Izvještaj Službe Civilne zaštite

proteklog dana na ugroženom području užurbano provodile mjere sistematske dezinfekcije poplavljenih objekata, vodozahvata i zemljišta.
Prema informacijama Higijensko-epidemiloške službe Tešanj u toku dana su provođene mjere sistematske dezinfekcije u Mekišu, Karadaglijama, gradu i na lokalnom vodovodu u Lepenici. Vršeno je uzimanje uzoraka vode iz lokalnih vodozahvata u cilju utvrđivanja ispravnosti vode i preduzimanja daljih mjera. Još uvijek ima pojedinačnih slučajeva za provođenjem dezinfekcije bunara u prvoj fazi. Ekipe na terenu provode sve aktivnosti kako bi se svi objekti zahvaćeni poplavom dezinfikovali.

Profesionalna vatrogasna jedinica Tešanj pojačana sa pripadnicima DVD Jelah i Profesionalna vatrogasna jedinica Maglaj su tokom čitavog dana vršili ispumpavanje vode iz poplavljenih bunara u Mekišu, Karadaglijama i Trepču i rezervoara u Lepenici.
Vršena je dostava pitke vode, a izvršeno je i pranje asfaltnih površina na području Kiseljaka.

Nastavljena je aktivnost na čišćenju korita rijeke Tešanjke.

Provođene su i mjere asanacije terena, koje su imale za cilj čišćene i sklanjanje preostalih nanosa i naslaga iz objekata i dvorišta, gdje je angažovano stanovništvo u cilju priprema za provođenje sistematske dezinfekcije.

Općinski štab civilne zaštite je održao sjednicu u 16:00 sati na kojoj su sumirane dnevne aktivnosti i utvrđene naredne aktivnosti.
Donijet je zaključak da se danas privede kraju većina aktivnosti na sistematskoj dezinfekciji preostalih objekata i površina na poplavljenom području.
Općinski štab je konstatovao da se stanje na poplavljenom području polako normalizuje, te da je i dalje potrebno do kraja provesti sve mjere koje će osigurati higijenske i druge uslove za normalan život stanovništva na poplavljenom području.

Danas 16.07.2009. (jutros)

Jutros je nastavljena aktivnost na provođenju svih potrebnih mjera na uklanjanju nastalih posljedica.

Ekipe Higijensko-epidemiološke službe Tešanj, Profesionalne vatrogasne jedinice Tešanj, DVD Jelah i Profesionalne vatrogasne jedinice Maglaj jutros su nastavile aktivnost na provođenju sistematske dezinfekcije poplavljenih područja, ispumpavanjem preostalih bunara. Tokom dana počinje druga faza dezinfekcije bunara i lokalnih vodozahvata ispumpavanjem hiper hlorisane vode iz bunara.

I dalje ostaju na snazi upute Higijensko-epidemiološke službe i Općinskog štaba civilne zaštite o upotrebi i korištenju vode iz bunara i lokalnih vodozahvata na poplavljenom području.

Služba civilne zaštite upozorava stanovništvo na poplavljenom području da
ukoliko prilikom čišćenja zemljišnih površina ili u blizini korita rijeka primjete neeksplodirana ubojna sredstva ili neka druga minsko-eksplozivna sredstva da ista nediraju i odmah obavijeste Operativni centar civilne zaštite na brojeve 121 i 123 ili Policijsku stanicu Tešanj na broj 122.