Čestitka u povodu Svjetskog dana slobode medija

Svjetski dan slobode medija, koji je ustanovila Opća skupština Ujedinjenih naroda 1993. godine, obilježava se 3. maja kako bi se javnost podsjetila na nezaobilaznu ulogu medija i medijskih djelatnika u izgradnji i očuvanju demokratije.
Slobodni i nezavisni mediji povezani su sa nizom pozitivnih rezultata koji su posebno važni za zaustavljanje siromaštva, a što uključuje poštivanje i jačanje temeljnih ljudskih prava, jačanje civilnog društva, institucionalne promjene, političku transparentnost, podršku obrazovanju, svijest o javnom zdravlju te održivi način života.
Napadi na slobodu medija su napadi protiv međunarodnog prava, protiv čovječnosti, protiv same slobode. Slobodni, sigurni i nezavisni mediji nalaze se u samim osnovama demokratije i mira.
Vlade, međunarodne zajednice, mediji i civilno društvo svi imaju ulogu u očuvanju tih osnova. Na Svjetski dan slobode medija, potvrdimo još jednom svoju predanost toj misiji. Što je bolji protok informacija otvara se više mogućnosti za unaprijeđenje životnih uvjeta. Mediji moraju biti odgovorni promotori istine i mira što predstavlja veliki izazov.

OPĆINSKI NAČELNIK
Fuad Šišić, dipl. ing. maš.