Općina Tešanj u ovoj godini za poljoprivredu izdvaja preko 600 000 KM

Danas je u Općini Tešanj potpisan ugovor za dodatnu podršku poljoprivrednoj proizvodnji u ukupnom iznosu od 253 000 KM. Radi se o dodatnoj podršci sjetvi za koju je Općina Tešanj izdvojila 80 000 KM i koja je usklađena sa podrškom Vlade FBiH i Vlade ZDK. Osim toga, danas su potpisani ugovori za realizaciju projekta Zaštitimo pčele, spasimo ekosistem. Ukupna vrijednost ovog projekta je cca 173 000 KM, pri čemu Općina Tešanj finansira 30% iznosa, a ostatak sredstava je obezbijedila Organizacija NODAS iz Sarajeva putem Njemačkog Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj.

Posebno me raduje da smo danas potpisali ugovor za pomoć razvoju pčelarstva na području općine Tešanj. Ovaj projekat je posebno značajan i nadam se da će ova sredstva omogućiti snažniji razvoj i podršku pčelarstvu.. Osim toga, danas je potpisana Odluka za dodatnu podršku sjetvi i proizvodnji žitarica za poljoprivredne proizvođače sa područja općine Tešanj koji su prijavili biljnu proizvodnju za tekuću godinu, rekao je Općinski načelnik Suad Huskić.

Za novčani poticaj primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji, u posljednjih pet godina Općina Tešanj je izdvojila oko 2 miliona KM. U 2022. godini u Budžetu Općine Tešanj za novčani poticaj poljoprivrednoj proizvodnji je planirano 360 000 KM. Uz danas potpisane ugovore, Općina Tešanj za poticaj razvoju poljoprivrede će u 2022. godini izdvojiti preko 600 000 KM.