Posjeta delegacije iz Daytona

Općinski načelnik Suad Huskić primio je delegaciju koju su činili učenici I profesori iz Daytona (SAD), koordinator za programe razmjene u Američkoj ambasadi Lejla Pašiović i Almir Teskeredžić, iz Agencije za promociju kulture i umjetnosti Terra Art iz Sarajeva. Radi se o uzvratnoj posjeti Tešnju, nakon što su učenici iz Tešnja u septembru prošle godine boravili u posjeti Daytonu i Chicagu u trajanju od 3 sedmice. Sastanku su prisustvovali prof. Aida Halilović iz Mješovite srednje škole Tešanj koja je zajedno sa učenicima Gimnazije Musa Ćazim Ćatić (Kantić Iman, Čamdžić Naira, Sejdić Lamija, Begić Harun, Halilović Vedad i Hadžiselimović Eldar) boravila u Americi.

Tokom sastanka sa Općinskim načelnikom razgovarano je o stečenim iskustvima, ali su i predstavljene ideje i dosadašnji projekti međusobne saradnje.

Gosti su posjetili i Gradinu, Eminagića konak, Pravoslavnu crkvu i Ferhad-begovu džamiju.

Ovaj program postoji već 20 godina u Bosni i Hercegovini i provodi ga Američka ambasada u BiH , a finansira vlada SAD-a. To je samo jedan od niza programa razmjene BiH i SAD-a koje provodi Američka ambasada.