Obilježen 4. april – Dan otpora fašizmu

Povodom općinskog praznika 4. aprila – Dana otpora općine Tešanj fašizmu, položeno je cvijeće na Centralno spomen obilježje šehidima i poginulim borcima u Tešnju. Cvijeće su u ime Općine Tešanj položili predsjedavajući Općinskog vijeća i Općinski načelnik, II pješadijski (rendžerski) puk OS BiH, zastupnici na višim nivoima vlasti sa područja općine Tešanj i Ministar za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu ZDK, odbornici iz perioda 92. godina i predsjednik Izvršnog odbora Skupštine Opštine Tešanj 92. godina, predstavnici boračkih organizacija, Odred izviđača Crni vrh, Udruženje privrednika, Udruženje žena Jelašanke, MZ Tešanj, Kamp boraca, SDP Tešanj, Udruženje Antifašista Josip Broz Tito Tešanj, Planinarsko-sportsko društvo Zmajevac 684, Naša stranka, učenici Gimnazije Musa Ćazim Ćatić i NES-A-SDA Tešanj..

Prema programu obilježavanja 4. aprila, tokom dana položeno je cvijeće u Jelahu i Tešanjci, na bistu narodnog heroja Huse Hodžića i Partizanskom groblju u Tešnju. U Centru za kulturu i obrazovanje upriličena je tribina: Tešanjski prostor 1992-1995. u svjetlu dokumenata agresora. Gost je bio  dr. Muamer Džananović.

Inače, prema odluci Općinskog vijeća 4. april – Dan otpora fašizmu se obilježava kao sjećanje na početke otpora agresiji na BiH 1992-1995. i sve značajnije događaje u ovom periodu, ali i iz ranije historije vezane za otpor ovog kraja fašizmu.