ovaj prijedlog to postaje sastavni dio obaveze.




Ad. B


Odgovori na vijećnička pitanja




Vijećnik Starčević Miralem je djelimično zadovoljan odgovorom i postavio je sljedeće dopunsko vijećničko pitanje: Da li Općina kao osnivač ima sredstava za angažovanje ljekara u punom radnom vremenu u ambulanti u Piljužićima?


Vijećnik Dujsić Amir je postavio dopunsko pitanje vezano za održavanje sastanaka u Općoj bolnici Tešanj: Da li sa pozicije Općinskog načelnika možete savjetovati druge građane kako da prisustvuju i ureduju tok takvih sjednica?


Vijećnik Emir Unkić je konstatovao da je dobio negativan odgovor i postavio je dopunsko pitanje: Šta Načelnik planira poduzeti protiv direktora JU “Sportsko-rekreacioni centar” Tešanj koji mu je dao lažnu informaciju vezano za naplatu usluge cjelodnevne aktivnosti SDA u sportskoj dvorani 27.07.2012. godine?




Nova vijećnička pitanja




Vijećnik Dujsić Amir je postavio sljedeće vijećničko pitanje: U kojoj se fazi nalazi provedba zaključka Općinskog vijeća iz decembra 2012. godine vezana za Urbanističko rješenje “Tešanj-Centar” (postavljanje bisti Huso Hodžić i Musa Ćazim Ćatić)?


Vijećnik Dujsić Amir je postavio i dopunsko pitanje vezano za održavanje sastanaka u Općoj bolnici Tešanj: Da li sa pozicije Općinskog načelnika možete savjetovati druge građane kako da prisustvuju i ureduju tok takvih sjednica?


Vijećnik Unkić Emir je postavio sljedeće vijećničko pitanje:Šta Načelnik planira poduzeti protiv direktora JU “Sportsko-rekreacioni centar” Tešanj koji mu je dao lažnu informaciju vezano za naplatu usluge cjelodnevne aktivnosti SDA u sportskoj dvorani 27.07.2012. godine?


Vijećnik Unkić Mirza je u ime vijećnika Hadžan Zaima postavio sljedeće vijećničko pitanje: Da li Općina Tešanj posluje ili je poslovala sa licima koja vrše nedozvoljenu eksplataciju šljunka ili narušavaju Odluku o komunalnom redu i sanitarnom minimumu? Ako posluje, koja su to fizička i pravna lica?


Vijećnik Halilović Fadil je postavio sljedeće vijećničko pitanje: Da se objasni postupak usklađivanja i registracije redova vožnje na općinskim linijama općine Tešanj od 25.06.2012. godine, da se iznesu navodi oštećenih firmi za neregularno vođenje postupka, rokove za upravno rješavanje i da li je pokrenut upravni spor pred nadležnim sudom?


Vijećnik Kršić Boban je postavio sljedeće vijećničko pitanje: Da li je istina da su radnici JP Toplana Tešanj pokrenuli tužbu zbog neisplaćenih obaveza prema njima i da li postoji odgovornost, ako je to tačno, Načelnika i menadžmenta zbog novonastale situacije?




Odgovori na vijećničke inicijative




Vijećnica Alić Munevera je predložila sljedeću inicijativu: Da se jednom godišnje podnese informacija o radu dopredsjedavajućeg Vijeća s obzirom da je na platnom spisku, nakon izvršenog izjašnjavanja sa 11 glasova “ZA” , 12 glasova “protiv” i 1 glasom “UZDRŽAN” nije usvojena.




Vijećnik Hadžan Zaim nije glasao (ranije napustio sjednicu).




Vijećnik Begović Rifet je predložio sljedeću inicijativu vezanu za izmjenu Odluke o zaštiti izvorišta DC Kraševo-Tešanj broj: 01-338-5/89, koju je donijela Skupština Opštine Tešanj 22.12.1989.godine. Vijećnik je zadovoljan odgovorom. Inicijativa je prihvaćena.




Vijećnici Kršić Boban i Dujsić Amir postavili su sljedeću inicijativu vezanu za održavanje tematske sjednice Općinskog vijeća sa temom: Stanje sporta na području općine Tešanj – sadašnjost i budućnost”.


Općinski načelnik se izjasnio o inicijativi, a odgovor je vijećnicima dostavljen prije sjednice. Predsjedavajući je otvorio raspravu. U raspravi je učestvovao vijećnik Amir Dujsić koji je obrazložio predloženu inicijativu. Nakon toga, Općinsko vijeće je nakon izjašnjavanja sa 24 glasa “ZA” donijelo sljedeći


ZAKLJUČAK


Da se organizuje okrugli sto u skladu sa prijedlogom Općinskog načelnika.






Nakon toga, predsjedavajući Vijeća je je svima čestitao 4. april Dan borbe protiv fašizma te zahvalio se svima na prisustvovanju današnjoj sjednici i zaključio rad šeste sjednice Općinskog vijeća Tešanj u 17,30 sati.



ZAPISNIČAR: 


 Sajda Klepić 




 PREDSJEDAVAJUĆI VIJEĆA


 Fuad Šišić, dipl.ing.maš.